A vasútfejlesztés a versenyképességet javítja
A kormány vasútfejlesztései a versenyképesség javulását szolgálják, és azt, hogy a közösségi közlekedési rendszer jól működjön - mondta Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára hétfőn a MÁV-Start és a GYSEV motorvonat-beszerzési projektjének zárórendezvényén, Budapesten.
2015. szeptember 22. 09:16

A MÁV-Start 42, a GYSEV 6 villamos motorvonat beszerzésére írt ki közös nyílt közbeszerzést 2012 őszén, a szállítási szerződést 2013 márciusában írták alá a nyertes Stadler Busnang céggel a 48 Flirt motorvonat szállítására. A 267 millió euró értékű közbeszerzés finanszírozását 85 százalékban az Európai Unió Kohéziós Alapjából, 15 százalékban hazai finanszírozásból fedeztek.

A vasútfejlesztések az utasforgalom biztonságát, a szolgáltatási színvonal emelését szolgálják - tette hozzá Tasó László felidézve, hogy az idén további 21 Flirt beszerzésére írt alá megállapodást a MÁV-Start és a gyártó Stadler cég, és hamarosan a GYSEV számára is 10 új motorvonat beszerzésére nyílik lehetőség.

Tasó László elmondta, hogy a MÁV Startnál már 102, a GYSEV-nél 10 korszerű Flirt motorvonat közlekedik.

Az államtitkár kitért arra, hogy a kormány a 2020-ig tartó uniós fejlesztési ciklusban 150 milliárd forintot fordít az elővárosi közlekedés fejlesztésére, köztük motorvonatok beszerzésére. A vasúti beruházások során a gördülő állomány bővítése mellett felújítják a pályaudvarokat is, illetve növelik a kapacitást, például a fővárosi repülőtéri összeköttetéssel - mondta az államtitkár.

Csépke András, az MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy az új járművek közlekedtetése a szolgáltatási színvonal emelkedésével, az utasszám emelkedésével jár, illetve javítja a vasutasok munkakörülményeit.

Kövesdi Szilárd, a GYSEV vezérigazgatója elmondta, hogy a hálózatukon közlekedő 10 Flirt motorvonat eddig 400 ezer kilométer futott és csökkent a menetidő is.

A vasúttársaságok tájékoztatása szerint a GYSEV Flirt motorvonatai a Sopron-Szombathely-Szentgotthárd és a Sopron-Győr szakasz mellett már az újonnan villamosított Szombathely-Csorna szakaszon is közlekednek.

A MÁV-Start kötelékéből Budapest elővárosában a vonatok csaknem kétharmadát lehet Flirt motorvonatokból kiállítani.

Az akadálymentesített járművek 211 ülőhellyel rendelkeznek, végsebességük 160 kilométer óránként.

A motorvonatokon korszerű utastájékoztató rendszer, légkondicionált, kerekesszékek és kerékpárok fogadására is alkalmas utastér, mozgáskorlátozottak által is könnyen használható mosdó, wifi, mobiltelefonok és laptopok töltésére alkalmas hálózati csatlakozók vannak - közölték a vasúttársaságok.

hirado.hu - MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Déli határunkon tűzharcok folytak, sérültek is vannak
  Bűnözők folytattak katonai jellegű akciót hazánk ellen a déli határon: tűzharc zajlott, sérültjeink is vannak. Brüsszel süketnek és vaknak tetteti magát – derült ki Bakondi György rádiónyilatkozatából.
 • Szent Miklós Napok
  Szent Miklós ünnepe, és egyben a nevét viselő templom búcsúja jövő keddre esik, és ez zárja az idei Szent Miklós Napok programsorozatot Gyergyószentmiklóson, amely rendezvény szombattól kínál élményeket minden korosztálynak.
 • Magyarország 365 fotópályázat – díjazottak
  Kihirdették csütörtökön Budapesten az idei Magyarország 365 fotópályázat díjazottjait. A neves szakemberekből álló zsűritől 16 pályázó kapott elismerést.
MTI Hírfelhasználó