Kaposvár élő, lüktető, sikeres város
A modern város olyan magyar várost jelent, amit a magyar temperamentum és észjárás alakít - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök Kaposváron, ahol Szita Károly polgármesterrel írtak alá együttműködési megállapodást a Modern Városok Program keretében.
2015. október 9. 14:37

A kormányfő felidézte a tegnap elhunyt Nemeskürty István alakját, szavai szerint „ha rendíthetetlen emberek mennek el, mi magunk viszont megrendülünk”.

Orbán Viktor hozzátette, hazánknak ma nem lenne olyan politikai kultúrája, parlamentje, kormánya, amelynek többségét a polgári, nemzeti és keresztény erők adják, ha a Tanár úr nem tett volna meg mindent ennek érdekében. Ő hozta tető alá a megállapodást a katolikus egyház és az akkori ellenzéki erők között, ami megnyitotta az utat az összefogásunk előtt. Isten nyugosztalja a Tanár urat, nagyszerű hazafi volt – jegyezte meg.

A migráció kapcsán úgy fogalmazott, „miért is védjük meg a hazát meg az országot, ha nem azért, hogy olyan életet teremthessünk benne, amilyet magunk számára szeretnénk”.

Hangsúlyozta, a Modern Városok program rögzíti, a modern város olyan magyar várost jelent, amit a magyar temperamentum és észjárás alakít. Leszögezte, nem szeretnék Budapestről megmondani, hogyan kellene fejlődnie a településnek, ezt majd a kaposváriak eldöntik.

A miniszterelnök felhívta a figyelmet arra, hogy az állam átvállalta a település 19,3 milliárd forintnyi adósságát, emellett 38,3 milliárd forintos fejlesztési forrás is érkezett az elmúlt években Kaposvárra.

Kaposvár városát összekötjük az ország gyorsforgalmi úthálózatával – jelentette ki a 67-es út fejlesztése kapcsán, amelyre 77 milliárd forintot különítettek el. Hozzáfűzte, elképzelhető, hogy a négysávos autóút átadása nem 2018-ban, hanem egy évvel később történik meg.

Az intermodális csomópontról a miniszterelnök elmondta, a helyi és vasúti közlekedés összehangolása érdekében kell megépíteni, költsége 12 milliárd forint, és a következő három évben megvalósítják a fejlesztést.

A színház felújításának forrásairól közölte, kilencmilliárd forintba kerül a számítások szerint. Orbán Viktor a sportfejlesztések kapcsán kifejtette, sem az uszodát, sem a sportcsarnokot nem az élsportnak, hanem a gyerekeknek, az utánpótlásnak és az egészséges életmódnak építik négy-négymilliárd forintból. Az „élsport csak végeredmény” – fogalmazott.

A Deseda kemping fejlesztésére is négymilliárd forintot irányoztak elő, kétmilliárd forintos közműfejlesztéssel – tájékoztatott. Mindent összeadva 120-122 milliárd forintnál vagyunk, ilyen talán még nem történt Kaposvárral – mondta Orbán Viktor.

A fejlesztések közben nem árt emlékeztetni magunkat: a lehetőségek mögött jól teljesítő magyar gazdaság áll – hívta fel a figyelmet a miniszterelnök. A tervek csak akkor valósíthatók meg, ha a polgári berendezkedésnek megvannak a gazdasági alapjai: ha az emberek dolgoznak, a vállalkozók vállalkoznak, és mindenki igyekszik megvalósítani munkáját – tette hozzá.

Emlékeztetett, a tavalyi 3,6 százalékos növekedés az első-második helyre jogosított minket Európában, a várakozások szerint idén szintén 3 százalék körüli lesz ez a mutató. A megállapodást aláírtuk, és jó reményünk van arra, hogy a gazdasági növekedéshez szükséges további döntések megszületnek, ami megalapozza a folytatást – mondta.

Orbán Viktor a kaposvári foglalkoztatásról elmondta, 2344 ember nem dolgozik, ami nagy szám. Mindez jelzi, hogy sok a dolgunk, legközelebbi találkozásunkkor szeretnénk, ha ez a szám már nulla lenne – jelentette ki.

A miniszterelnök kérdésre válaszolva kifejtette: azért van lehetőség a mai fejlesztésekre, mert 2010-ben egy nagyon fontos pillanatban az emberek úgy döntöttek, hogy egy nemzeti kormányt választanak, a nemzeti kormány pedig tudomásul vette, hogy éppen azért választottak ilyen kormányt, mert olyan döntésekre van szükség, amelyek nem elvont eszméknek, hanem elsősorban a magyar emberek érdekeinek felelnek meg.

2010-ben - szemben Görögországgal - egy teljesen más válságkezelési útvonalat választottunk – emlékeztetett a miniszterelnök, hangsúlyozva, hogy erről egyáltalán ma beszélni tudunk, az a 2010-es választáson megvalósuló nagy választói összefogásnak, és az annak nyomán kibontakozó válságkezelési politikának köszönhető.

Ma az a kihívás Magyarország és a kormány számára, hogy hogyan tudjuk a 2016-os, 17-es, 18-as esztendőkben a gazdasági növekedést a 3 százalék környéki tartományban tartani – mutatott rá, hozzátéve, hogy ehhez újabb fejlődési irányokat kell beindítani a magyar gazdaságban. Ugyanakkor kiemelte: ebben nem a magyar kormány teljesítményét kell látni elsősorban, hanem azt, hogy a modern demokratikus politikában a nagy kockázattal járó döntések csak akkor vihetők keresztül, ha van nemzeti egység.

Szita Károly polgármester elmondta, Kaposvár élő, lüktető, sikeres város, ahol csökkent a munkanélküliség, erősödött és fejlődött a város. A kaposváriak, célja, hogy aki akar, tudjon is munkát vállalni – fogalmazott.
1668 fővel többen dolgoznak a városban, mint három éve, de nem ülhetnek ölbe tett kézzel – jelentette ki, hozzátéve, a mai megállapodás megadja a lehetőséget a teljes foglalkoztatásra Kaposváron, és a környező településeken.

A polgármester három területen várja új munkahelyek létrejöttét: élelmiszergazdaság, gépipar, turizmus.
Kifejtette, a Semmelweis programnak köszönhetően megépül Magyarország első póluskórháza 2016 tavaszára egy olyan várostörténeti és szerkezeti szempontból is fontos kéthektáros területen, ami jelen pillanatban állami tulajdonú, de hamarosan önkormányzati tulajdonba kerül.

A polgármester leszögezte,a megállapodás következő fontos pontja a közlekedésfejlesztés: a 67-es út fejlesztése „felér a kaposváriaknak egy lottóötössel” – fogalmazott. Emellett intermodális csomópont is készül, amivel Kaposvár újraegyesítése valósul meg – tért ki.

A megállapodás életminőség javító csomagot is tartalmaz: megkapták a lehetőséget egy új, négyezer férőhelyes sportcsarnok építésére; tízpályás, fedett versenymedencével is bővül a település, és felújítják a Csiky Gergely színházat is – számolt be Szita Károly.

fidesz.hu
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Trianon 100 - Apponyi Albert párizsi beszéde
  A trianoni döntésen a magyar békedelegáció által szóban és írásban előterjesztett érvek sem tudtak változtatni. A benyújtott számos jegyzék, s különösen Apponyi Albert delegációvezető 1920. január 16-án elmondott beszéde így nem is a békekonferenciára, sokkal inkább a magyar közvéleményre gyakorolt nagy hatást, és megvetette a két világháború közötti revizionizmus eszmei alapjait.
 • Soros és a balliberális sajtó támadása Antallék ellen (3.)
  Az SZDSZ már 1989-ben pontosan tudta, mit kezdjen a sajtóval, ezért nem engedte, hogy az 1990-es választások előtt az állampárt hozzányúljon a médiatörvényhez, mindeközben a kampány előtt minden szabad műsoridőt igyekeztek lefoglalni a tv-ben és a rádiókban, a liberális lapok pedig jelentős összegű támogatást kaptak a Soros Alapítványtól.
 • Salvini: Számunkra Magyarország példakép
  "Tisztelet a magyar népnek és kormánynak, a magyarok közösségének, számunkra példaképek vagytok, köszönjük, hogy közel vagytok hozzánk!".
MTI Hírfelhasználó