Hogy áll a kormány vidékre költözésének terve?
Kicserélődött a Miniszterelnökség vidékfejlesztési államtitkárságának személyi állománya, amióta január elsejétől Kecskemétre költöztették a hivatalt. A megüresedő állásokat helyi szakemberekkel töltötték fel. A kormány egyelőre nem árulja el, hogy a miniszterelnök tavalyi ötlete alapján a honvédelmi és a földművelésügyi tárca költözik-e, és ha igen, mikor.
2015. szeptember 28. 14:42

Mindössze tizenegy ember kap lakástámogatást a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési államtitkárságán azóta, hogy a hivatal január elsejétől Kecskemétre költözött – közölte a Magyar Nemzettel a Kormányzati Információs Központ (KIK). Tájékoztatásuk szerint csak azok részesülhetnek ilyen támogatásban, akik már év eleje óta életvitelszerűen Kecskemétre költöztek, és korábban nem a városban laktak. További feltétel volt a havi 25 ezer forintos támogatáshoz, hogy az illető már előzőleg is az államtitkárságon dolgozzon. Aki később került a szervezethez, az akkor sem kaphat ilyen juttatást, ha jelenleg Kecskeméten lakik. A KIK azt közölte: a tizenegy támogatást kapó munkatárs között között nincs vezető beosztású. Azt is elárulták: jelentősen átalakult az államtitkárság személyi állománya a költözés miatt, és a megüresedő állásokat helyi szakemberekkel töltötték fel. Az agrár-vidékfejlesztési államtitkárság egyébként az egykori kecskeméti tüdőkórház és a csecsemőotthon évek óta lakatlanul álló épületeibe költözött, a Lórántffy utcába. Az épületek felújítása körülbelül 300 millió forintba került.

Az információs központ szerint az államtitkárság vidékre költözése „beváltotta a hozzá fűzött reményeket, ugyanakkor hasznos tapasztalatokkal is szolgált a jövőre nézve”. Mint írták: a többi tárcával, hivatallal, szakmai szervezettel fennakadás nélkül zajlik a munkavégzés, nem érezhető változás az egyeztetések ütemében ahhoz képest, mint amikor még a fővárosban volt a székhelyük. A KIK kiemelte: a kormány „pozitív várakozásait is felülmúló” költözés bizonyította, hogy „egyes államigazgatási szervek vidékre költöztetése hatékony eszköz lehet a vidék Magyarországának helyzetbe hozására”. Hozzátették: a cél az, hogy folyamatosan csökkentsék a társadalmi, fejlettségi szakadékot a vidék és a főváros között, a fővárosközpontú helyett egy decentralizáltabb, a vidéki emberek érdekeit is hatékonyabban képviselő gondolkodást honosítson meg. Ezért a központi közigazgatás rendszerét úgy kívánják átalakítani, hogy az egyben a vidék felzárkózását is szolgálja – tették hozzá.

A lap rákérdezett, mely minisztériumok, államtitkárságok vagy egyéb állami szervezetek vidékre költöztetése várható az elkövetkező időszakban, ám erre nem kaptunk választ. Mindenesetre Kurucz Éva volt kormányszóvivő egy tavaly júniusi kormányülés után arról számolt be, hogy Orbán Viktor miniszterelnök felkérte Hende Csaba akkori honvédelmi, valamint Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert, tekintsék át tárcáik Székesfehérvárra, illetőleg Debrecenbe költözésének lehetőségét 2016. március 15-ig.

A költözések tervét több bírálat érte, többek között „házon belülről” is. Kövér László házelnök például „teljesen elhibázott, végiggondolatlan” ötletnek minősítette.

Magyar Nemzet
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó