A magyar látóhatárról
Borbándi Gyulára emlékezik és emlékeztet, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum kiadásában nemrég megjelent tanulmánykötet.
2015. október 9. 13:33

Papp Endre, Gróh Gáspár, Bartha Ákos, Nagymihály Zoltán, Mohácsi János, Monostori Imre, Salamon Konrád, Petrik Béla, Bertha Zoltán, Baumgartner Bernadette, N. Pál József és Alexa Károly - Borbándi Gyulára emlékezik és emlékeztet, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum kiadásában nemrég megjelent tanulmánykötetben.

Alexa Károly a kötet szerkesztője Borbándi Gyuláról így ír: Harmincévesen menekült el az országból, és majdnem negyven évnek kellett eltelnie, hogy Münchenben autóba üljön és elinduljon Magyarország felé. Verőfényes nyárközép, 1987. A határ felé közeledve, majd a határt maga mögött hagyva nem érez se szorongást, se lelkesültséget, nincs benne „sem izgalom, sem meghatódottság”. A határon nem száll ki az autóból, hogy patetikus gesztusokat tegyen vagy fellengzős mondatokat fogalmazzon meg. De azt tudja, hogy ami most történik vele, az „majdnem a csodával határos”. „Hiszen – mereng és veszi át a szót most, óvatos autósként is inkább befelé figyelve – sokáig azt hittem, hogy a hontalanságot nem kalandnak vagy jobb megélhetési lehetőségnek tekintő, hanem politikai elvei miatt tudatosan vállaló emigránsként csak akkor látom viszont Magyarországot, ha ott újra olyan viszonyok uralkodnak, mint amelyek lehetetlenné válása miatt önkéntes száműzetésbe mentem. 1956 őszétől tudtam, hogy ennek a valószínűsége belátható időn belül, talán az én életemben, meglehetősen csekély.”

A kötetről így fogalmazott: Ezt a gyűjteményt tekintsük annak, ami, se többnek, se kevesebbnek: a tudomány tisztelgésének. És a tisztelgő tudomány akkor látja el jól a feladatát, ha kegyeleti kötelezettségének azzal tesz eleget, ha az alkalmat szakmai üzenetnek is felfogja. Egy-egy szakkérdés megtárgyalásával azt is sugalmazza, hogy a főhajtásra érdemes neves előd ebben vagy abban a kérdésben milyen eredményeket ért el, hogy ennek vagy annak a szűkebb szakterületnek a további vizsgálatához mekkora anyagot tárt föl. A tisztelgő elkötelezettséget nemcsak a részvételre meghívott szerzők személyisége reprezentálja, noha mindegyikükről köztudott szoros kollegiális, sőt baráti kötődése az eltávozotthoz. Olyan kutatási témákból kértünk tőlük tanulmányt, amelyekben valaha, a nem is túl távoli időkben, Borbándi Gyula tette le a szakmai alapokat. Vagy szakmonográfiák formájában, vagy olyan emlékiratok keretei között, amelyek a későbbi történeti kutatásokhoz nélkülözhetetlen információkat összegyűjtötték és rendszerezték.

Alexa Károly (szerk.): MAGYAR LÁTÓHATÁR Borbándi Gyula emlékkönyv. A kötetet a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) adta ki és az Antológia Kiadó gondozásában 2015-ben jelent meg Lakiteleken, melyet olvasásra szívesen ajánlunk.

gondola
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Ha lejönnek a havasokból
  Bizalmi kérdés, szavahihetőnek tartjuk-e a történészt, amikor azt állítja: igyekszik sokoldalúan bemutatni a különféle élethelyzeteket. Ablonczy Balázst különösen foglalkoztatja, mi mindent fed el Trianon. Traumákról, tévhitekről, illúziókról is olvashatunk a napokban megjelent Ismeretlen Trianon című könyvében.
 • A Magyarország elleni propagandaháború újabb fejezete
  A nyugati média szemében egyfajta kulturális eretnekségnek minősül, hogy a magyar kormány nem hajlandó alávetni magát az Európai Uniót vezető személyiségek tekintélyének, sem a hollywoodi ultraprogresszív konszenzusnak.
 • Az 1938-as Eucharisztikus Kongresszus történészi szemmel
  Mérföldkő - kiszabadították a katolikus világtalálkozó emlékezetét a tévhitek és a marxista történelemértelmezés fogságából.
MTI Hírfelhasználó