Elfogadhatatlan megbélyegezni a menekültkérelmek elbírálóit
Ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász emlékeztetett: a menekültkérelmek elbírálásakor a hatóságok kiemelt kötelezettsége a fair eljárás. Ha bárki jogsértés észlel, az tegye meg a szükséges lépéseket, az azonban elfogadhatatlan, hogy a kritikusok egyből megbélyegzik az eljárást, vagy akár a bíróságokat – mondta.
2015. szeptember 20. 23:31

Nem egyedi, hogy Magyarország bűncselekménnyé nyilvánította a határ illegális átlépését, például Németországban egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik ezt a tiltott cselekedetet – mondta a Vasárnapi újságban ifjabb Lomniczi Zoltán alkotmányjogász.

Hozzátette: egyetlen kivétel a genfi egyezmény hatálya alá tartozó menekültet nem lehet büntetni azért, hogy nem a megfelelő átkelőhelyen lép be egy másik országba – minden más jogsértő cselekményéért viszont igen. A menekült is köteles együttműködni a hatóságokkal. Ha például erőszakos cselekmények sorával valósította meg a határátlépést, akkor azokért felelősségre vonható.

Ifjabb Lomnici Zoltán azt is mondta, a menekültlét nem szubjektív létállapot, hanem hatósági, illetve bírósági eljárás végeredményeképpen megkapott státusz. Feltételezhető, hogy azoknak, akik nem akarnak regisztrációs eljárásban részt venni, nem feltétlenül egyenesek a szándékaik. Radikálisabban megfogalmazott vélemények szerint ők azt akarják, hogy a regisztráció elkerülésével korlátok nélkül eljusson bármely európai uniós célpontra. Ezen kívül terroristák is vegyülhetnek a migránsok közé – tette hozzá.

A migránsok kérelmeinek elbírálásáról ifjabb Lomnici Zoltán azt mondta, rendkívüli helyzet van, amely rendkívüli jogi megoldásokat és intézkedéseket kíván. Gyorsított eljárás, soronkívüliség, hatékonyabb ítélkezés azonban nem csak ezekben az esetekben tapasztalható, hanem például a gyermekelhelyezésről, szülői felügyeletről szóló ügyekben is – tette hozzá. Az alkotmányjogász egyúttal emlékeztetett rá, hogy a kérelmek elbírálásakor a hatóságok kiemelt kötelezettsége a fair eljárás. Ha bárki jogsértés észlel, az tegye meg a szükséges lépéseket, az azonban elfogadhatatlan, hogy a kritikusok egyből megbélyegzik az eljárást, vagy akár a bíróságokat.

Ifjabb Lomnici Zoltán megjegyezte, jóval könnyebb lenne Magyarország helyzete, ha 1998-ban a Horn-kormány idején nem szüntetik meg azt a kitételt, amelyet Magyarország a genfi egyezményhez történő csatlakozásakor tett. E szerint hazánknak csak európai menekülteket kellett befogadnia. Miután ez a rendelkezés megszűnt, onnantól nyílt meg mindenki számára a lehetőség, hogy menekültként Magyarország területére belépjen.

hirado.hu - Kossuth Rádió Vasárnapi Újság
  • Nőni fog a nyomás a határon
    A magyar déli határon próbálnak bejutni azok, akik elhagyják Afganisztánt; nőni fog a nyomás a határon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Röszkén, miután cseh kollégája, Andrej Babis társaságában ellátogatott a magyar-szerb határhoz. Senki sem követelheti, hogy amiért az országainkban sok nemzedék megdolgozott, az sokmilliós migránsbeáramlással semmivé legyen.
  • A klíma gyorsabban változik, mint eddig bármikor
    Áder János köztársasági elnök elmondta, ma globálisan többet fogyasztunk a természeti tőkéből, mint amennyi új tud termelődni. Ezért is fontos a Budapesten tartandó fenntarthatósági expo, amely a megoldásokról szól majd. Lesz emellett tudományos tanácskozás is, amely különböző témákat fog körül járni, mint például a vízválság vagy a közlekedés.
  • Állam- és kormányfők a demográfiai csúcson
    Közös konferencianyilatkozatot ír alá Orbán Viktor miniszterelnök az eseményen részt vevő állam- és kormányfőkkel a csütörtökön kezdődő IV. budapesti demográfiai csúcson - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter szerdán sajtótájékoztatón.
MTI Hírfelhasználó