Több mint hatezren érkeztek szombaton - 4.
Több mint 4700 katona teljesít szolgálatot a déli határ mentén. Német lapértesülés szerint akciótervet dolgozott ki az EU a menekültáradat feltartóztatására. Ismét ellenőrzik az autósokat az osztrák hatóságok a hegyeshalom-nickelsdorfi határátkelési pontnál.
Utoljára frissítve: 2015. október 4. 22:23
2015. október 4. 10:12

Schäuble: nem szabad "sarokba állítani" Magyarországot 

(22:00) A nemzeti szuverenitás egy részének közösségi szintre emelésén alapuló új menekültügyi rendszert kell kidolgozni az Európai Unióban, Magyarországot pedig nem szabad "sarokba állítani" - mondta Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter egy pénteki lapinterjúban.  Az Angela Merkel kancellár vezette konzervatív CDU egyik legtekintélyesebb politikusa a Die Welt című német lapban megjelent interjúban hangsúlyozta, hogy olyan "rendet" kell kialakítani, amelyben az államok a "nemzeti felelősség" bizonyos részeit feladják Európa javára. Erre azért van szükség, mert "nemzetállami szinten csaknem tehetetlenül állunk a globalizációval szemben". Erre példa a "menekültválság, ez is gyorsabban indít majd minket közös cselekvésre Európában" - mondta Wolfgang Schäuble. Uniós szinten szabályozott menedékjogra és menekültpolitikára van szükség, "méghozzá gyorsan!" - tette hozzá.

Még egy befogadóközpont nyílik a szerb-macedón határon 

(17:00) Újabb ideiglenes befogadóközpont nyílik a szerb-macedón határ közelében, alig 28 kilométerre északra Presevótól - jelentette ki vasárnap Aleksandar Vulin szerb szociálisügyi miniszter.  A presevói befogadóközpontban tett látogatásakor a tárcavezető azt is bejelentette, hogy azt a központot is kibővítik, és mindkét helyen lehetőség lesz a regisztráció mellett pihenésre, valamint orvosi ellátást is biztosítanak.  Aleksandar Vulin azt is elmondta, hogy eddig 700 bűnvádi feljelentést tettek azok ellen, akik valamilyen módon visszaéltek a migránsválsággal - például embereket csempésztek át a határon -, több mint ezer embert fogtak el, valamint 450 járművet foglaltak le.  Hozzátette, hogy Szerbia továbbra is segíteni fogja azokat a többségében közel-keleti migránsokat, akik az országba érkeznek, arra viszont nincs befolyása, hogy hányan jönnek, illetve hányan mennek el. "Akár ötezren, akár háromezren, akár ötszázan jönnek egy nap, annak egyáltalán semmi köze nincs Szerbiához" - fogalmazott, majd hozzátette, hogy az ezer ember befogadására alkalmas magyarkanizsai pihenőhelyen összesen 70 ezren haladtak át, most viszont már senki nincs ott, és ez sem Szerbiától függ.

Sokan várakoznak Presevóban

(13:40) Naponta átlagosan 2-4 ezer migráns lép be Szerbiába főleg Macedónia felől és jelenleg is mintegy másfél ezren várakoznak a szerb-macedón határ melletti Presevó befogadóközpontja előtt, hogy nyilvántartásba vegyék őket, majd folytathassák útjukat Horvátország felé - jelentette a szerb sajtó vasárnap. A Blic című belgrádi napilapnak Milenko Bozovic, a szerbiai határrendészet vezetője számolt be a Szerbiába érkező migránsok számáról és azt is közölte, hogy október elejéig 170 ezer embert regisztráltak. Közülük körülbelül 157 ezren állították azt, hogy szándékukban áll menedéket kérni a nyugat-balkáni országban, valamint 13 ezer ember ellen intézkedtek illegális határátlépés miatt.

Egyelőre nem lesz schengeni tag Románia

(11:00) Nem tűzik napirendre az uniós belügyminiszterek jövő heti tanácskozásán Románia és Bulgária csatlakozását a schengeni övezethez, mert továbbra sincs konszenzus az ügyben - közölte a román média Victor Ponta román miniszterelnök egy szombat esti nyilatkozatát idézve.

Több mint 6000 határsértő szombaton 

(9:41) Összesen 6056 embert fogtak el a rendőrök tiltott határátlépés miatt szombaton - derül ki az Országos Rendőr-főkapitányság vasárnap reggeli összesítéséből. Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) általános főigazgató-helyettese az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorfolyamában arról számolt be, hogy a válsághelyzetet megalapozó feltételek továbbra is fennállnak. Ezt azzal magyarázta, hogy a menedékkérők száma havi átlagban meghaladja a napi ötszázat.

Nemzetközi rendőri akció kezdődött Dél-Szerbiában

Nemzetközi rendőri akció kezdődött Dél-Szerbiában az embercsempészek kiszűrésére hat ország és az európai uniós országok rendőri együttműködési szervezete, az Europol közreműködésével. A szerb-macedón határon zajló átfogó rendőri akcióban Albánia, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Macedónia, Montenegró és Szlovénia vesz részt. Az ellenőrzés célja, hogy kiszűrje az embercsempészeket, akik a migránsokat regisztráció nélkül szállítják tovább Presevóból.

Felére csökkent az illegális bevándorlók száma a kerítés hatására Bulgáriában

A bolgár-török határon megépített kerítés hatására felére csökkent az illegális határátlépők száma - hangzott el az M1 aktuális csatornán szombaton.  A M1 tudósítója, aki a bolgár-török határon fekvő Lesevo térségéből jelentkezett be telefonon, elmondta: 2013-ban még 11 ezer bevándorló kelt át illegálisan a szerb-török határon, a következő évre azonban hatezerre csökkent a számuk, köszönhetően a 33 kilométer hosszan megépült, három méter magas szögesdrót kerítésnek. A bolgár kormány nemrég döntött a kerítés meghosszabbításáról, mivel év eleje óta mintegy 17 ezer nem regisztrált migránst tartóztattak fel Bulgária határain, valamint az ország belsejében.

Gördülékeny a migránsok elszállítása Zákányból és Magyarbólyból

Gördülékenyen, feszültség nélkül halad a migránsok elszállítása Zákányból és Magyarbólyból. Szombat délutánig három migránsokkal teli vonat érkezett a horvátországi Botovoba, onnan rendőri irányítással a zöldhatáron át gyalog jöttek a bevándorlók Zákányba, ahonnan vonattal szállítják el őket Hegyeshalomba. Beremendről mintegy ötszáz bevándorló érkezett buszokkal Magyarbólyba szombat délután, ahol rendőri irányítással szintén vonatra szállnak.

Merkel: közösen kell védeni a külső határokat

Az uniós külső határokat közösen kell védeni, hogy rendezetté váljon a bevándorlás Európába -hangsúlyozta a német kancellár egy szombati nyilatkozatában. Angela Merkel szokásos hétvégi videóüzenetében kiemelte: "közösen meg kell értenünk, hogy több menekült van, mint a második világháború óta bármikor", és ez "globális kihívás", amellyel csak az Európai Unió részvételével lehet megbirkózni.

Uniós támogatást kért a kísérő nélküli kiskorúak elhelyezésére az EMMI

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) 3,6 millió eurós támogatásra nyújtott be igényt az Európai Unióhoz a kísérő nélküli kiskorúak megfelelő színvonalú elhelyezése és ellátása érdekében; a pályázat keretében további 144 állami férőhelyet lehet létrehozni. 

hirado.hu - MTI
  • Minél több vakcinának kell lennie Magyarországon
    Emberéletek múlnak a vakcinán, és minden élet számít, ezért fontos, hogy minél több vakcina legyen Magyarországon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.
  • Agrárium: 1457 vállalkozás kapott támogatást
    Az Agrárminisztérium által életre hívott Nemzeti élelmiszergazdasági válságkezelő programban 1457 vállalkozás kapott támogatást 6,8 milliárd forint értékben - mondta Nagy István agrárminiszter pénteken a Győr-Moson-Sopron megyei Lipóton.
  • Tisztifőorvos: továbbra is indokoltak a korlátozások
    Az aktív fertőzöttek száma folyamatosan csökken, de a korlátozó intézkedéseket továbbra is indokolt fenntartani - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó