"Fukusima-álló" technológia lesz Pakson
A Paks II beruházást már "Fukusima-álló" technológiával készítették elő, amely a 2011-es fukusimai atomerőmű-balesethez hasonló körülmények között is biztosítani tudja a Pakson megépítendő két új atomerőmű-blokk duplafalú betonburkolatának épségét - mondta Aszódi Attila kormánybiztos azon a közmeghallgatáson, amelyet a beruházás környezeti hatásairól szóló nemzetközi konzultáció keretében tartottak szerdán Bukarestben.
2015. október 15. 11:31

Magyarország valamennyi uniós tagállamnak és minden szomszédjának felajánlotta, hogy bekapcsolódhat a környezetvédelmi engedélyezési eljárásba az espoo-i egyezmény értelmében. A szomszédokon kívül Németország, Csehország, Görögország és Málta élt a lehetőséggel. Az angolul is közzétett kétezer oldalas környezeti hatástanulmány rövidebb, közérthető összefoglalóját ezen országok nemzeti nyelvére is lefordították.

Románia volt az egyetlen az eljárásba becsatlakozott országok közül, amely nem egy, hanem három nyilvános fórumot kért: a bukaresti tájékoztató előtt a beruházó Nagyváradon és Temesváron is válaszolt a helyi hatóságok és civil szervezetek által megfogalmazott kérdésekre. A csaknem ötórás bukaresti közmeghallgatáson a román környezetvédelmi szervezetek, atomenergetikai cégek és vízügyi hatóságok képviselői elsősorban az esetleges balesetek lehetséges egészség- és környezetkárosító hatásairól, a radioaktív hulladék kezeléséről és a Duna vizének hőterheléséről érdeklődtek.

A paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos válaszaiban rámutatott: a paksi bővítésnek sem az építkezési, sem az üzemletetési időszakban nem lesznek határon túl nyúló környezeti hatásai. Paks II még egy elenyésző valószínűségű, ám súlyos baleset esetén sem okozhat nagyobb radioaktív terhelést Magyarország határainál, mint amekkora sugárdózis egy fogászati röntgenfelvétel készítésénél éri az embert - mondta a kormánybiztos, részletesen ismertetve a tervezett létesítményekkel szemben támasztott biztonsági követelményeket és műszaki megoldásokat.

Aszódi Attila rámutatott: Magyarország energetikai biztonságát veszélyezteti az, hogy az ország villamos-energia szükségletének mintegy harmadát importból fedezi, ráadásul ez az energia fosszilis fűtőanyagot használó hőerőművekből származik, tehát hosszú távon nem lehet számítani rá. Az energiaszükséglet másik harmadát a hetvenes évek óta működő négy paksi atomerő-blokk elégíti ki, de ezeket két évtized múlva le kell állítani. Ha Magyarország a szén-dioxid-kibocsátást is - uniós kötelezettségeinek megfelelően - korlátozni szeretné, akkor az egyedüli megoldás az atomenergia-termelés - magyarázta a kormánybiztos.

"Rengeteg sikeres szakmai egyeztetésen vagyunk túl. Magyarországon bejártunk 41 települést, mindenhol fórumot tartottunk, aztán volt a közmeghallgatás Pakson. A közvéleménynek joga van megismerni a környezeti hatástanulmányt és joga van kérdéseket feltenni. Nekünk az a dolgunk, hogy ezekre a kérdésekre válaszoljunk" - mondta el az MTI-nek a kormánybiztos. Hozzátette: mostanra a nemzetközi közmeghallgatások többsége is lezajlott: Eszék, Bécs, Nagyvárad, Temesvár, Kijev, és Ljubljana után érkeztek Bukarestbe. A közmeghallgatási folyamat a müncheni és belgrádi lakossági fórummal, illetve az ezekhez kapcsolódó szakértői egyeztetésekkel novemberben zárul.

hirado.hu - MTI
 • Rebrov nem "A Nagy Edző"
  Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
 • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
  Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
 • Mindenki az álszent Richard Gere-en nevet
  Csúcsra jár a részvét-ipar. Most éppen az öregecskedő színészeket vetik be, így Richard Gere is megszakította nyaralását egy migránssimogatás erejéig. Bár csak ne tette volna!
 • Kozma Imre 1989-ről: Új reményt kaptak nálunk a keletnémetek
  Több tízezer keletnémet jött Magyarországra 1989 nyarán, mert az NDK-ban elterjedt a pletyka, hogy pár órára megnyitják az osztrák-magyar határt. Heteket, hónapokat táboroztak itt Magyarországon, hogy aztán innen újból eljussanak hazájuk nyugati részébe.
 • Célt értek a pályázati források
  Közel 190 ezer nyertes pályázat, 1317 milliárd forintnyi meghirdetett és 480 milliárd forint kifizetett támogatás — röviden ez a mérlege a 2014 és 2020 között elérhető Vidékfejlesztési program eddigi eredményeinek.
MTI Hírfelhasználó