Emberhez méltó menekült politikára szólítanak
Emberhez méltó menekült politikára szólította fel az Európai Unió vezetését és nemzeteinek kormányait nemzetközi filmsztárok hosszú sora.
2015. szeptember 12. 13:41

Több mint 4200-an csatlakoztak ahhoz az egy hete Bécsből elindult felhíváshoz, amely az Európába áramló menekültekkel való emberibb bánásmódot követel, a petíciót a velecei filmfesztivál szombat esti díjátadóján ismertetik részletesen.

A Nathalie Borgers dokumentumfilm-rendező és Ursula Wolschlager producer útjára indította kezdeményezéshez neves osztrák filmkészítők mellett csatlakoztak olyan világhírű filmrendezők, mint Alfonso Cuarón, Susanne Bier, Jean Pierre és Luc Dardenne, Aki Kaurismäki, Mike Leigh és Thomas Vintenberg, a filmsztárok között Isabella Rossellini, Til Schweiger vagy Sophie Marceau.

A felhívás aláírói emlékeztetnek arra, hogy az Amnesty International adatai szerint az Európai Uniót "az emberi méltóság tiszteletben tartása, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogrend és az emberi jogok, köztük a kisebbségekhez tartozó személyek jogainak tiszteletben tartása értékeire, a toleranciára és a szolidaritásra alapozva jött létre. "Követeljük kormányainktól és az Európai Uniótól, hogy tegyen azonnali lépéseket annak érdekében, hogy ezeket az értékeket menekültpolitikájuk középpontjába állítsák.

Négypontos követelésükben felszólítják az EU-t, hogy teremtse meg a jogi lehetőségeket a menekültek hazájában és harmadik országokban, hogy a háború, a terror és a politikai üldöztetés elől menekülők az unió védelmét kérhessék, függessze fel a dublini konvenció rendelkezéseinek alkalmazását, teremtsenek a menekültek számára új hazájukban hozzáférést az oktatáshoz és a munkaerőpiachoz. "Európának most kell cselekednie! Nem szabad további emberéleteket kockáztatni" - fogalmaznak felhívásukban.

MTI
 • Soros legyőzte Budapestet
  Lehet persze hőbörögni, lehet hisztériázni meg reggelig antiszemitázni, mondom, hogy lehet, de ettől még a Hálózat kiválóan teljesített.
 • Budapest felett az ég
  Visszajöttek, akik annyira hiányoztak, visszajöttek, akikért megint rajongunk. Gyurcsány és az SZDSZ.
 • Új alapokra helyeződhet Magyarország és az IMF kapcsolata
  Varga Mihály elmondta, az IMF új vezetője jól ismeri a közép-európai országok helyzetét, emiatt szorosabb lehet az együttműködés a szervezettel.
 • Ma megmutatja erejét Salvini és az olasz jobboldal
  Olaszország minden szegletéből tízezrek indultak útnak ma hajnalban Róma felé, hogy Matteo Salvini korábbi belügyminiszter felhívására erőt demonstráljanak a keresztény értékek védelme helyett az európai határok migránsok előtti megnyitásával foglalkozó, „Brüsszelben fogant” baloldali kormány ellen.
 • Baljós árnyak a városházán
  A Gyurcsány-Demszky-korszak bizalmi emberei köszönhetnek vissza Karácsony Gergely főpolgármester hivatali stábjában. A fogadott és fogadatlan tanácsadók, főtanácsadók, hivatalvezetők lehetséges sorában többek között olyan nevek bukkannak fel, mint Demszky Gábor, Lamperth Mónika, Gál J. Zoltán, Batiz András vagy maga Gyurcsány Ferenc.
MTI Hírfelhasználó