Emberhez méltó menekült politikára szólítanak
Emberhez méltó menekült politikára szólította fel az Európai Unió vezetését és nemzeteinek kormányait nemzetközi filmsztárok hosszú sora.
2015. szeptember 12. 13:41

Több mint 4200-an csatlakoztak ahhoz az egy hete Bécsből elindult felhíváshoz, amely az Európába áramló menekültekkel való emberibb bánásmódot követel, a petíciót a velecei filmfesztivál szombat esti díjátadóján ismertetik részletesen.

A Nathalie Borgers dokumentumfilm-rendező és Ursula Wolschlager producer útjára indította kezdeményezéshez neves osztrák filmkészítők mellett csatlakoztak olyan világhírű filmrendezők, mint Alfonso Cuarón, Susanne Bier, Jean Pierre és Luc Dardenne, Aki Kaurismäki, Mike Leigh és Thomas Vintenberg, a filmsztárok között Isabella Rossellini, Til Schweiger vagy Sophie Marceau.

A felhívás aláírói emlékeztetnek arra, hogy az Amnesty International adatai szerint az Európai Uniót "az emberi méltóság tiszteletben tartása, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogrend és az emberi jogok, köztük a kisebbségekhez tartozó személyek jogainak tiszteletben tartása értékeire, a toleranciára és a szolidaritásra alapozva jött létre. "Követeljük kormányainktól és az Európai Uniótól, hogy tegyen azonnali lépéseket annak érdekében, hogy ezeket az értékeket menekültpolitikájuk középpontjába állítsák.

Négypontos követelésükben felszólítják az EU-t, hogy teremtse meg a jogi lehetőségeket a menekültek hazájában és harmadik országokban, hogy a háború, a terror és a politikai üldöztetés elől menekülők az unió védelmét kérhessék, függessze fel a dublini konvenció rendelkezéseinek alkalmazását, teremtsenek a menekültek számára új hazájukban hozzáférést az oktatáshoz és a munkaerőpiachoz. "Európának most kell cselekednie! Nem szabad további emberéleteket kockáztatni" - fogalmaznak felhívásukban.

MTI
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Pünkösd - Egység a sokféleségben
  A mai néppártban már elfelejtett régi kereszténydemokrata jelszó szerint az európai közösség: egység a sokféleségben.
 • Donald Tusknak még nincs elege Magyarország bírálásából
  Ezúttal nem vont párhuzamot Magyarország és a náci Németország között, de Donald Tusk immár sokadik alkalommal tett negatív megjegyzéseket Orbán Viktor miniszterelnökről a Respekt című cseh hetilapnak nyilatkozva. Az Európai Néppárt elnöke szerint kizárólag politikai értelemben van mondanivalója a magyar kormányfőnek, baráti módon már aligha. Tusk beszélt arról is: a Fidesz néppárti felfüggesztése, a párt „karanténja” akár hosszasan is elnyúlhat.
 • Ha lejönnek a havasokból
  Bizalmi kérdés, szavahihetőnek tartjuk-e a történészt, amikor azt állítja: igyekszik sokoldalúan bemutatni a különféle élethelyzeteket. Ablonczy Balázst különösen foglalkoztatja, mi mindent fed el Trianon. Traumákról, tévhitekről, illúziókról is olvashatunk a napokban megjelent Ismeretlen Trianon című könyvében.
MTI Hírfelhasználó