Orbán: alábecsülik Európában a kockázat mértékét
Nem százezrekről, hanem több tízmillió emberről van szó, a bevándorlás utánpótlása kimeríthetetlen - figyelmeztetett a kormányfő Kötcsén.
2015. szeptember 5. 14:01

Beszélt arról is, hogy le fogják terelni az autópályán menetelő menekülteket.

Nem vagyunk közömbösek érzelmileg a menedékkérőkkel szemben – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Kötcsén. A kormányfő azt mondta, nehéz megoldani a migrációs problémákat fizikai erő alkalmazása nélkül, a magyar hatóságoknak azonban ez sikerült, ezért köszönetet mondott elsősorban a közrendőröknek.

Beszélt arról is, hogy éjszaka többször is egyeztetett az osztrák kancellárral. Mint mondta, van egy véleménykülönbség közöttük. Orbán szerint a határok megvédése nélkül semmilyen európai intézkedésnek nincs értelme, ellenőrzött keretek között kell tartani a bevándorlást, míg ezt nem tesszük, addig tízmilliók jönnek – hangoztatta a miniszterelnök, aki szerint Európában haboznak a politikai vezetők, hogy ezt kimondják.

Úgy vélte: Európában alábecsülik ennek a kockázatnak a mértékét. Itt nem százezrekről, hanem több tízmillió emberről van szó. Az utánpótlása a bevándorlásnak kimeríthetetlen. Sokan nem menekültek, hanem azt az életet szeretnék élni, amit mi. Amit én megértek, de ez lehetetlen – fejtette ki a kormányfő.

Arra a kérdésre, mi lesz a most a Keleti pályaudvarról Ausztria felé útnak indul menekültekkel, azt válaszolta: az autópálya forgalmának a megbénítása nem fogadható el, le fogják őket terelni róla.

Arra a kérdésre, támogatja-e a kvótarendszert, azt felelte: érveket szeretne hallani, az európai kultúra ugyanis érvek ütköztetésére épül. Mit old meg, ha tízezreket szétosztunk, miközben milliók jönnek számolatlanul – tette fel a kérdést.

Szólt arról is, hogy szeptember 15-e után lépnek hatályba az új bevándorlási szabályok. A rendőröket és a hadsereget is a határra vezénylik, azt azonban nem tudta megmondani, mikorra áll be a biztonságos határvédelem. Hangsúlyozta: mindent megtesznek ennek érdekében.

M1 Aktuális
  • Nemzeti ügy segíteni a keresztényeknek
    Politikai nézettől függetlenül magas a kormány üldözött keresztényeket segítő tevékenységének támogatottsága, a lakosság mintegy kétharmada ért ezzel egyet a Nézőpont Intézet felmérése szerint. A kutatás eredményeiből kiderül: a magyarok közel háromnegyede szerint a szülőföldjükön kell segíteni a vallásuk miatt üldözötteket.
  • Áder: Ne tévesszünk mértéket, amikor klímakatasztrófáról beszélünk
    Helyes, hogy Magyarország felelősségét és tennivalóit is vizsgáljuk, amikor a fenyegető klímakatasztrófáról és a megteendő intézkedésekről beszélünk, de ne tévesszünk mértéket – mondta Áder János köztársasági elnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
  • Sorsdöntő öt év vár Európára
    Ha a számok nyelvére fordítjuk le azt, ami az elmúlt években történt, akkor az iszlám terjedése Nyugat-Európában már elérte a kritikus szintet.
MTI Hírfelhasználó