Figyelmeztetik az osztrák konvojt
A magyar határ átlépése után Hegyeshalomba, Győrbe és Budapestre indultak a 130 autót számláló osztrák konvoj tagjai.
2015. szeptember 6. 17:17

Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az osztrák belügyi tárca minapi figyelmeztetését idézte azzal kapcsolatban, hogy vasárnap civilek autókonvojban indultak Magyarországra, hogy segítsenek a bevándorlóknak Ausztriába jutni.

A szóvivő a rendőrség és a bevándorlási hivatal közös vasárnapi sajtótájékoztatóján idézte a Büntető törvénykönyvet, amely kimondja: aki államhatárnak más által a jogszabályi rendelkezések megszegésével történő átlépéséhez segítséget nyújt, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Arra azonban nem adott egyértelmű választ, hogy a konvojjal szemben intézkedik-e a rendőrség. További kérdésre, hogy azzal szemben intézkednek-e, aki nem viszi át a határon a bevándorlókat, csak az államhatárig, azt mondta: a jogellenes tartózkodás elősegítésétől az határolja el az embercsempészést, hogy az nem az államhatár átlépéséhez nyújtott segítségben merül ki, hanem a már jogellenesen az ország területén tartózkodó személynek anyagi ellenszolgáltatás fejében nyújtott segítségnyújtásban. Azonban itt is feltétel, hogy az elkövető tisztában legyen azzal, akinek segítséget nyújt, jogellenesen tartózkodik az országban - hangsúlyozta, hozzátéve ugyanakkor, hogy minden esetet egyedileg kell vizsgálni.

Úton a konvoj

Délelőtt Bécsből, a Praterplatznál lévő parkolóból több mint 130 autó gördült ki, hogy a menekülteket Magyarországról Ausztriába átszállítsák. A szervezők tájékoztatása szerint az első állomás Miklóshalma (Nickelsdorf) lesz, ahol a dublini rendelet ellen tartanak rövid tiltakozó akciót. Innen indulnak tovább az osztrák-magyar határhoz és Magyarországra.

A magyar határ átlépése után Hegyeshalomba, Győrbe és Budapestre indultak a 130 autót számláló osztrák konvoj tagjai, akik menedékkérőket terveznek átszállítani Magyarországról Ausztriába.

A konvoj az APA osztrák hírügynökség beszámolója szerint délután fél egy órakor ért a magyar határ mellett lévő Miklóshalmára (Nickelsdorf), miután az osztrák A4-es autópálya mentén nem találtak migránst, akinek segíthettek volna.

A határnál rövid tanácskozást követően úgy döntöttek, hogy három részre oszlanak, és Budapestet, Győrt és a hegyeshalmi vasútállomást veszik célba, hogy ott segítségre szoruló bevándorlókat vegyenek fel és szállítsanak Ausztriába, illetve azon keresztül Németországba.

A konvoj ezt követően az osztrák-magyar határon rövid tiltakozást rendezett, az egykori hegyeshalmi határátkelőnél dudálással és az egyik forgalmi sáv megbénításával fejezték ki nemtetszésüket a migránsválság magyarországi kezelésével kapcsolatban.

A Budapest Bécs konvoj - vonatpótló a menekülteknek (Konvoi Budapest Wien - Schienenersatzverkehr für Flüchtlinge) elnevezésű akciót a Facebookon hirdették meg. A szervezők szerint ezzel az akcióval akarják a menedékkérőket biztonságba helyezni.

A járművek, közöttük több egyterű és furgon tele voltak adománnyal, ablakaikra Refugees welcome! (Üdvözöljük a menekülteket!) feliratú papírokat ragasztottak.

Sokan már többször voltak úton és autóval hoztak Bécsbe menekülteket, most szervezetten sokan megyünk értük, hiszen közösen nagyobb biztonságban tehetjük - mondta a szervező az MTI-nek. Az osztrák belügyminisztérium figyelmeztetésével kapcsolatban a szervező elmondta: a most autóval indulók "nevetségesen kevesebbet" kockáztatnak annál, mint amennyi rizikót a bevándorlók vállalnak. Úgy vélte, a rendőrségnek inkább azokat az embereket kellene büntetnie, akik nem veszik fel autóikkal a migránsokat.

Az osztrák rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint a migránsok határon át való - ellenszolgáltatás nélküli - szállítása Magyarországon embercsempészetnek minősül, ezért itt letartóztathatják az autósokat és börtönbüntetéssel sújthatják őket. Azonban az osztrák törvények szerint szabálysértésnek minősül, ezer és ötezer euró (310 és másfél millió forint) közötti pénzbírság szabható ki.

A konvoj szervezői egyébként a Facebookon közzétettek egy útmutatást arról, hogy a résztvevők milyen jogi veszélyekkel néznek szembe. Így például azt tanácsolják, hogy ha Magyarországon őrizetbe veszik őket, akkor ne tegyenek tanúvallomást, ne írjanak alá semmit, s kérjék a kapcsolatfelvételt az osztrák nagykövetséggel.

Fenntartják a rendet és a közlekedésbiztonságot

A magyar rendőrség vasárnapi sajtótájékoztatóján Lakatos Tibor, az ORFK közrendvédelmi főosztályvezetője azt mondta: Magyarországon a rendőrség továbbra is fenntartja a közrendet és a közbiztonságot, valamint a közlekedésbiztonságot. Ismertetése szerint vasárnap délig 1222 illegális határátlépést regisztráltak, a gyűjtőpontokon mintegy háromezren vannak.

A budapesti pályaudvarok közül a Keleti és a Nyugati pályaudvaron minimális létszámú menekült van, a Déli pályaudvar teljesen kiürült. A közutak, autópályák biztonságosak, azokon nem gyalogolnak bevándorlók - mondta.

Kivonják magukat az eljárás alól

Szép Árpád, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal menekültügyi igazgatója arról beszélt, hogy folyamatosan zajlik a menedékkérelmek regisztrációja, vasárnap a déli órákig 1144 ilyen kérelmet rögzítettek, a befogadó állomásokon pedig 3045 ember tartózkodik.

Kérdésre válaszolva elmondta azt is: naponta 1500-2000 regisztráció történik, vagyis országosan 2 perc alatt nagyjából három menedékkérelmet regisztrálnak. Az egyéni esetekben az ügyintézés ideje függ a menedékkérő helyzetétől, például attól, hogy családdal érkezik-e, a regisztráció a 10 perctől akár egy óráig is terjedhet.

Ismertette azt is, hogy augusztus 31-ig háromszáz ember került nemzetközi védelembe, kétharmaduk úgynevezett oltalmazotti státuszba, egyharmaduk menekültként. Ugyanebben az időszakban kétezer kérelmet utasítottak el. További 64 ezer ügyben megszüntették az eljárást, jellemzően azért, mert a kérelmező kivonta magát az eljárás alól és ismeretlen helyre távozott.

Csiszér-Kovács Viktória arra a kérdésre, hogy indítottak-e eljárást amiatt a videó miatt, amelynek tanúsága szerint egy férfi életveszélyesen megfenyegetett két, a menekülteknek segítő nőt, azt mondta: ha feljelentés érkezik, azt a rendőrség megvizsgálja.

hirado.hu - MTI
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó