A német határzár fejre állítaná a térséget
Katasztrofális következményekkel járhat Közép-Európa számára, ha a németek tényleg lezárják a határt – véli Nógrádi György. A biztonságpolitikai szakértő arról is beszélt lapunknak, hogy szerinte a közös határvédelemmel végre újra tartalmat kapott a visegrádi négyek együttműködése.
2015. október 10. 08:57

A német sajtóban nem véletlenül lebegtették meg, hogy lezárják a bajor határt és a magyar koncepcióhoz hasonló tranzitzónákat alakítanak ki, ahonnan adott esetben azonnal kiutasítható az, aki nem menekült, hanem gazdasági bevándorló – közölte lapunkkal Nógrádi György, aki nemrég tért haza Berlinből a német katonai felső vezetés tanácskozásáról. A biztonságpolitikai szakértő hozzátette: ha a németek tényleg lezárják a határt, az katasztrofális hatással lehet egész Közép-Európára, Magyarország drótkerítéssel zárja majd a határait, Horvátország fejre áll, a macedónok összeomlanak, a migránsok pedig ki tudja, hogyan reagálnak majd.

A bevándorlók által Magyarországon eldobált telefonokon talált fényképekkel és videókkal kapcsolatban a szakértő az mondta: főleg a katonásan masírozó vagy éppen fegyverrel pózoló gyermekekről készült képek sokkolták. Egyre több – főleg afrikai – hadsereg és terrorszervezet alkalmaz gyerekkatonákat. Olcsóbbak és kábítószerrel kézben tarthatók, ezeket a gyerekeket 8-10 éves korukban már droggal tömik – mondja Nógrádi. A gyerekek két úton kerülnek a terrorszervezetek hálójába: vagy megveszik őket nyomorgó afrikai családoktól, vagy elrabolják. Ezek a gyerekek bármire rávehetők, akár halálos akciókra is. Később, hiába kerülnek ki a terrorszervezetek hálójából, lehetetlen őket visszavezetni a normális társadalmi életbe, számukra nincs visszaút. – Először a jugoszláv háborúban vették videóra a különféle kegyetlenkedéseket, és ezek a videók nyugaton slágerré váltak, mert az emberek ennyire éheztek a brutalitásra – fűzte hozzá a biztonságpolitikai szakértő.

A terrorizmus megfékezése érdekében is fontos, hogy Magyarország a schengeni külső határokat, ezáltal a visegrádi államok határait is védi – fejtette ki a szakértő. Szerinte éppen ideje volt annak, hogy élettel töltsük meg a visegrádi formulát. A magyar határ védelmének kérdésében a csehek és a szlovákok mellé a lengyelek is felsorakoztak a V4-együttműködés mögé, ami azt bizonyítja, hogy noha a lengyelek megszavazták az európai bevándorlási kvótarendszert, mégis ebbe a csapatba tartoznak, vagyis nem akarnak nagyszámú bevándorlót Lengyelországba. Kiemelte: ezzel a lépéssel azt is bizonyítjuk, hogy a visegrádi négyeknek ebben a kérdésben van közös biztonságpolitikájuk, szemben az EU egészével.

magyaridok.hu
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Nem érték el az elképzelt kihasználtságot a kerékpársávok
  Bár Budapest főpolgármestere gyakorló biciklistának tartja magát, gyanítottuk, hogy a Nagykörúton felfestett kerékpársávok nem igazán alkalmasak a nyugodt, biztonságos, egészséges tekerésre. Biztos, ami biztos, megnéztük, hányan használják ezeket. Nem sokan.
 • Csanád vezér érkezése
  Szülőmegyém mostantól kiegészülve a Dél-Alföld egyik régi magyar varázstájékával: Csongrád-Csanád megye.
 • Trianon 100 - Vérző Magyarország 8. rész
  A budapesti Nemzeti Színház Buda vagy Pest erejéből sohasem jöhetett volna létre. Déryné, aki koronatanú ebben a kérdésben, igazat mond, amikor azt állítja, hogy a magyar színjátszást Kolozsvár teremtette meg és Kassa nevelte föl, - a magyar színi kultúrának ez a két Nándorfehérvára - írja nagyszerű tanulmányában Hevesi Sándor dramaturg, rendező és színigazgató, a magyar színház egykori megújítója. Ez alkalommal a színháztörténetet idézzük, mert ez is összefügg Trianonnal.
MTI Hírfelhasználó