Újabb rekord - folyamatos az utánpótlás
Szerdán rekord számú határsértőt fogtak el Csongrádban, éjjel, kora hajnalban megint több százan érkezhettek a zöldhatárra, 3 bevándorlót elsodort egy autó Röszkénél, ahol reggel nyugalom volt, a honvédség készül, az új miniszter szerint azért, hogy biztosítsa és segítse a rendőrök munkáját.
2015. szeptember 10. 09:28

Tuzson: Hat a határzár

Már érezhető a gyors telepítésű határzár terelő hatása, hiszen a beérkezők nem a településeken, hanem csak egyes pontokon, például a vasútvonalak mentén jelennek meg - mondta a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának szóvivője a TV2 reggeli műsorában. Hangsúlyozta: nem az érkezők uniós tagállamok közti elosztása, hanem a határ megvédése a legfőbb feladat, amelynek része, hogy ne engedjük be azt, aki nem menekült. A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetésével kapcsolatos kérdésre a frakciószóvivő azt közölte: erről a kormány dönt, de a kihirdetéshez szükséges feltételek ma fennállnak.

FT: A Juncker-terv teljes támogatást érdemel

Az Európai Bizottság elnöke által szerdán bejelentett terv, amely 160 ezer menekült kötelező kvóták alapján történő elosztását célozza az uniós tagállamok között, teljes támogatást érdemel - írta csütörtökön szerkesztőségi állásfoglalásában a Financial Times. A brit gazdasági-politikai napilap európai kiadása szerint ez semmiképpen nem tekinthető átfogó megoldásnak, de létfontosságú lépés, amelyet Európának meg kell tennie.

Pelczné: Megbukik a kvótarendszer

Meg fog bukni az uniós menekültügyi kvótarendszer, és minden államban határozottabbá válik a migránsokkal kapcsolatos rendőri fellépés - jelentette ki a fideszes európai parlamenti képviselő a 180 percben. A politikus hangsúlyozta: a migráció ügyében az uniós vezetőknek állást kell foglalniuk, a tagállamoknak, beleértve Görögországot is, vállalniuk kell saját felelősségüket.

Simicskó: a legfontosabb feladat a biztonsági határzár

A legfontosabb feladat a biztonsági határzár megépítése - jelentette ki Simicskó István a Kossuth Rádióban. A ma hivatalba lépő honvédelmi miniszter a 180 percben azt mondta: ezzel nemcsak Magyarországot, hanem a schengeni határt is képesek leszünk megvédeni. A tárcavezető hangsúlyozta: a katonákat föl kell készíteni, hogy segíteni tudják a rendőrök munkáját a déli határnál.

Már nem tartanak a regisztrációtól?

Horgoson a határ szerb oldalán is nagyon sok a migráns, taxikkal, buszokkal érkeztek reggel, és rögtön indulnak is alig két kilométerre fekvő magyar határ felé. A helyszíni tudósító arról számolt be, néhányan azt mondták, már nem félnek a regisztrációtól, mert hallottak a kvótarendszerről, és abban bíznak, hogy úgyis elviszik őket Németországba. Sokan panaszkodtak a hidegre is - jelentette a tudósító.

Szakértő: rossz üzenet a kvóta

Az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója szerint
az uniós befogadási rendszer azt üzeni a bevándorlóknak, hogy "jöjjenek csak nyugodtan, az Európai Unió majd megoldja" a helyzetet. Kovács István a Ma reggelben arról is beszélt, hogy a szeptember 15-én hatályba lépő törvénymódosítási csomag célja a törvényes rend helyreállítása, hiszen "az állam alapvető érdeke, hogy tudja kontrollálni, kik lépnek be a határán" és követhesse az érkezők mozgását.

Rekord számú határsértő Csongrádban

Minden eddiginél több, 3011 határsértőt fogtak el a rendőrök tegnap Csongrád megye déli részén
. A legtöbb embert ezúttal is Röszke környékéről állították elő: többségük szíriai, afgán és pakisztáni állampolgárnak vallotta magát. Országszerte tiltott határátlépés miatt 3321 embert fogtak el a rendőrök. Húsz gyanúsított ellen embercsempészet, három esetben közokirat-hamisítás miatt indult büntetőeljárás.

Győr csendes

A győri vasútállomás is szinte üres volt csütörtök reggel, még nem érkezett vonat, a reggel itt is takarítással kezdődött, mert hatalmas a szemét - jelentette a tudósító.

Röszke nyugodt

A röszkei gyűjtőpont csütörtök hajnalban szinte teljesen kiürült, mert a bevándorlókat buszokkal elszállították a befogadó állomásokra, de reggel már elkezdtek szállingózni a csoportok – jelentette a helyszínről az M1 tudósítója. A rendőri jelenlét folyamatos a bázison,
ahol hatalmas a szemét - derült ki a beszámolóból.

Embercsempészt fogtak a 86-oson

Összesen harminc embert akart Ausztriába csempészni egy kisteherautóban egy magyar-román kettős állampolgárságú férfi. A rendőrök a 86-os úton, Hegyfalunál igazoltatták. Az autó raktérben 16 iraki, 13 szír és 1 tunéziai migráns volt. A rendőrök őket, és a teherautó vezetőjét is elfogták és előállították.

A franciák többsége már támogatja a menekültek befogadását

(05:40)A franciák többsége már támogatja a migránsok és menekültek befogadását. Az álláspont radikális változását a tengerbe fúlt kisfiú, Aylan Kurdi tragédiája váltotta ki, amelynek képe bejárta a világsajtót - derült ki a felmérésből, amelyet szerdán hozott nyilvánosságra a BFM hírtelevízió. Miközben szeptember elején a franciáknak még csak 44 százaléka támogatta, hogy Franciaország befogadjon menekülteket, most már 53 százalékos ez az arány, alig egy hét alatt kilenc százalékos a növekedés.

Három bevándorlót elsodort egy autó Röszkénél

A baleset a régi 5-ös úton történt
, ahol több illegális bevándorló sétált, a mentők a sérülteket kórházba vitték, a csoport többi tagja elszaladt a helyszínről.

MTI
  • Borsod: Egymásra mutogatás, feljelentés, cigányozás
    A vereséget szenvedő ellenzéki pártok és a Bíró ügyével kapcsolatos gyanúját elhallgató Hadházy Ákos egymásra mutogatnak, a jobbikosok cigányoznak, Tényi István pedig feljelent mindenkit.
  • Frontharcban a szavak
    A 19. század reformkorának egyik alapkövetelése a magyar nyelv „kenyérnyelvként” való elismertetése, ez lévén a nemzeti öntudatra ébredés egyik alapfeltétele. Széchenyi István és Kossuth Lajos szinte mindenben vitatkoztak egymással, de ebben az egyben soha.
  • Meseország - Vélemények a botrányos mesekönyvről - 4.
    Meseország mindenkié... kivéve a fehér, heteroszexuális, keresztény képződményeket. Nekik nem mese kell, hanem liberális átnevelőtábor, hogy tágítani lehessen szűk világnézetüket.
MTI Hírfelhasználó