Az Antall József Tudásközpont konferenciája
A jelenlegi menekültválságra adott tagállami megoldásokat vizsgálták a visegrádi országok szemszögéből.
2015. szeptember 23. 10:35

Az Antall József Tudásközpont, a Wilfried Martens Centre for European Studies és a Tehetségbázis Kft. szeptember 22-én nemzetközi konferenciát szervezett Brüsszelben, amelyen a jelenlegi menekültválságra adott tagállami megoldásokat vizsgálta a visegrádi országok szemszögéből.

A konferencián nyitóbeszédet mondott Bihari Katalin, az Antall József Tudásközpont igazgatóhelyettese, aki kiemelte, hogy a jelenlegi menekültválság az Európai Unió fennállása óta annak egyik legnagyobb kihívása.

Hrisztosz Sztilianidesz humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős európai uniós biztos vitaindító előadásában kiemelte, hogy a válságkezelés során az európai egység és Európa lényege forog kockán.

Az előadást követően kerekasztal-beszélgetés vette kezdetét. A panelbeszélgetésen részt vett Orbán Balázs, a Századvég Alapítvány kutatási igazgatója, Milan Nič, a Central European Policy Institute (CEPI) ügyvezető igazgatója,Tomáš Kaválek, az Association for International Affairs (AMO) szakértője és Eugenio Ambrosi, az International Organisation for Migration regionális igazgatója.

Orbán Balázs rámutatott, hogy az EU alábecsüli saját határainak jelentőségét. Emellett kifejtette, hogy a menekültválság elsősorban egy jogi válság, azzal érvelve, hogy az 1951. évi Genfi Egyezmény egyes rendelkezései elavultak.

Milan Nič véleménye szerint humanitárius és kommunikációs krízissel állunk szemben. Kifejezte reményét, hogy a tárgyalási nehézségek ellenére sikerül konszenzusos döntést hozni az Európai Unió Tanácsában.

Tomáš Kaválek a biztonsági aspektusokat emelte ki, valamint rámutatott az embercsempészek és a nemzetközi bűnszervezetek szerepére a válságban.

Eugenio Ambrosi felhívta a figyelmet az európai intézmények és az európai jogrendszer szerepére a kérdés megoldásában. Aláhúzta az európaiak történelmi felelősségét a menekültek befogadását illetően. Ambrosi visszautasította, hogy a jelenlegi helyzetet válságnak hívjuk.

A panelbeszélgetést Vít Novotny, a Wilfried Martens Centre for European Studies vezető kutatója moderálta. A szakmai értekezést Schöpflin György néppárti EP képviselő előadása zárta. Schöpflin professzor rámutatott az integráció megfelelő értelmezésének fontosságára, valamint hangsúlyozta, hogy az integráció egyik fontos aspektusa az asszimiláció.

A rendezvényen a résztvevők azt vitatták meg, melyek lehetnek az Európai Unió és a visegrádi országok regionális szintű válaszai a menekültválságra, hogyan lehetne a különböző hatásköröket megosztani az EU, valamint a tagállamok között, és milyen kihívásokat támaszt a válság az európai közös kül- és biztonságpolitikával szemben.

Az Antall József Tudásközpont az elmúlt években kiemelkedő eredményeket ért el a tehetséggondozás és tudományszervezés területén hazai és nemzetközi szinten egyaránt. A Tudásközpont számos nemzetközi projekt - konferenciák, workshopok, kerekasztal-beszélgetések és az évente megrendezésre kerülő nemzetközi nyári egyetem - által a kelet-közép-európai régióban is ismert és elismert intézménnyé vált.

A Tudásközpont 2015 áprilisában nyitotta meg Brüsszeli Képviseletét, melynek küldetése többek között olyan szakpolitikai programok szervezése, amelyek a kelet-közép-európai régiót érintő témákat uniós környezetben tárgyalnak kiemelkedő szakértők bevonásával. Emellett a Képviselet célja, hogy segítséget nyújtson magyar oktatási intézményeknek az európai uniós források elérésében, kapcsolataik bővítésében. A jelen rendezvény a Tudásközpont harmadik, Brüsszelben megrendezett nemzetközi konferenciája volt.

Weboldal: http://ajtk.hu/

Facebook: https://www.facebook.com//antallcentrebrusselsoffice

Twitter: https://twitter.com/AntallCentre

ajtk.hu
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó