Emberhez méltó menekült politikára szólítanak
Emberhez méltó menekült politikára szólította fel az Európai Unió vezetését és nemzeteinek kormányait nemzetközi filmsztárok hosszú sora.
2015. szeptember 12. 13:41

Több mint 4200-an csatlakoztak ahhoz az egy hete Bécsből elindult felhíváshoz, amely az Európába áramló menekültekkel való emberibb bánásmódot követel, a petíciót a velecei filmfesztivál szombat esti díjátadóján ismertetik részletesen.

A Nathalie Borgers dokumentumfilm-rendező és Ursula Wolschlager producer útjára indította kezdeményezéshez neves osztrák filmkészítők mellett csatlakoztak olyan világhírű filmrendezők, mint Alfonso Cuarón, Susanne Bier, Jean Pierre és Luc Dardenne, Aki Kaurismäki, Mike Leigh és Thomas Vintenberg, a filmsztárok között Isabella Rossellini, Til Schweiger vagy Sophie Marceau.

A felhívás aláírói emlékeztetnek arra, hogy az Amnesty International adatai szerint az Európai Uniót "az emberi méltóság tiszteletben tartása, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogrend és az emberi jogok, köztük a kisebbségekhez tartozó személyek jogainak tiszteletben tartása értékeire, a toleranciára és a szolidaritásra alapozva jött létre. "Követeljük kormányainktól és az Európai Uniótól, hogy tegyen azonnali lépéseket annak érdekében, hogy ezeket az értékeket menekültpolitikájuk középpontjába állítsák.

Négypontos követelésükben felszólítják az EU-t, hogy teremtse meg a jogi lehetőségeket a menekültek hazájában és harmadik országokban, hogy a háború, a terror és a politikai üldöztetés elől menekülők az unió védelmét kérhessék, függessze fel a dublini konvenció rendelkezéseinek alkalmazását, teremtsenek a menekültek számára új hazájukban hozzáférést az oktatáshoz és a munkaerőpiachoz. "Európának most kell cselekednie! Nem szabad további emberéleteket kockáztatni" - fogalmaznak felhívásukban.

MTI
 • Rebrov nem "A Nagy Edző"
  Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
 • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
  Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
 • Mindenki az álszent Richard Gere-en nevet
  Csúcsra jár a részvét-ipar. Most éppen az öregecskedő színészeket vetik be, így Richard Gere is megszakította nyaralását egy migránssimogatás erejéig. Bár csak ne tette volna!
 • Kozma Imre 1989-ről: Új reményt kaptak nálunk a keletnémetek
  Több tízezer keletnémet jött Magyarországra 1989 nyarán, mert az NDK-ban elterjedt a pletyka, hogy pár órára megnyitják az osztrák-magyar határt. Heteket, hónapokat táboroztak itt Magyarországon, hogy aztán innen újból eljussanak hazájuk nyugati részébe.
 • Célt értek a pályázati források
  Közel 190 ezer nyertes pályázat, 1317 milliárd forintnyi meghirdetett és 480 milliárd forint kifizetett támogatás — röviden ez a mérlege a 2014 és 2020 között elérhető Vidékfejlesztési program eddigi eredményeinek.
MTI Hírfelhasználó