Fricz: az Európai Parlament béna kacsa
Demokráciahiányt érez a Civil Összefogás Fórum az Európai Unió vezető államaiban, ezért nyílt levelet küldtek az államfőknek.
2015. október 11. 20:23

A Civil Összefogás Fórum (CÖF) szerint egyre nyilvánvalóbb a demokrácia-deficit az Európai Unió döntéshozatalában. A hét elején a CÖF levelet küldött az uniós tagországok vezetőinek. Ebben azt írják, hogy kérdezzék meg lakosaikat a jelenkori népvándorlás megfékezésének lehetőségéről, ahogy a magyar kormány is tette. Fricz Tamás alapító szóvivő szerint enélkül ugyanis nem lehet demokratikus döntéshozatalról beszélni.

Fricz Tamás hangsúlyozta: szorongató helyzetben vagyunk, hiszen a modernkori migránshullám, amely egy jól szervezett folyamat, Európa létét veszélyezteti, az európai identitás felbomlasztásához vezethet. Ebben a helyzetben nem lehetséges, hogy az európai polgárok ne szólalhassanak meg. A Civil Összefogás Fórum a miniszterelnököknek szóló nyílt levél formáját választotta.

Ez is egy jelzés, egy világos figyelmeztetés arra, hogy vannak, akik nem úgy gondolkodnak, mint például Jean-Claude Juncker, aki azt mondta: vigyázzunk, nehogy a nemzeti érzés újjáéledjen Európában. Fricz Tamás úgy véli, ez mindent elmond arról, hogy az uniós elit egy kozmopolita, internacionalista, vegyes Európában gondolkodik, amelyben megszűnik a nemzetállamok jelentősége.

A Civil Összefogás Fórum szóvivője beszélt arról is, hogy Orbán Viktor egy nagyon határozott és markáns álláspont vezető képviselőjévé vált. A hozzá csatlakozó politikusok azon a véleményen vannak, hogy megálljt kell parancsolni ennek az inváziónak. Orbán arra hívja fel a figyelmet, hogy kulturális, civilizációs és vallási problémák is keletkezhetnek a muszlim vallású embertömeg érkezésével. Az egyszerű muszlim emberekkel nincs baj – tette hozzá Fricz Tamás –, de megjelenik a soraik között az a radikális iszlamizmus, amely az Iszlám Államig vezet, s amely Allah törvényeinek győzelmét akarja a világon látni. Az iszlám radikalizmus vélhetően már bent van Európában, figyelmeztetett a CÖF szóvivő.

Hozzátette: Orbán ezekre a kérdésekre hívja fel a figyelmet, s ez szembemegy a neoliberális főcsapással, amely mögött ott állnak a nemzetközi háttérhatalmak és az Egyesült Államok. Az utóbbi hetekben újabb összehangolt támadás indult Orbán Viktor ellen, hiszen nagy lett a tét, mert egyre többen – a V4-ek, a bajor miniszterelnök – sorakoztak fel a magyar miniszterelnök mögé.

Fricz Tamás kiemelte azt is, hogy feltűnően és túlzott mértékben titokban zajlanak a szabadkereskedelmi megállapodásról szóló tárgyalások is, mert nyilvánvalóan nagy ellenállásba ütközne, ha nyilvánosságra kerülne annak tartalma – ez is óriási demokrácia-deficit. A TTIP egyezmény az Egyesült Államok, valamint a nagy magáncégek, a befolyásos pénzügyi és magánkörök érdekeit szolgálja. Ez pedig nem más, mint hogy az utolsó, velük szemben még erős bástyákat, a nemzetállamokat is háttérbe szorítsák. A TTIP ezt tökéletesen szolgálja, hiszen a magáncégek a választott bíróságoknál perelhetik majd be az államokat, ha az érdekeikkel szemben hoznak törvényeket. Ezek után fennáll a veszélye annak, hogy a magáncégek legyűrhetik a nemzetállamokat. Kérdés, hogy a demokrácia bástyája, a nemzetállam mindezek után milyen jogokkal fog rendelkezni, fűzte hozzá a CÖF szóvivője.

MTI, Kossuth Rádió, Vasárnapi újság
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó