Kampány indul az orosz piac megőrzése érdekében
Forgalomélénkítő kampány indul szeptember végén mintegy 26 millió forint értékben az orosz idegenforgalmi piac megőrzése érdekében - mondta Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) turisztikáért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek.
2015. szeptember 13. 08:28

Hozzátette: az orosz turisták száma az orosz-ukrán válság kitörése óta számottevően csökkent egész Európában, így Magyarországon is, aminek különösen a hévízi turizmusra van negatív hatása.

A Magyar Turizmus Zrt. ezért a meghatározó hévízi szolgáltatókkal, az önkormányzattal, valamint a három legnagyobb orosz beutaztató irodával együttműködésben indít forgalomélénkítő kampányt Moszkvában az elszenvedett visszaesés mérséklése érdekében - ismertette.

Elmondta, hogy az idegenforgalomban az elmúlt másfél évtizedben megvalósult kulturális- és egészségturisztikai fejlesztések jól teljesítenek, a turizmus a gazdaság húzóágazatává vált, ma már a GDP több mint 9 százalékát adja.

Kiemelte, hogy a világ legnagyobb küldőpiacának számító Kínával új alapokra helyezték az idegenforgalmi kapcsolatokat azzal, hogy Budapesten jött létre Kína-Közép- és Kelet Európa Turisztikai Együttműködésének (KKE) koordinációs központja. Május elsején újraindult a Budapest-Peking közvetlen légi járat is. A Hainan Airlines 2012-ben szüntette meg járatát, amit most az Air China nyitott meg újra - emlékeztetett. Nem utolsó sorban a járatnyitásnak köszönhetően a Magyarországra kiadott kínai turisztikai vízumok száma a második negyedévben több mint megkétszereződött az előző évhez képest. Három hónap alatt majdnem annyian folyamodtak schengeni beutazási engedélyért turisztikai céllal, mint az egész elmúlt évben összesen. Becslések szerint idén a kínai látogatók száma 30 százalékkal emelkedhet, meghaladhatja a kétszázezret.

Ruszinkó Ádám arról is tájékoztatott, hogy új Nemzeti Turizmusfejlesztési Koncepció (NTK) készül. Ezt a Magyar Turizmus Zrt. már véleményezte, és a szakmai szervezetektől is beérkeztek hozzá az észrevételek. A vendéglátás területén a teljes szakképzési struktúra és tartalom felülvizsgálatát, aktualizálását indították el a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) és valamennyi szakmai szervezet aktív részvételével. A folyamat eredményeként a meglévő szakképesítések alapjainak reformját és új, emelt szintű szakmai tartalmú képzést is javasolnak. Az erről szóló előterjesztés egyeztetése most zajlik tárcán belül - közölte.

A soron következő feladatok közül a helyettes államtitkár kiemelte a szükséges fejlesztések előkészítését, annak érdekében, hogy Budapest mint konferenciahelyszín a nemzetközi élvonalba emelkedjék. A szakma által régóta várt, több ezer embert befogadó kongresszusi központ megvalósításához elkészítették a budapesti konferencia- és programturizmus fejlesztésének középtávú koncepcióját. Az erről szóló előterjesztés közigazgatási egyeztetés előtt áll. Előterjesztés készült az új budapesti konferenciaközpont megvalósításával összefüggő közigazgatási hatósági ügyek nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánításáról, ennek aláírásra történő felterjesztése a közeljövőben várható - mondta el Ruszinkó Ádám. 

hirado.hu - MTI
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Nem érték el az elképzelt kihasználtságot a kerékpársávok
  Bár Budapest főpolgármestere gyakorló biciklistának tartja magát, gyanítottuk, hogy a Nagykörúton felfestett kerékpársávok nem igazán alkalmasak a nyugodt, biztonságos, egészséges tekerésre. Biztos, ami biztos, megnéztük, hányan használják ezeket. Nem sokan.
 • Csanád vezér érkezése
  Szülőmegyém mostantól kiegészülve a Dél-Alföld egyik régi magyar varázstájékával: Csongrád-Csanád megye.
 • Trianon 100 - Vérző Magyarország 8. rész
  A budapesti Nemzeti Színház Buda vagy Pest erejéből sohasem jöhetett volna létre. Déryné, aki koronatanú ebben a kérdésben, igazat mond, amikor azt állítja, hogy a magyar színjátszást Kolozsvár teremtette meg és Kassa nevelte föl, - a magyar színi kultúrának ez a két Nándorfehérvára - írja nagyszerű tanulmányában Hevesi Sándor dramaturg, rendező és színigazgató, a magyar színház egykori megújítója. Ez alkalommal a színháztörténetet idézzük, mert ez is összefügg Trianonnal.
MTI Hírfelhasználó