Jók a szerb kapcsolatok, a horvátokkal mélyponton
Magyarország és Szerbia között minden idők legjobb politikai, gazdasági és kereskedelmi együttműködését sikerült létrehozni az elmúlt időszakban.
2015. szeptember 18. 13:38

kár lenne az egyáltalán nem kétoldalú bevándorlási kérdéssel tönkretenni a kétoldalú együttműködést - mondta újságíróknak Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten, egy sajtótájékoztató után, mielőtt Belgrádba utazott volna tárgyalni.

Szijjártó Péter fontosnak nevezte, hogy a bevándorlási kihívás ne tegye tönkre a kétoldalú kapcsolatokat Közép-Európában, és megjegyezte, hogy belgrádi tárgyalásain szeretné tisztázni az esetleges félreértéseket. "Nehogy a kétoldalú kapcsolatrendszer szenvedje meg a kárát annak, hogy az Európai Unió egyelőre a közelében sincs annak, hogy hatékony választ adjon a bevándorlási kihívásra" - fogalmazott Szijjártó Péter.

Mint hangsúlyozta: a közép-európai kapcsolatokat tovább kell fejleszteni, már csak azért is, mert a felmerülő kihívásokat közösen kell kezelni, főleg ha nincs közös európai válasz.

Szijjártó Péter a horvát reakciókkal kapcsolatban azt mondta: jobb lett volna, ha a horvát miniszterelnök "nem Magyarország alaptalan támadásával, vádolásával" töltötte volna az idejét, hanem felkészült volna a bevándorlási nyomásra. Horvátország bevándorlóellátási rendszere egy nap alatt összeomlott, és arról döntöttek, hogy Szlovénia és Magyarország irányába közvetlenül és szándékosan továbbküldik a bevándorlókat - mondta.

A kormány ezért döntött úgy, hogy kiterjeszti további megyékre a tömeges bevándorlás miatti válsághelyzetet - emelte ki Szijjártó Péter. Hozzátette, hogy ennek megfelelően a Belügyminisztérium megkezdte a fizikai akadály megépítését a megfelelő határszakaszokon.

Pénteki belgrádi tárgyalásain Szijjártó Péter a következő időszak hosszú távú együttműködéséről egyeztet, mivel a bevándorlási hullám nyilvánvalóan hosszú ideig folytatódni fog.

Szólt arról is, hogy Horvátországgal egyelőre nem tárgyal a magyar kormány, mert "már a bevándorlási hullám előtt jóval a mélypontjukra kerültek a magyar-horvát politikai kapcsolatok, ezért nem látom értelmét semmifajta tárgyalásnak" - fogalmazott. Horvátországban ki kell várni a parlamenti választásokat - tette hozzá.

Magyarország felé indulnak a buszok Pélmonostorról?

Az M1 helyszíni tudósítója úgy tudja, a járművek Illocska felé mennek, és hamarosan meg is érkezhetnek Magyarországra. Nem sokkal ezelőtt a horvát miniszterelnök bejelentette: Magyarország felé irányítják tőlük a migránsokat.

Magyarország felé indulnak a buszok a horvátországi Pélmonostorról - jelentette az M1 helyszíni tudósítója. Illocska felé mennek, és hamarosan meg is érkezhetnek Magyarországra. Nem sokkal ezelőtt egyébként a horvát miniszterelnök is bejelentette: Magyarország felé irányítják tőlük a migránsokat.

MTI, hirado.hu
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Orbán: nemzeti konzultáció kezdődik
  Nemzeti konzultáció kezdődik a koronavírusról és a gazdaság újraindításának intézkedéseiről - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
 • Cél: magyar űrhajóst küldeni a Nemzetközi Űrállomásra
  Továbbra is célunk, hogy magyar űrhajóst küldjünk a Nemzetközi Űrállomásra az évtized közepéig - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken, az Európai Unió űrtevékenységért felelős minisztereinek pénteki videokonferenciáján.
 • A járvány első hulláma hazánkban lecsengőben van
  A koronavírus-járvány első hulláma Magyarországon lecsengőben van, de a vírus más földrészeken még erősen terjed - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó