Kaposvár élő, lüktető, sikeres város
A modern város olyan magyar várost jelent, amit a magyar temperamentum és észjárás alakít - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök Kaposváron, ahol Szita Károly polgármesterrel írtak alá együttműködési megállapodást a Modern Városok Program keretében.
2015. október 9. 14:37

A kormányfő felidézte a tegnap elhunyt Nemeskürty István alakját, szavai szerint „ha rendíthetetlen emberek mennek el, mi magunk viszont megrendülünk”.

Orbán Viktor hozzátette, hazánknak ma nem lenne olyan politikai kultúrája, parlamentje, kormánya, amelynek többségét a polgári, nemzeti és keresztény erők adják, ha a Tanár úr nem tett volna meg mindent ennek érdekében. Ő hozta tető alá a megállapodást a katolikus egyház és az akkori ellenzéki erők között, ami megnyitotta az utat az összefogásunk előtt. Isten nyugosztalja a Tanár urat, nagyszerű hazafi volt – jegyezte meg.

A migráció kapcsán úgy fogalmazott, „miért is védjük meg a hazát meg az országot, ha nem azért, hogy olyan életet teremthessünk benne, amilyet magunk számára szeretnénk”.

Hangsúlyozta, a Modern Városok program rögzíti, a modern város olyan magyar várost jelent, amit a magyar temperamentum és észjárás alakít. Leszögezte, nem szeretnék Budapestről megmondani, hogyan kellene fejlődnie a településnek, ezt majd a kaposváriak eldöntik.

A miniszterelnök felhívta a figyelmet arra, hogy az állam átvállalta a település 19,3 milliárd forintnyi adósságát, emellett 38,3 milliárd forintos fejlesztési forrás is érkezett az elmúlt években Kaposvárra.

Kaposvár városát összekötjük az ország gyorsforgalmi úthálózatával – jelentette ki a 67-es út fejlesztése kapcsán, amelyre 77 milliárd forintot különítettek el. Hozzáfűzte, elképzelhető, hogy a négysávos autóút átadása nem 2018-ban, hanem egy évvel később történik meg.

Az intermodális csomópontról a miniszterelnök elmondta, a helyi és vasúti közlekedés összehangolása érdekében kell megépíteni, költsége 12 milliárd forint, és a következő három évben megvalósítják a fejlesztést.

A színház felújításának forrásairól közölte, kilencmilliárd forintba kerül a számítások szerint. Orbán Viktor a sportfejlesztések kapcsán kifejtette, sem az uszodát, sem a sportcsarnokot nem az élsportnak, hanem a gyerekeknek, az utánpótlásnak és az egészséges életmódnak építik négy-négymilliárd forintból. Az „élsport csak végeredmény” – fogalmazott.

A Deseda kemping fejlesztésére is négymilliárd forintot irányoztak elő, kétmilliárd forintos közműfejlesztéssel – tájékoztatott. Mindent összeadva 120-122 milliárd forintnál vagyunk, ilyen talán még nem történt Kaposvárral – mondta Orbán Viktor.

A fejlesztések közben nem árt emlékeztetni magunkat: a lehetőségek mögött jól teljesítő magyar gazdaság áll – hívta fel a figyelmet a miniszterelnök. A tervek csak akkor valósíthatók meg, ha a polgári berendezkedésnek megvannak a gazdasági alapjai: ha az emberek dolgoznak, a vállalkozók vállalkoznak, és mindenki igyekszik megvalósítani munkáját – tette hozzá.

Emlékeztetett, a tavalyi 3,6 százalékos növekedés az első-második helyre jogosított minket Európában, a várakozások szerint idén szintén 3 százalék körüli lesz ez a mutató. A megállapodást aláírtuk, és jó reményünk van arra, hogy a gazdasági növekedéshez szükséges további döntések megszületnek, ami megalapozza a folytatást – mondta.

Orbán Viktor a kaposvári foglalkoztatásról elmondta, 2344 ember nem dolgozik, ami nagy szám. Mindez jelzi, hogy sok a dolgunk, legközelebbi találkozásunkkor szeretnénk, ha ez a szám már nulla lenne – jelentette ki.

A miniszterelnök kérdésre válaszolva kifejtette: azért van lehetőség a mai fejlesztésekre, mert 2010-ben egy nagyon fontos pillanatban az emberek úgy döntöttek, hogy egy nemzeti kormányt választanak, a nemzeti kormány pedig tudomásul vette, hogy éppen azért választottak ilyen kormányt, mert olyan döntésekre van szükség, amelyek nem elvont eszméknek, hanem elsősorban a magyar emberek érdekeinek felelnek meg.

2010-ben - szemben Görögországgal - egy teljesen más válságkezelési útvonalat választottunk – emlékeztetett a miniszterelnök, hangsúlyozva, hogy erről egyáltalán ma beszélni tudunk, az a 2010-es választáson megvalósuló nagy választói összefogásnak, és az annak nyomán kibontakozó válságkezelési politikának köszönhető.

Ma az a kihívás Magyarország és a kormány számára, hogy hogyan tudjuk a 2016-os, 17-es, 18-as esztendőkben a gazdasági növekedést a 3 százalék környéki tartományban tartani – mutatott rá, hozzátéve, hogy ehhez újabb fejlődési irányokat kell beindítani a magyar gazdaságban. Ugyanakkor kiemelte: ebben nem a magyar kormány teljesítményét kell látni elsősorban, hanem azt, hogy a modern demokratikus politikában a nagy kockázattal járó döntések csak akkor vihetők keresztül, ha van nemzeti egység.

Szita Károly polgármester elmondta, Kaposvár élő, lüktető, sikeres város, ahol csökkent a munkanélküliség, erősödött és fejlődött a város. A kaposváriak, célja, hogy aki akar, tudjon is munkát vállalni – fogalmazott.
1668 fővel többen dolgoznak a városban, mint három éve, de nem ülhetnek ölbe tett kézzel – jelentette ki, hozzátéve, a mai megállapodás megadja a lehetőséget a teljes foglalkoztatásra Kaposváron, és a környező településeken.

A polgármester három területen várja új munkahelyek létrejöttét: élelmiszergazdaság, gépipar, turizmus.
Kifejtette, a Semmelweis programnak köszönhetően megépül Magyarország első póluskórháza 2016 tavaszára egy olyan várostörténeti és szerkezeti szempontból is fontos kéthektáros területen, ami jelen pillanatban állami tulajdonú, de hamarosan önkormányzati tulajdonba kerül.

A polgármester leszögezte,a megállapodás következő fontos pontja a közlekedésfejlesztés: a 67-es út fejlesztése „felér a kaposváriaknak egy lottóötössel” – fogalmazott. Emellett intermodális csomópont is készül, amivel Kaposvár újraegyesítése valósul meg – tért ki.

A megállapodás életminőség javító csomagot is tartalmaz: megkapták a lehetőséget egy új, négyezer férőhelyes sportcsarnok építésére; tízpályás, fedett versenymedencével is bővül a település, és felújítják a Csiky Gergely színházat is – számolt be Szita Károly.

fidesz.hu
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó