Döntött az előzsűri a XV. Lakiteleki Filmszemlén
Hazai és határon túli alkotóktól 71 film érkezett. Az előzsűri a beküldött alkotásokból 26 filmet javasolt a szemle versenyprogramjába.
2015. szeptember 11. 15:39

Az előzsűri döntése alapján az alábbi filmek és alkotók kaptak meghívást a programra: A csíksomlyói Salvator kápolna (rendező: Daczó Dénes, forgatókönyvíró: Daczó Katalin), A madármentő pusztadoktor (vágó: Csordás László, szereplő: Dr. Déri János), A rajzoló (rendező: Orosz István),  A Székely Nemzeti Tanács tíz éve (rendező: Kádár Melinda, szereplő: Csapó József), A szendiszűcs (rendező: Boros Ferenc, szereplő: Szendiszűcs István), A vers ereje - Kádár félelme (gyártásvezető: Nagy Ferenc), Aranymetsző (rendező: Bonta Zoltán), Az Őrség kincsei: Lápok (rendező: Szabados Tamás), Az ötödik ajtó (csoportvezető: Farkas Miklós, és 2 diák), Bar (rendező: Hegyi Andor), Boldogasszony zarándokvonat 2015 (rendező: Bágya Ferenc), Édes Erdély, itt voltunk (rendező: Csibi László), Eszterlánc (rendező: Keresztes Dóra), Hagyaték (rendező: Goretić Péter, forgatókönyvíró: Lennert Móger Tímea), Keretbe zárt világom (szereplő: Sz. Kovács Géza), Kicsi Klájd és a nagyvilág 1-2. (rendező: Zsolnai Ákos), Lélekfa (rendező: Vadócz Péter), Olyan nem volt senkinek a világon (rendező: Cséke Zsolt), Séta a rimaszombati temetőben (operatőr: Lichtmannegger László, szerkesztő: Szekeres Éva), Szenesek (rendező: Vargyasi Levente és Kinda István), Szeptember katonája (rendező: Zajti Balázs, gyártásvezető: Zajti Ferenc), Szondi legendája (rendező: Bárány Krisztián), Szüleim emlékére (rendező: Fuszenecker Ferenc), Tábori levelezőlapok Erdővárosból (rendező: Varga Árpád Zsolt), Teremtés (festőművész: Bada Márton, szerkesztő: Lőrincz Ferenc), Ukrajna újratöltve - A hibrid háború (rendező: K. Debreceni Mihály).

Az előzsűri elnöke: Bíró Zoltán irodalomtörténész, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum főigazgatója.

Az előzsűri tagjai: Agócs Sándor költő, szerkesztő, Bakos István művelődéskutató, Bartók Csaba szerkesztő-rendező, Gálfalvi György író, M. Kiss Sándor történész, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum tudományos főigazgató-helyettese, Ökrös Csaba a Petőfi Népe felelős szerkesztője, Siflis Zoltán Balázs Béla díjas operatőr-rendező, Tanos Miklós szerkesztő-rendező.

A XV. Lakiteleki Filmszemle döntője, 2015. szeptember 21-23-a között lesz Lakiteleken, a Népfőiskolán.

gondola
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • A kormány célja, hogy megszüntesse a börtönökben uralkodó túlzsúfoltságot
  A kormány célja, hogy szeptember 30-áig megszüntesse a börtönökben uralkodó túlzsúfoltságot, és csaknem háromezer új hely megteremtésével felszámolja a börtönbizniszt - fogalmazott az igazságügyi miniszter hétfőn Veszprémben, tíz büntetés-végrehajtási intézet új épületszárnyainak közös átadórendezvényén.
 • Szegénységi bizonyítvány a sorozatos baloldali vereség
  Az ellenzéki pártok egy évtizede tartó, permanens politikai sikertelensége egyfelől szétesett világképükre, választási és kormányzati stratégiájuk hiányára, másrészt arra vezethető vissza, hogy képtelenek válaszokat adni a nemzeti együttműködés rendszerére és egységes jövőképet kínálni a választóknak – olvasható a XXI. Század Intézet elemzésében.
 • Szobrok, rasszok, alkotmányok, átírt történelem
  Ne legyen kétségünk afelől, hogy a most elindult folyamatok a világháború után – a nyugati blokkban – felépített demokratikus társadalmi rend alapjait kezdhetik ki végleg.
MTI Hírfelhasználó