Orbán: alábecsülik Európában a kockázat mértékét
Nem százezrekről, hanem több tízmillió emberről van szó, a bevándorlás utánpótlása kimeríthetetlen - figyelmeztetett a kormányfő Kötcsén.
2015. szeptember 5. 14:01

Beszélt arról is, hogy le fogják terelni az autópályán menetelő menekülteket.

Nem vagyunk közömbösek érzelmileg a menedékkérőkkel szemben – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Kötcsén. A kormányfő azt mondta, nehéz megoldani a migrációs problémákat fizikai erő alkalmazása nélkül, a magyar hatóságoknak azonban ez sikerült, ezért köszönetet mondott elsősorban a közrendőröknek.

Beszélt arról is, hogy éjszaka többször is egyeztetett az osztrák kancellárral. Mint mondta, van egy véleménykülönbség közöttük. Orbán szerint a határok megvédése nélkül semmilyen európai intézkedésnek nincs értelme, ellenőrzött keretek között kell tartani a bevándorlást, míg ezt nem tesszük, addig tízmilliók jönnek – hangoztatta a miniszterelnök, aki szerint Európában haboznak a politikai vezetők, hogy ezt kimondják.

Úgy vélte: Európában alábecsülik ennek a kockázatnak a mértékét. Itt nem százezrekről, hanem több tízmillió emberről van szó. Az utánpótlása a bevándorlásnak kimeríthetetlen. Sokan nem menekültek, hanem azt az életet szeretnék élni, amit mi. Amit én megértek, de ez lehetetlen – fejtette ki a kormányfő.

Arra a kérdésre, mi lesz a most a Keleti pályaudvarról Ausztria felé útnak indul menekültekkel, azt válaszolta: az autópálya forgalmának a megbénítása nem fogadható el, le fogják őket terelni róla.

Arra a kérdésre, támogatja-e a kvótarendszert, azt felelte: érveket szeretne hallani, az európai kultúra ugyanis érvek ütköztetésére épül. Mit old meg, ha tízezreket szétosztunk, miközben milliók jönnek számolatlanul – tette fel a kérdést.

Szólt arról is, hogy szeptember 15-e után lépnek hatályba az új bevándorlási szabályok. A rendőröket és a hadsereget is a határra vezénylik, azt azonban nem tudta megmondani, mikorra áll be a biztonságos határvédelem. Hangsúlyozta: mindent megtesznek ennek érdekében.

M1 Aktuális
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
MTI Hírfelhasználó