Emberhez méltó menekült politikára szólítanak
Emberhez méltó menekült politikára szólította fel az Európai Unió vezetését és nemzeteinek kormányait nemzetközi filmsztárok hosszú sora.
2015. szeptember 12. 13:41

Több mint 4200-an csatlakoztak ahhoz az egy hete Bécsből elindult felhíváshoz, amely az Európába áramló menekültekkel való emberibb bánásmódot követel, a petíciót a velecei filmfesztivál szombat esti díjátadóján ismertetik részletesen.

A Nathalie Borgers dokumentumfilm-rendező és Ursula Wolschlager producer útjára indította kezdeményezéshez neves osztrák filmkészítők mellett csatlakoztak olyan világhírű filmrendezők, mint Alfonso Cuarón, Susanne Bier, Jean Pierre és Luc Dardenne, Aki Kaurismäki, Mike Leigh és Thomas Vintenberg, a filmsztárok között Isabella Rossellini, Til Schweiger vagy Sophie Marceau.

A felhívás aláírói emlékeztetnek arra, hogy az Amnesty International adatai szerint az Európai Uniót "az emberi méltóság tiszteletben tartása, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogrend és az emberi jogok, köztük a kisebbségekhez tartozó személyek jogainak tiszteletben tartása értékeire, a toleranciára és a szolidaritásra alapozva jött létre. "Követeljük kormányainktól és az Európai Uniótól, hogy tegyen azonnali lépéseket annak érdekében, hogy ezeket az értékeket menekültpolitikájuk középpontjába állítsák.

Négypontos követelésükben felszólítják az EU-t, hogy teremtse meg a jogi lehetőségeket a menekültek hazájában és harmadik országokban, hogy a háború, a terror és a politikai üldöztetés elől menekülők az unió védelmét kérhessék, függessze fel a dublini konvenció rendelkezéseinek alkalmazását, teremtsenek a menekültek számára új hazájukban hozzáférést az oktatáshoz és a munkaerőpiachoz. "Európának most kell cselekednie! Nem szabad további emberéleteket kockáztatni" - fogalmaznak felhívásukban.

MTI
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó