Tízéves a Wojtyla Barátság Központ
Hatalmas, már-már erőn felüli munkába vágtak bele tíz éve a Wojtyla Barátság Központ megálmodói, akiknek sikerült egy különleges intézményt létrehozni.
2015. október 14. 15:54

Ezt mondta a központ fennállásának 10. évfordulóján rendezett szerdai ünnepségen a Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.

"Ne féljetek" - kezdte első pápai szentmiséjét 1978-ban Karol Wojtyla, akinek II. János Pál pápaként elmondott üzenete akkor és azóta is sokak lelkét megérintette és a ma embere számára is nélkülözhetetlen útravaló - jelentette ki Herczegh Anita.     

A köztársasági elnök felesége az eseményt követően arról beszélt: erre a lelki megerősítésre napjainkban is nagyon sok embernek van szüksége. Rámutatott: a szentté avatott pápa üzenetét komolyan véve hatalmas, már-már erőn felüli feladatba vágtak bele a barátság központ megálmodói, akiket áldozatos munkájuk mellett hitük is segített terveik valóra váltásában. Az alapítók különleges intézményt hoztak létre, melyet a humánum és a közvetlen emberi gesztusok jellemeznek - tette hozzá.   

Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek beszédében aláhúzta: a keresztény ember egyik legfontosabb küldetése Isten irgalmasságát hétköznapi tettekre fordítani. Emlékeztetett: Ferenc pápa idén meghirdette az irgalmasság évét, itthon pedig Szent Márton évet ül a keresztény egyház.     

Kecskemét és a Wojtyla Barátság Központ különleges "töltettel" járul hozzá mindehhez - fogalmazott, majd Teréz anya szavait idézve emlékeztetett: amit ez a ház és az önzetlenül benne dolgozók adni képesek, az csepp a tengerben, ám ha nem volna, az a csepp is hiányozna a tengerből.     

Szólt arról is, hogy Magyarországon és az egész kontinensen "sürgető szükség és égető kérdés" a migráció kezelése, melyre eddig az európai politikusok nem találtak megoldást.     

Úgy vélte: okosan kell segíteni és az erőforrásokat felhasználni, mert egyrészt évezredes tapasztalat, hogy az irgalmasságnak mindig akadnak vámszedői, másrészt párhuzamosan kell megvédeni az itt élők javait és könyörületesen, emberségesen bánni az érkezőkkel.     

Roman Kowalski lengyel nagykövet köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy Karol Wojtylának egyénként és egyházfőként egyaránt az ember volt a legfontosabb és ez a szemlélet a mai "zűrzavaros időkben" is iránymutató. Jelezte: a tiszteletére létre hozott és immár egy évtizede a szellemiségét követő kecskeméti intézmény példája mindenkit arra bíztat, hogy ne féljünk jobb embernek lenni és nagyobb hittel, elhivatottabban segíteni másokon.     

Farkas P. József, a központ alapító-igazgatója az eseményen közölte: a jelenleg naponta 120 ember étkezését is biztosító létesítmény lényegében segélyszervezet, melynek legfőbb küldetése a közösségépítés, illetve a szegények felkarolása.     

"Értékeket és lelkeket mentünk" ezen a helyen, mely egyszerre imaház, kulturális és rehabilitációs központ, valamint közösségi tér - hangsúlyozta.     

Az ünnepségen a résztvevők megkoszorúzták az épület előtt II. János Pál pápa mellszobrát és leleplezték az egyházfő emléktábláját, melyen két, Karol Wojtylától származó idézet is olvasható.

MTI
  • Hunyadiról, a keresztény világ hőséről az őszi Aracsban
    „A keresztény világ legnagyobb hőse, Hunyadi János egyetemes volta az 1444. évi várnai csata után Kelettől Nyugatig új távlatokba ért, ami művelődéstörténeti értelemben hatalmas jelentőségű” – olvasható az Aracs őszi, jelképesen október 23-ai számában.
  • A bővítési portfólió elnyerése nagy diplomáciai siker
    A jövő év legfontosabb feladata a magyar gazdaság eredményeinek megvédése; ehhez gazdaságvédelmi akcióterv kell, amely a következő év első negyedévére készülhet el, és ami adócsökkentésen alapulhat majd - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, pénteken.
  • Bővülő védelmi együttműködés
    Benkő Tibor honvédelmi miniszter meghívására Budapestre érkezett november 22-én Marina Pendeš bosznia-hercegovinai védelmi miniszter. A tárcavezetők a két ország védelmi együttműködésének bővítési lehetőségeiről tárgyaltak.
MTI Hírfelhasználó