Már Horvátország felől érkeznek - 6.
A kormány azonnali válsághelyzetet hirdet Baranyára és Somogyra is. A baranyai Illocskán jelent meg az első afgán csoport a zöldhatáron. Szinte kiürült a röszkei átkelő szerb oldala.
Utoljára frissítve: 2015. szeptember 17. 23:20
2015. szeptember 17. 09:08

Siklósón buszokra rakják a regisztrált, Horvátországból érkezett migránsokat

(22:24) Erről az M1-en számolt be a tudósító. Azt egyelőre nem tudni, hova szállítják a migránsokat.

Bakondi: rendőröket csoportosítottak át Baranyába, Somogyba

(21:17) Rendőröket csoportosítottak át Baranya és Somogy megyébe - közölte az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György közlése szerint erre anélkül került sor, hogy "meggyengítettük volna jelentősen a kerítéseink védelmét a szerb szakaszon", az átvezényelt erők létszámával kapcsolatos kérdést azonban elhárította.

Ugyanakkor jelezte: a válsághelyzet kihirdetésével együtt megkezdték a felkészülést a magyar-horvát határ műszaki védelmének megerősítésére. Kissé tisztázatlan még a helyzet, hogy mi történik Horvátországban - jegyezte meg a főtanácsadó.

A horvát belügyminiszter határzárat helyezett kilátásba

(20:57) Határzárat helyezett kilátásba Ranko Ostojic horvát belügyminiszter csütörtök este arra az esetre, ha továbbra is annyi migráns érkezik Horvátországba, mint csütörtökön. A politikus a horvát-szerb határ közelében fekvő Stari Kunjevci településen tartott sajtóértekezletén, illetve egy külföldi újságírónak nyilatkozva azt üzente a migránsoknak, hogy ne menjenek Horvátországba.

"Ne gyertek többet ide, maradjatok Szerbiában, Macedóniában és Görögországban. Innen nem tudtok Európába menni. Az autóbuszok nem tudnak oda vinni benneteket" - mondta Ostojic az index.hr hírportál szerint. Megerősítette, hogy a szomszédos Szlovénia lezárta határait, és nem létezik olyan tranzitfolyosó, amelyen a migránsok Horvátországon keresztül eljuthatnának Nyugat-Európába.

Baranyára és Somogyra is kiterjesztik a válsághelyzetet

(20:25) A kormány Baranya és Somogy megyére is kiterjeszti a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet - jelentette be csütörtökön este Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten. Bejelentette azt is, hogy azonnal megkezdik a kerítésépítést a horvát határon is.

Egy nap alatt összeomlott a horvát bevándorlási rendszer, ezért Baranya és Somogy megyében tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet lesz, és megkezdődik a fizikai határzár építése - közölte a külgazdasági és külügyminiszter rendkívüli sajtótájékoztatón Budapesten csütörtökön este.

Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy Magyarországra idén 8 és fél hónap alatt több mint 200 ezer illegális bevándorló érkezett, és miközben az ország nagy nehézségek árán eleget tesz a nemzetközi jogi konvencióknak és uniós kötelezettségeknek, nemzetközi támadások kereszttüzében áll. A horvát miniszterelnök az elmúlt egy hétben is Magyarországot rágalmazta, ahelyett, hogy felkészült volna a bevándorlókra. A horvát bevándorlási szervek elvesztették az ellenőrzést az országukban zajló folyamatok felett, a bevándorlókat ellátás és regisztráció helyett továbbküldik Magyarországra - mondta a miniszter.

Akár ezer migráns is lehet már Pélmonostoron

(20:21) Akár az ezret is elérheti a horvátországi Pélmonostorra (Beli Monastir) érkezett migránsok száma - jelentette csütörtök este az M1 aktuális csatorna helyszínen tartózkodó tudósítója. A magyar határtól 15 kilométerre fekvő településen egy laktanyában próbálják tartani a migránsokat, de az érkezettek nem hallgatnak a hatóságokra, miközben újabb csoportok érkeznek Pélmonostorra.

Szinte kiürült a röszkei átkelő szerb oldala 

(19.46) Tanácstalanság, csendes tiltakozás, pakolás és útra kelés jellemezte a csütörtöki napot a röszkei határátkelő szerb oldalán, amely estére szinte teljesen kiürült. Az MTI tudósítójának becslése szerint körülbelül 300 migráns tartózkodhat még a helyszínen.  Az M5-ös autópályán fekvő átkelő teljesen kihalt volt, és csupán egy tucatnyian voltak még a két - az autópályán fekvő új és a régi - határátkelőhely közötti füves területen, ahol az előző éjszakát még körülbelül háromezren töltötték.  Délután 20-50 fős csoportok ülősztrájkot tartottak, majd emberi jogi aktivisták felhívására "Nyissátok ki a kapukat", "Szabadság", "Testvériség, egység" és "Köszönjük, Szerbia" felkiáltásokkal követelték, hogy engedjék be őket Magyarországra.

Horgosnál enyhült, Horvátországban nőtt a feszültség

(18:25) Körülbelül 600-700, de mindenképpen ezernél kevesebb migráns tartózkodott csütörtök délután Szerbiában a magyar határ menti két horgosi átkelőhelynél, mert a legtöbben elindultak Horvátország felé, ahová szerda éjszaka és csütörtökön 7300 illegális bevándorló érkezett. Horvátországban feszült a helyzet a baranyai háromszögben lévő bezdáni-kiskőszegi határátkelőnél. A migránsok nem akarnak regisztrálni, és az Eszék melletti csepényi (Cepin) befogadóállomás is megtelt. A hatóságok a pélmonostori (Beli Manastir) laktanyát próbálják alkalmassá tenni fogadásukra.


 Száz bevándorló érkezett Illocskára


(17:40) Mintegy száz illegális bevándorló érkezett eddig a baranyai Illocskára csütörtökön - mondta a település független polgármestere az MTI-nek a helyszínen.  Juhos József Közölte: a migránsok kis csoportokban lépték át a zöldhatárt, és délután egy óra körül jelentek meg a községben. A rendőrség elfogta és előállította őket. Szólt arról, hogy az illocskaiak már felkészültek arra, hogy az illegális bevándorlók előbb-utóbb megjelennek a településen. A község lakóitól az MTI megtudta, hogy a bevándorlók csak vizet kértek tőlük.


Hor­vát­or­szág felől is meg­in­dul­tak hoz­zánk a mig­rán­sok

(16.30)  Az M1 hírcsatornán elhangzott,  hogy a  bevándorlók a Baranya megyei Ilocskán jelentek meg. Folyamatosan érkeznek, a határőrizetet meg kell erősíteni.  Rabszállító kocsik is érkeztek, azt még nem tudni, hova viszik majd őket, valószínűleg Pécsre.

Ezer fő alá csökkent a Horgosnál várakozó migránsok száma

(15.02) Körülbelül 600-700, de mindenképpen ezernél kevesebb migráns tartózkodik most már a két horgosi határátkelőhelynél, a legtöbben elindultak Horvátország felé - mondta Lackó Róbert, a magyarkanizsai képviselő-testület elnöke és migrációval megbízott illetékese az MTI tudósítójának csütörtök délután.  Szerda éjfélig körülbelül 3500 migráns kelt útra a magyarkanizsai pihenőhelyről a szerb-horvát határon fekvő Sid és Bezdán felé, azóta további autóbuszok is elindultak.

A baranyai Illocskán jelent meg egy afgán csoport. Szinte kiürült a röszkei átkelő szerb oldala. Péntektől újra járnak a vonatok Ausztria felé. A kormányszóvivő szerint előre megfontolt támadás érte az országot

Elszállítják a migránsokat Horgosról

(14:02) Elszállítják a migránsokat Horgosról - számolt be róla az M1 tudósítója a helyszínről. Horgos 2 átkelőnél már alig vannak bevándorlók. Horgos 1 átkelőröl pedig időnként hat-nyolc busz indul útnak a menekültekkel.

Az M1 hovátországi tudósítója nem sokkal korábban arról számot be, hogy a járművek a határ egy olyan szakaszára szállítják a migránsokat, ahol a kerítést kikerülve könnyedén átjuthatnak Magyarországra.

Ellenőrzések várhatók Ausztria Vas megyével szomszédos határszakaszán is

(13:50) Az osztrák hatóságok által bevezetett intézkedések következtében előfordulhat, hogy a közlekedőknek hosszabb menetidővel kell számolniuk, ha Ausztria felé szeretnék elhagyni az országot. Nagyobb torlódás vagy hosszabb várakozási idő eddig nem alakult ki a vasi, illetve az azokkal szomszédos ausztriai határátkelőhelyeken.

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság a közleményben arra kéri a közlekedőket, hogy az osztrákok által végrehajtott időszakos és szúrópróbaszerű ellenőrzésekre való tekintettel mindenkinél legyen személyazonosításra szolgáló okmány, személyi igazolvány vagy útlevél, illetve útnak indulás előtt ellenőrizzék az okmányok érvényességét.

Kósa: csökken a nyomás a határon

(13:45) Bár a magyar-szerb határon némileg csökken a nyomás, de ezzel nincs megoldva a tömeges népvándorlás problémája, azt az Európai Uniónak közösen kell megoldania, azonban "nem önmagában kvótákkal" - mondta Kósa Lajos, a Fidesz  frakcióvezetője Velencén, a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülésének helyszínén tartott sajtótájékoztatóján.

Elfogták a szír migránsok kirablásával gyanúsított hódmezővásárhelyi férfit

(13:40) Elfogták azt a hódmezővásárhelyi férfit, akit négy szír állampolgár szegedi kirablásával gyanúsít a rendőrség. A zöldhatárt illegálisan átlépő szír állampolgárokat még július 29-én hajnalban vette fel az autójába a férfi társával Szeged külterületén. A gyanúsítottak abban állapodtak meg a négy határsértővel, hogy fejenként 750 euróért elviszik őket Budapestre. Útközben egy fegyverutánzattal a náluk lévő pénz átadására kényszerítették a migránsokat, majd kitették őket Szegeden.

A román kormány a magyar kerítésépítés ellen foglalt állást 

(13:36) A román kormány szerint nincs összhangban az európai normákkal, hogy Magyarország kerítést épít vagy tervez építeni vele szomszédos országok határain. A bukaresti kabinet közleményt adott ki erről.

Alapjogokért Központ: a magyar állam elsőrendű kötelezettsége állampolgárainak védelme

(13:35) Az Alapjogokért Központ szerint a magyar állam elsőrendű kötelezettsége állampolgárainak védelme, és a legutóbbi menekültügyi törvénymódosítások összhangban vannak a nemzetközi és uniós előírásokkal.

A központ köszönetet mondott a rendőrségnek, hogy szerdán Röszkénél megvédték az államhatárt és őrködnek a magyar állampolgárok szabadsága és biztonsága felett. Mint írták, ahogy a magyar rendőrök szerdai, szükséges és arányos fellépése összhangban volt a vonatkozó hazai jogszabályokkal, úgy a legutóbbi menekültügyi törvénymódosítások is összhangban vannak a nemzetközi és uniós előírásokkal.

Szabályos lehet a szlovén határellenőrzés ideiglenes visszaállítása

(13:33) Az Európai Bizottság szerint szabályosnak tűnik a határellenőrzés ideiglenes visszaállítása Szlovénia részéről. Ljubljana az éjszaka folyamán jelentette be, hogy 10 napra ismét ellenőrizni kívánja a forgalmat a szlovén-magyar határon. A brüsszeli testület közölte: a határellenőrzés ideiglenes visszaállítása olyan rendkívüli intézkedés, amelyre a schengeni szabályozás felhatalmazást ad a közérdekre vagy a belbiztonság érdekeire hivatkozó tagállamoknak.


Nincs torlódás Hegyeshalomnál

(12:54) Hegyeshalomnál az M1-es autópálya végén lévő határátkelőhelyen nincs torlódás, és az 1-es főúti határátkelőn is megindult a forgalom. A magyar-szerb határon a Röszke-Horgos határátkelőhelyen az M5-ös autópálya és az 5-ös főút is zárva van. A magyar-szlovén határon is ellenőrzést vezettek be. A Szlovénia felé utazók lassabb haladásra, és megnövekedett menetidőre készüljenek.

Migránstáborokat számoltak fel Párizsban

(12: 39) A párizsi önkormányzat szociális szervei a rendőrség segítségével hajnalban felszámoltak két sátortábort, ahol több mint ötszáz migráns táborozott. A táborhelyek kiürítése nyugodtan zajlott. Az önkormányzat szerint minden illegális bevándorlónak ajánlottak átmeneti szállást legalább egy hónapra, a menekültközpontokba pedig buszokkal szállították az embereket. Francois Hollande államfő korábban ígéretet tett arra, hogy az ország két év alatt befogad 24 ezer menekültet a mostani migránshullámból, és közülük ezer embert azonnal áttelepít a németországi erőfeszítések enyhítésére.

Válságtörzs Zágrábban

(12:30) Válságtörzset hoz létre a horvát kormány a menekülthelyzet kezelésére. Feladata az lesz, hogy koordinálja a migránsok humanitárius ellátásával foglalkozó szervezetek és intézmények tevékenységét. Közben a vöröskereszt, valamint más karitatív szervezetek is arra figyelmeztettek, hogy akadozim a humanitárius ellátás. A menedékkérők azután indultak meg Horvátország felé, hogy a magyar hatóságok a magyar-szerb határon - amelyen keresztül az elmúlt hónapokban több mint 160 ezer határsértő lépett magyar területre - kedden határzárat léptettek életbe. A horvát határt reggelig 6200 migráns lépte át.

Dánia kész további menekülteket fogadni

(11: 55) A dán kormány bejelentette, kész jelentős 100 millió euróval hozzájárulni az európai menekültválság kezeléséhez, emellett további ezer menekültet befogad, ha az EU közös megoldást talál a válság megoldására, de semmilyen kötelező uniós menekültelosztási rendszerhez nem hajlandóak csatlakozni.
 

Németország: a cseh határon is ellenőriznek

(11: 35) Németország Csehországgal szomszédos határára is kiterjesztette a határellenőrzést, hogy megállítsa az embercsempészetet - jelentette be a német szövetségi rendőrség.

Az EP megszavazta a 120 ezer menekült elosztásáról szóló javaslatot

(11:18) Megszavazta az Európai Parlament csütörtökön a javaslatot arról, hogy a legnagyobb migrációs nyomásnak kitett országoktól - a korábbi, 40 ezer főre vonatkozó vállalásokon felül - 120 ezer menekültet vállaljon át a többi uniós tagállam. Az Európai Bizottság indítványában a javasolt kedvezményezett országok között Olaszország és Görögország mellett Magyarország is szerepel. Az előterjesztésről jövő kedden még tárgyalniuk kell az uniós országok belügyminisztereinek.

Uniós biztos: Magyarországnak nincs egyedül

(11:02) Dimitrisz migrációs ügyekért, uniós belügyekért és uniós polgárságért felelős biztos arra kérte Magyarországot, hogy folytassa az együttműködést az EU-val, hogy közös és tartós megoldást találjanak a jelenlegi válságra, mert az nem fog rövid időn belül megoldódni. Az uniós biztos a magyar kormány tagjaival folytatott egyeztetéseit követően, a Pintér Sándor belügyminiszterrel, valamint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel közösen tartott budapesti sajtótájékoztatóján csütörtökön megerősítette korábbi nyilatkozatát, amely szerint "Magyarország nincs egyedül".

Valami készül Horgoson?

(10:45) Ismét szervezkednek a migránsok a szerb-magyar határ szerb részén, Horgosnál, egy csoportjuk demonstrációba kezdett, előkerültek a botok, táblák, és mintha a könnygázra készülnének, a helyszínen 10-12 szerb rendőr lehet - jelentette az M1 tudósítója.

Szijjártó javaslatokat tett az uniós biztosnak

(10:35) AZ EU-nak haladéktalanul létre kell hoznia egy olyan európai erőt, amely képes Görögország határainak megvédésére, továbbá finanszíroznia kellene egyes közel-keleti országokban lévő menekülttáborokat - mondta a külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető a Pintér Sándor belügyminiszterrel és Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért, uniós belügyekért és uniós polgárságért felelős biztossal közösen tartott sajtótájékoztatót.

Holnaptól visszaáll a vonatközlekedés Ausztria és Magyarország között

(10:35) Péntektől visszaáll a vonatközlekedés Ausztria és Magyarország között - közölte az osztrák vasúttársaság (ÖBB) csütörtökön. Túlterheltségre hivatkozva az ÖBB szeptember 10-én függesztette fel a két ország közötti vasúti járatokat.

Hat évet kapott az olasz embercsempész

(10:20) Gyorsított eljárásban hat év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek egy olasz embercsempészt Budapesten. A férfi néhány héttel ezelőtt kilenc szír állampolgárt fejenként ötszáz euróért próbált Ausztrián keresztül Németországba csempészni. A sofőrt és utasait nem sokkal az indulás után a 14. kerületben fogták el a rendőrök. Az ítélet még nem jogerős, a másodfokú eljárás befejezését a vádlott előzetes letartóztatásban várja.

Egyeztettek

(10:05) Az európai migrációs stratégiáról és a Magyarországot érintő bevándorlási helyzetről egyeztetett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Pintér Sándor belügyminiszter és Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért, uniós belügyekért és uniós polgárságért felelős biztos.

Soltész: Átadjuk tapasztalatainkat a szomszédoknak

(09:45) Magyarország összegyűjti a migrációs válsággal kapcsolatos, az elmúlt két és fél hónap során megszerzett tapasztalatait, és egyebek mellett ezek átadásával segíti Horvátországot és Szlovéniát - mondta az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár reggel az M1 aktuális csatorna és a Kossuth rádió 180 perc című műsorában. Soltész Miklós emlékeztetett: a karitatív szervezetek most is a határon túl segítik a többi érintett országot.

Három kilométeres kamionsor Tompánál

(09:40) Három kilométeresre nőtt a kamionsor csütörtök reggelre a tompai szerb-magyar határátkelő magyar oldalán azt követően, hogy a magyar hatóságok a migrációs válság miatt lezárták mind a Röszke 1, mind a Röszke 2 határátkelőt - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. Szerbia felől hét kilométeres kamionsor alakult ki, a kamionsor vége a Szabadka várostábláig ér. A személyforgalom zavartalan.

5 és fél ezer migráns érkezett Horvátországba

Horvátországba a vártnál is több, összesen öt és fél ezer migráns érkezett reggelig - közölte a horvát sajtó. Az egyik lap újságírója szerint a helyzet kezd ahhoz hasonlítani, amit Szerbiában és Magyarországon lehetett látni. A horvát belügyminiszter tegnap éjjel közölte: ellenőrzés alatt tartják a határt, de ha nagyobb migránshullám érkezik Szerbiából, más módszert kell alkalmazniuk: az EU-nak hot spotokat kell építeni, hogy ott regisztrálják a migránsokat, még mielőtt Horvátországba jönnének.

13 eljárás a határzár tiltott átlépése miatt

(08: 59) 13 újabb migráns bíróság elé állítását kezdeményezte a Szegedi Járási Ügyészség határzár tiltott átlépésnek bűntette miatt. (Szerdán 9 ügyben már jogerős ítéletet hoztak, valamennyi vádlottat az ügyészi indítvánnyal egyezően kiutasítva Magyarország területéről.) A 13 vádlott kedden kora este, illetve szerdán dél körül Röszke, valamint Mórahalom külterületén lépte át illegálisan a szerb-magyar határt. A kerítést nem rongálták meg, mert a mások által korábban vágott lyukon keresztül másztak át.

Kósa: a magyar álláspont egyre nagyobb támogatottságot kap

(08: 40) Nincsen igazuk azoknak, akik a műszaki határzár építése ellen léptek föl, mert bár a kerítés a bevándorlást kiváltó okokat nem kezeli, de a schengeni határok biztosítását elősegíti - mondta Kósa Lajos a Kossuth Rádióban. A Fidesz ügyvezető alelnöke a 180 percben hangsúlyozta: a magyar álláspont itthon és nyugaton is egyre nagyobb támogatottságot kap. A további kerítésépítésekkel kapcsolatban hozzátette: a legfontosabb feladat Magyarország határainak a megvédése.

Torlódás Sopronnál

(08:15) Mintegy hat kilométeres a torlódás a Sopron-Kelénpatak határátlépési pontnál az osztrák rendőrség szúrópróbaszerű ellenőrzése miatt. A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság közölte: a torlódás mértéke folyamatosan csökken, miután nemrég az osztrák rendőrség felfüggesztette az ellenőrzést. Az M1-es autópályán Hegyeshalomnál és a Kópháza-Sopronkeresztúr határátlépési pontnál folyamatos a haladás.

Épül a kerítés a hármas határon is

(08:05) Megkezdődött a határkerítés építése a hármas (magyar-szerb-román) határnál is - jelentette a helyszínről, Kübekházáról az M1 tudósítója, aki azt tapasztalta, egyelőre nem látni olyanokat, akik innen tervezik átlépni a határt. Az újabb határzár helyét facölöpökkel már kijelölték, gyakorlatilag a szerb-magyar határra épített kerítés folytatása lesz. A területet rendőrök és katonák biztosítják.

Szijjártó: A rendőrség tartja a déli határt

(07: 58) A rendőrség tartja a déli határt - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában közölte: a szerb hatóságok nem léptek fel a migránsokkal szemben, pedig a tegnapi zavargás Szerbia területéről indult, és a bevándorlók nem voltak olyan sokan, hogy ne lehetett volna őket megfékezni. Hozzátette: a migrációra arányos választ kell adni, ha a bevándorlók más országokból, például Romániából vagy Horvátországból jönnek, akkor ott is bővíteni kell a határzárat.

Gőgös: Párbeszéd kell

(07:50) Az MSZP elítéli a rendőri fellépést, melyet tegnap a röszkei határon áttörni próbáló migránsokkal szemben alkalmaztak - mondta a párt elnökhelyettese. Gőgös Zoltán a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában hangsúlyozta: véleményük szerint párbeszédre lenne szükség.

Nyugodt volt az éjszaka Horgoson

(07:40)A szerdai heves összecsapások után nem történt újabb incidens. Késő este és a kora éjszaka migránsok kisebb csoportja tiltakozott és kiabált az M5-ös autópályán fekvő horgos-röszkei határkapunál, ám később ők is lecsendesedtek. A Röszke 2 régi átkelőnél - ahol tegnap a migránsok áttörték a kaput - nem támadtak újra a magyar rendőrökre, a szerb rendőrök ugyanis távol tartják a migránsokat a határtól. A Röszke 2-nél történt támadás után Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter megerősítette a rendőri jelenlétet a helyszínen azért, hogy "ne történhessen a szerdaihoz hasonló újabb incidens".

Jobbik: szakszerű volt a rendőrség

(07: 30) Szabályszerűen és szakszerűen léptek fel a rendőrök a Röszkén szerdán kialakult zavargásokkal szemben, és a folyamatos provokáció ellenére sem lépték túl a hatáskörüket - jelentette ki a Jobbik frakcióvezető-helyettese a Kossuth Rádióban. Gyöngyösi Márton a 180 perc című műsorban közölte: a Jobbik támogatni fogja a hadsereg bevetését a déli határon.

Balog: A magyarok nem változtak

(07:22) A magyar ma is ugyanaz a nép, amely 25 éve befogadta a keletnémet menekülteket, és a délszláv háború elején elsőként segítette a széteső Jugoszláviából menekülő embereket - jelentette ki Balog Zoltán az ARD német országos köztelevízió politikai vitaműsorában. Az emberi erőforrások minisztere kiemelte: a magyar emberek jelenlegi válsághoz való viszonyulását nem lehet megérteni a kelet-európai történelem ismerete nélkül. Hangsúlyozta: a válság nem magyar, hanem európai probléma, a magyar kormány mindenben betartja az uniós és a nemzetközi jogi előírásokat.

Erősítik a kaput

(07:00) A déli határra hajnal óta érkeznek a kerítés új elemei, erősítik ugyanis azt a kaput, amelyen szerdán áttörtek a migránsok. Az M1 helyszíni tudósítója azt jelentette: az elemek döntő többsége reggelre már a helyére került, a kerítés tetejére öt sor szögesdrótot húztak ki, a külső részt pedig lefedték, hogy ne lehessen felmászni. Az M1 úgy tudja, éjszaka újabb három sor NATO-drótot is kihúztak a határnak ezen szakaszán.

Szijjártó a horgosi támadásról beszélt a Ma Reggelben

(06:55) Bizarr dolognak mondta a horgosi támadással kapcsolatban Magyarországról megfogalmazott nemzetközi kritikákat a külügyminiszter. Szijjártó Péter a csütörtöki Ma Reggelben emlékeztetett: mindenki rendőri brutalitásról beszél, de arról senki, mi váltotta ki a magyar rendőrök fellépését a migránsokkal szemben.

Magyarország is kiemelt célpont lehet

(06:00) A polgári elhárítás, valamint a katonai titkosszolgálat volt főigazgató-helyettese szerint Magyarország az iszlám szélsőségesek kiemelt célpontja, hiszen Franciaország mellett itt él a legnagyobb zsidó közösség. Horváth József a Magyar Időknek adott interjújában elmondta: véleménye szerint amikor több százezer jól táplált, egészséges, katonakorú, háborúkat megjárt férfi jelenik meg Európában, az már önmagában komoly veszélyhelyzet. Hozzátette: nem lehet azt hinni, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet nem használja ki ezt a migránsfolyamot.
 

hirado.hu - MTI
MTI Hírfelhasználó