Folyamatos az „utánpótlás” a zöldhatáron keresztül - 6.
Németország ideiglenesen határellenőrzést vezet be, a Németország és Ausztria közötti vasúti közlekedést leállítják. .
Utoljára frissítve: 2015. szeptember 13. 21:45
2015. szeptember 13. 11:54

Németország és Ausztria között hétfő reggel 6 óráig szünetel a vasúti közlekedés

(20:45) Németország és Ausztria között hétfő reggel 6 óráig szünetel a vasúti közlekedés - közölte vasárnap este a Deutsche Bahn (DB) német vasúttársaság. A közlemény szerint a forgalmat a német szövetségi hatóságok utasítására állították le. Az intézkedés érinti egyebek között a München-Salzburg-Wien-Budapest útvonalon közlekedő, Railjet 90-es járatot - áll a DB közleményében.

Joachim Herrmann bajor belügyminiszter vasárnap este Münchenben megerősítette, hogy 18 órától 12 órai időtartamra leállították a Németország és Ausztria közötti vasúti közlekedést. Közölte, hogy mindkét ország vasúttársasága megkapta a hatóságoktól az erre vonatkozó utasítást.

Előzőleg Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter bejelentette, hogy a menekültválság miatt Németország ideiglenesen visszaállítja az ellenőrzést a határain. Az intézkedés "súlypontja" a német-osztrák határ. Joachim Herrmann Horst Seehofer bajor miniszterelnökkel tartott tájékoztatóján elmondta, hogy az intézkedés egyelőre határozatlan időre szól. Hozzátette: amennyiben "kitérő mozgásokat" tapasztalnak, megfontolják, hogy más határszakaszokra is áthelyezik az intézkedés súlypontját.

Seehofer: szükség van Magyarországra a megoldáshoz

(20:05) A menekültválság megoldásához szükség van Magyarországra, a schengeni határállamokat pedig segíteni kell, és nem démonizálni őket - mondta Horst Seehofer bajor miniszterelnök vasárnap este Münchenben, miután a német szövetségi belügyminiszter bejelentette, hogy Németország ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést.

Ásotthalomnál is érkeznek a migránsok 

(20:18) A röszkeinél lényegesen kisebb létszámban, de Ásotthalomnál is érkeznek a migránsok a magyar-szerb határon keresztül - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. Az Ásotthalmot Mórahalommal összekötő Kissori út és az átkelőhöz vezető út csomópontjánál is kialakult egy gyűjtőtábor.

Az érkezők néhány tucat sátrat vertek föl az út mellett, és mobil illemhelyeket is kihelyeztek. A migránsok ellátásáról a Magna jótékonysági szervezet gondoskodik, enni- és innivalót, tisztálkodáshoz szükséges eszközöket osztanak, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) pedig fölállított néhány nagyobb sátrat.

Riadót rendeltek el több délnyugati rendőrkapitányságon

(20:04) Riadót rendeltek el több magyar délnyugati rendőrkapitányságon a német és az osztrák intézkedések miatt - hangzott el az M1 aktuális csatorna vasárnap esti híradójában.

Orbán üdvözölte Németország döntését a határellenőrzés ideiglenes visszaállításáról 

(19:26) Orbán Viktor miniszterelnök a Bild című német lapnak nyilatkozva üdvözölte a német kormány vasárnap este bejelentett döntését a határellenőrzés ideiglenes visszaállításáról. A miniszterelnök a Bild online kiadásában megjelent beszámoló szerint azt mondta: "nagy megértéssel viszonyulunk Németország döntése iránt, és kinyilvánítjuk szolidaritásunkat".

Hozzátette: "megértjük, hogy Németország és Európa (...) értékeinek védelmében szükség volt a döntésre. Természetesen készen állunk az együttműködésre minden formában".

Szijjártó: a kormány az EU-országok összefogását kezdeményezi a görög határ védelme érdekében 

(19:22) A magyar kormány kezdeményezte Brüsszelben, hogy az Európai Unió haladéktalanul hozzon döntést az EU külső határát is jelentő görög határ védelmének közös erővel történő biztosítására - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap este a dunakeszi városháza előtt tartott sajtótájékoztatóján.

Csehország megerősíti az osztrák-cseh határ ellenőrzését a menekültválság miatt - közölte a Milan Chovanec cseh belügyminiszter vasárnap.

(19:20) Csehország megerősíti az osztrák-cseh határ ellenőrzését a menekültválság miatt - közölte a Milan Chovanec cseh belügyminiszter vasárnap.

Osztrák kancellár: nem szigorítják határellenőrzés az osztrák-magyar határon 

(19:15)  Az osztrák kormány nem akar további ellenőrzést bevezetni az osztrák-magyar határon - mondta Werner Faymann kancellár a kormány vasárnap tartott válságülését követően. Eddig csupán szúrópróbaszerű ellenőrzések voltak a magyar határon, ezt az eljárást akarják folytatni.

A kancellár szerint azonban azt nem lehet megjósolni, hogy a Németország által bejelentett határellenőrzés milyen hatással lesz az ausztriai helyzetre.  Reinhold Mitterlehner osztrák alkancellár ugyanakkor az ülés után az osztrák oe24 hírportál beszámolója szerint azt mondta, Ausztria is megerősíti keleti és déli határának ellenőrzését.

Seehofer: segíteni kell a schengeni határországokat, nem démonizálni őket

(19:02) A bajor miniszterelnök szerint segíteni kell a schengeni határországokat - köztük Magyarországot -, nem pedig démonizálni őket. A bajor politikus a tartományi kormány válságülése után úgy vélekedett, hogy a határellenőrzés ideiglenes bevezetése nagyon fontos jelzés a világ többi része számára és Németországon belül is.

Seehofer szerint az intézkedés bajor kezdeményezésre történt. Erről - mint közölte - telefonon állapodott meg Angela Merkel kancellárral és a szociáldemokrata Sigmar Gabriel alkancellárral.

Juncker nagyobb szolidaritást szorgalmaz a nyitott határok megőrzése érdekében


(18:10) A nyitott határok megőrzéséhez több Európára és szolidaritásra van szükség a menekültválság kezelésében - fogalmazott Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke vasárnap az egyik népszerű közösségi oldalon közzétett szöveges üzenetében.
 

Ausztria is megerősíti határait

(18:34) Nem sokkal a német döntés után, az osztrák kormány rendkívüli ülését követően Reinhold Mitterlehner osztrák alkancellár bejelentette: Ausztria megerősíti a keleti és a déli határának ellenőrzését, amely azonban nem jelent teljes kontrollt.

Juncker nagyobb szolidaritást szorgalmaz a nyitott határok megőrzése érdekében


(18:10) A nyitott határok megőrzéséhez több Európára és szolidaritásra van szükség a menekültválság kezelésében - fogalmazott Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke vasárnap az egyik népszerű közösségi oldalon közzétett szöveges üzenetében.

Németország ideiglenesen határellenőrzést vezet be

(17:49) A menekültválság nyomán Németország ideiglenesen ismét határellenőrzést vezet be - jelentette be vasárnap esti, rendkívüli nyilatkozatában Thomas de Maiziere német belügyminiszter Berlinben.

Leállítják a Németország és Ausztria közötti vasúti közlekedést

(17:08) Vasárnap 17 órától Németország leállítja a vasúti közlekedést Ausztria felé - jelentette be az osztrák vasúttársaság (ÖBB). Az ÖBB szerint a Németország felé irányuló vasúti közlekedést ugyancsak leállítják.

Spiegel Online/Bild: Németország átmeneti határellenőrzést vezet be

(16:55)  Németország átmenetileg ismét határellenőrzést vezet be déli határain - értesült vasárnap délután internetes kiadásában a Der Spiegel. A Bild szerint az ideiglenes határellenőrzés bevezetése csak a német-osztrák határra vonatkozik.

A Spiegel Online szerint mindezt még a nap folyamán bejelenti Thomas de Maiziere belügyminiszter.

Juncker telefonon egyeztetett több kormányfővel

Juncker telefonon egyeztetett több kormányfővel


(16.25) Több kormányfővel, köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel egyeztetett telefonon a menedékkérők elosztásáról Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke - közölte vasárnap délután a politikus kabinetfőnöke.  A Martin Selmayr által az egyik népszerűbb közösségi oldalon közzétett rövid üzenet tanúsága szerint a luxemburgi politikus a magyar miniszterelnök mellett Robert Fico szlovák, Laimdota Straujuma lett, Bohuslav Sobotka cseh, Ewa kopacz lengyel kormányfővel és Klaus Iohannis román elnökkel beszélt. "A cél: szolidaritás 160 ezer menekült számára" - írta üzenetében Selmayr.

Párizs az uniós intézkedések felgyorsítását követeli

(16:24) Franciaország vasárnap felszólította az Európai Uniót, hogy gyorsítsa fel a menekültek fogadása érdekében szükséges intézkedések megvalósítását, és ismét bírálta Magyarországot, amiért határzárat épít a szerbiai határánál.

"Európa történelmi választással néz szembe, az értékek, a menekültek méltó fogadása, de a hatékonyság terén is történelmi szerepe van" - mondta Harlem Désir Európa-ügyi államtitkár.

Az uniós belügyminiszterek hétfői találkozója elé időzített nyilatkozatban Harlem Désir az uniós üzemeltetésű menedékkérő-regisztrációs központok, az ügynevezett hot spotok felállítását sürgette azokban az országokban, ahol a migránsok belépnek az Európai Unióban, valamint a kvóta szerinti elosztást illetően is egyetértést szorgalmazott.

Megköszönte a vöröskereszt-főtitkár a segélyszervezetek munkáját

(15:48) Köszönetet mondott a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének főtitkára vasárnap a röszkei rendőrségi gyűjtőponton a Magyar Vöröskereszt munkatársaink az általuk végzett munkáéért, és a helyszínen dolgozó segélyszervezeteknek az együttműködésért.

Elhadj As Sy  "humanitárius katasztrófának" nevezte azt, hogy nagyon sok ember kényszerül otthona elhagyására.

Tízezer embert várnak vasárnap Nickelsdorfnál

(14:53) Tízezer embert várnak vasárnap a nickelsdorfi (Miklóshalma) határátkelőnél - közölte a burgenlandi rendőrség szóvivője.

Vasárnap délig négyezer migráns érkezett az osztrák-magyar határhoz, a rendőrség tájékoztatása szerint tudják kezelni az emberáradatot. Az APA osztrák hírügynökség közlése szerint a nagy migránsáradat azzal függhet össze, hogy kedden Magyarországon megszigorodik a menekültügyi szabályozás.

A magyar-szerb határon több, a szerb-macedónon kevesebb a migráns

(14:49) A becslések szerint vasárnap mintegy 8 ezer migránsra lehet számítani a szerb-magyar határ mellett fekvő Magyarkanizsán, egyre többen érkeznek a 9 ezer fős településre, a legtöbben ugyanis értesültek arról, hogy keddtől jogszabályváltozásra és a vasúti átkelők lezárására lehet számítani - közölte Lackó Róbert, Magyarkanizsa képviselő-testületének elnöke az MTI tudósítójával vasárnap.

Német miniszter: Németország teherbírásának határához érkezett

(13:57)  Németország teherbírásának határához érkezett a menekültek befogadása terén - jelentette ki vasárnap Berlinben Alexander Dobrindt közlekedési miniszter. A bajor politikus szerint hosszú idő kell ahhoz, hogy a kialakult jelenlegi nehéz helyzeten úrrá legyenek.

Az általa javasolt intézkedések között említette a miniszter azoknak az országoknak a megsegítését, ahová a menekültek válsághelyzetükből először érkeznek, továbbá Németország határainak védelmét. Dobrindt szerint ez utóbbira azért van szükség, mert - mint fogalmazott - az Európai Unió teljes kudarca miatt az unió külső határainak védelme nem működik.

Keddtől új útvonalat keresnek az embercsempészek

(13:00) Gerald Tatzgern, az osztrák bűnügyi hivatal illetékese szerint az embercsempészek lehetséges útvonala Belgrádon és Horvátországon át, az Isztambul-München vagy az Athén-München közötti vasútvonalon vezetne keddtől. A román-magyar határ kevésbé valószínű, mivel akkor Magyarország ezt a határszakaszt is szigorúbban ellenőrizné. Úgy vélte, hogy a magyarországi kerítés alig fogja megállítani a menekültek áradatát. Beszámolt arról is, hogy  szombat este óta gyakorlatilag megszűnt minden kommunikáció a magyar hatóságokkal.Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) vasárnap öt különjáratot indít, négy Németország irányába tart majd, egy vonat Nickelsdorf és Bécs között ingázik.

Már több mint kétezren szálltak vonatra a Keletiben 

(12:45) Vasárnap délig több mint kétezer migráns hagyta el vonaton a Keleti pályaudvart, a hatóságok napról napra egyre szervezettebben kezelik a helyzetet:  két sorba állították a bevándorlókat, hogy rendben közelíthessék meg a vonatokat- jelentette az M1 aktuális csatorna tudósítója a helyszínről.

A győri vasútállomásra akarnak eljutni a migránsok Vámosszabadiból

(12:45) Több mint száz migráns vár a vámosszabadi befogadó állomás előtt arra, hogy taxival, vagy gyalog a győri vasútállomásra jusson. Szombatról vasárnapra virradóan érkezett több busznyi ember egy része gyalog indult az állomásra. Közben továbbra is folyamatosan érkeznek a migránsokkal teli vonatok Hegyeshalomra. A település polgármester elmondta, éjszaka nyugalom volt a városban, de hajnal óta, ahogy érkeznek a vonatok, mintegy ötszázas csoportokban rendőri kísérettel gyalogolnak a migránsok a határra.

A szegedi virágpiac parkolójában depót alakítottak ki

(11:50) Folyamatosan érkeztek a migránsok a zöldhatáron keresztül Röszkére. A rendőrség buszokkal viszi el az embereket, az érkezőknek minimális időt kell várakozniuk a gyűjtőpontnál. A néhány kilométerre található szegedi virágpiac parkolójában depót alakítottak ki: tucatnyi jármű - többségében sötétkék csuklós BKV-busz - várakozik. Az út és a vasútvonal metszéspontjánál a szántóföldeken lévő táborban fokozatosan javulnak a körülmények. Az egyik sátornál részletes térkép készült arról, mely szolgáltatás hol vehető igénybe a táborban. Az egyik fóliasátorban raktárt alakítottak ki, a ruhákat itt tárolják és szortírozzák, majd viszik ki az érkezőknek.

Összesen 135 migránst fuvaroztak

Tíz magyar és egy román embercsempészt fogtak el a rendőrök szombaton Bács-Kiskun megyében: az összesen 135 migránst szállító járműveket az M5-ös autópálya Budapestre tartó oldalán, valamint Kiskunfélegyháza és Kecskemét közelében állították meg.

Szombaton Ásotthalom közelében tartóztattak fel egy gépkocsit.  Nem sokkal 20 óra előtt egy francia rendszámú személyautó jelentkezett kilépésre a letenyei határátkelőn. Az autót egy egyiptomi férfi vezette, de a kocsiban egy iraki, valamint öt szír és öt afgán állampolgár, köztük hat gyerek is utazott. A sofőrök és társaik ellen jogellenes tartózkodás elősegítése vétségének megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás.

6600 ember lépte át a határt szombaton 

(11:00) A burgenlandi rendőrség vasárnap reggeli közlése szerint 4-500 menekültet várnak délelőtt a határhoz, a nap folyamán pedig nagyjából annyit, mint szombaton. Pénteken csaknem 7000, csütörtökön pedig 7500 menekült érkezett Nickelsdorfba, szombaton több mint 6600 illegális bevándorló lépte át a határt. Szombaton csaknem ötezer embert négy különvonattal és számtalan buszjárattal vittek Bécsbe, a járatok még az esti órákban is közlekedtek. Szombat este a menekültek melletti kiállásáért, a határok megnyitásáért és az emberséges menekültpolitikáért tüntettek az osztrák fővárosban. A megmozduláson 1500 ember vett részt.

Előbb az utasok, aztán a migránsok

(10:05) Az M1 Híradója szerint óránként indulnak a vonatok Győrbe illetve Hegyeshalomba. A bevándorlók hosszú sorokban várnak az indulásra a pályaudvaron, szinte az egész aluljáró megtelt. A migránsokat csak akkor engedik felszállni, ha a többi utas már a szerelvényeken van.

Szolidáris a civil társadalom

(9:35) A Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke szerint "elképesztő" szolidaritást vállal a civil társadalom az országba érkező migránsokkal, ugyanakkor sokszor a segítséget a menekültek nem tudják elfogadni. Vigyázni kell arra, hogy ne adjanak olyan használati eszközöket, ételt a migránsoknak, amikre nincs szükségük - mondta Győri-Dani Lajos az M1 aktuális csatornán. Ezek között említette a ruhát, illetve az ételek közül azt, amelyik az iszlám előírásoknak nem felelnek meg. Nemsokára a legfontosabb feladat a melegedő pontok kialakítása lesz.

Közel 170 ezer menedékkérelem idén

(9:30) A rendőrség eddig 186 ezer 50 emberrel szemben intézkedtek tiltott határátlépés miatt és 1088 embercsempésszel szemben jártak ebben az évben. A menekültügyi hatóság január óta 168 622 menedékkérelmet regisztrált, jelenleg a befogadó intézményekben 2034 migráns tartózkodik, mindenhol rend van. A körmendi objektum ideiglenes befogadó állomásként működik, ahová regisztrált menedékkérőket szállít a rendőrség. Makula György, az ORFK kommunikációs szolgálatának főosztályvezető-helyettese cáfolta azt a hírt, hogy akadozna a rendőrök ellátása a déli határon.

A kvótarendszer nem kivitelezhető 

(9:10) Nem megvalósítható és nem életszerű - mondta Tóth Norbert nemzetközi jogász a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában a kvótarendszerről. A szakértő szerint dehumanizál, "számokká degradálja" az embereket. Ugyanakkor hozzátette, hogy a menekülteknek nemcsak jogaik, hanem kötelezettségeik is vannak: tiszteletben kell tartaniuk annak az országnak a törvényeit, ahol éppen tartózkodnak, és nem veszélyeztethetik annak jogrendjét. Kiszelly Zoltán politológus, a műsor másik vendége szerint az embercsempészek nemcsak az utaztatást vállalják, hanem a szükséges háttér-információkkal is ellátják a migránsokat az aktuális országról, illetve arról, miként kerülhetik meg a szabályokat.

Több száz migráns érkezett Körmendre 

(9:10) A körmendi gyűjtőponton ismét  nagyobb létszámú migránscsoport tartózkodik, az éjszaka érkezettek reggel kilenc óra előtt néhány perccel már továbbindultak Ausztria felé, ezután szinte váltotta őket egy hasonló létszámú csoport. Jelenleg 300 körül van a 760 ember befogadására képes gyűjtőponton, ahol vizet, élelmet, takarókat osztanak szét közöttük. A szentgotthárdi gyűjtőpontra eddig még nem érkeztek migránsok, a sátrak felállításával a katasztrófavédelem munkatársai már szombat délután végeztek.

Rekordmennyiségű határsértőt fogtak 

(7:45) Minden eddiginél több, 4079 határsértőt - köztük 1026 gyermeket - fogtak el a rendőrök a polgárőrökkel együttműködve Csongrád megye déli részén szombaton. A legtöbb embert ezúttal is Röszke külterületéről állították elő a rendőrök, többségük szír, afgán és pakisztáni állampolgárnak vallotta magát. A határsértőkkel szemben idegenrendészeti eljárást kezdeményezett a rendőrség. Országszerte tiltott határátlépés miatt szombaton 4330 embert fogtak el a rendőrök, négy gyanúsítottal szemben embercsempészet, egy esetben közokirat-hamisítás miatt indult büntetőeljárás.

Folyamatosan özönlenek a migránsok

(6:50) Ezrével érkeznek hazánkba a menekültek, hogy még a szeptember 15-ei szigorítások előtt átjussanak Ausztriába. Szombaton rekord dőlt meg: a rendőrök 4330 határsértővel szemben intézkedtek. A bevándorlók új útvonalat nyitottak, sokan érkeznek Bulgária felől Szerbiába.

Sokan gyalogoltak Szeged felé az 5-ös úton az éjjel

(2:10) Több száz migráns indult el szombaton késő este a röszkei gyűjtőpontból.  Korábban a férfiakból, nőkből és gyerekekből álló tömeget arról akarták meggyőzni a rendőrök tolmács segítségével, hogy maradjanak a gyűjtőpontnál. A vitatkozás után tömeg azonban megindult, a rendőrsorfal pedig szétnyílt. A tömeg egy ideig a sínek mentén, majd egy kukoricásban haladt, aztán kettészakadt. Egy 60-70 fős, kisebb csoport Röszke belvárosába jutott el, ahol a rendőrök feltartóztatták és buszra ültették őket. A nagyobb csoport viszont továbbgyalogolt Szeged irányába, ahol egy körforgalomnál rendőrök és mintegy tíz busz várt rájuk. A migránsok többsége felszállt a buszokra.

hirado.hu - MTI
 • Majdan Minszkben
  A demokrácia exportja. Ezt a „sok munkát” végezte az USA évtizedeken át – borzalmas következményekkel. A „sok munka” során eltettek láb alól számos vezetőt, egyet például Észak-Afrikában, s ennek nyomán megindult a migránsáradat Európa felé.
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Mozgósítás az online térben
  – A mi dolgunk az, hogy az emberek érdekét szolgáljuk, hogy tudják, mi elfogadjuk a véleményüket, akkor is, ha úgy érzik, valamit rosszul csinálunk – fogalmazta meg a lapunknak adott interjúban politikai krédóját Kubatov Gábor. A Fidesz pártigazgatója úgy véli, a Fidesznek a választókkal való személyes kapcsolattartása erős, míg a baloldal – Gyurcsány kottája alapján – leépíti a pártszervezeteit és a tagságát.
 • Semmi ideiglenesség: állandósult amerikai katonai jelenlét
  Lengyelország is készülhet arra, hogy a nemzetközi terrorizmus célpontjává válik.
 • Felveszik a kesztyűt a balliberális szélsőség ellen
  A nemrég alakult Megafon célja olyan internetes kommunikátorok képzése, akik a konzervatív, nemzeti hangok felerősítése által lehetőséget adnak a valódi politikai preferencia kialakításában.
MTI Hírfelhasználó