"Fukusima-álló" technológia lesz Pakson
A Paks II beruházást már "Fukusima-álló" technológiával készítették elő, amely a 2011-es fukusimai atomerőmű-balesethez hasonló körülmények között is biztosítani tudja a Pakson megépítendő két új atomerőmű-blokk duplafalú betonburkolatának épségét - mondta Aszódi Attila kormánybiztos azon a közmeghallgatáson, amelyet a beruházás környezeti hatásairól szóló nemzetközi konzultáció keretében tartottak szerdán Bukarestben.
2015. október 15. 11:31

Magyarország valamennyi uniós tagállamnak és minden szomszédjának felajánlotta, hogy bekapcsolódhat a környezetvédelmi engedélyezési eljárásba az espoo-i egyezmény értelmében. A szomszédokon kívül Németország, Csehország, Görögország és Málta élt a lehetőséggel. Az angolul is közzétett kétezer oldalas környezeti hatástanulmány rövidebb, közérthető összefoglalóját ezen országok nemzeti nyelvére is lefordították.

Románia volt az egyetlen az eljárásba becsatlakozott országok közül, amely nem egy, hanem három nyilvános fórumot kért: a bukaresti tájékoztató előtt a beruházó Nagyváradon és Temesváron is válaszolt a helyi hatóságok és civil szervezetek által megfogalmazott kérdésekre. A csaknem ötórás bukaresti közmeghallgatáson a román környezetvédelmi szervezetek, atomenergetikai cégek és vízügyi hatóságok képviselői elsősorban az esetleges balesetek lehetséges egészség- és környezetkárosító hatásairól, a radioaktív hulladék kezeléséről és a Duna vizének hőterheléséről érdeklődtek.

A paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos válaszaiban rámutatott: a paksi bővítésnek sem az építkezési, sem az üzemletetési időszakban nem lesznek határon túl nyúló környezeti hatásai. Paks II még egy elenyésző valószínűségű, ám súlyos baleset esetén sem okozhat nagyobb radioaktív terhelést Magyarország határainál, mint amekkora sugárdózis egy fogászati röntgenfelvétel készítésénél éri az embert - mondta a kormánybiztos, részletesen ismertetve a tervezett létesítményekkel szemben támasztott biztonsági követelményeket és műszaki megoldásokat.

Aszódi Attila rámutatott: Magyarország energetikai biztonságát veszélyezteti az, hogy az ország villamos-energia szükségletének mintegy harmadát importból fedezi, ráadásul ez az energia fosszilis fűtőanyagot használó hőerőművekből származik, tehát hosszú távon nem lehet számítani rá. Az energiaszükséglet másik harmadát a hetvenes évek óta működő négy paksi atomerő-blokk elégíti ki, de ezeket két évtized múlva le kell állítani. Ha Magyarország a szén-dioxid-kibocsátást is - uniós kötelezettségeinek megfelelően - korlátozni szeretné, akkor az egyedüli megoldás az atomenergia-termelés - magyarázta a kormánybiztos.

"Rengeteg sikeres szakmai egyeztetésen vagyunk túl. Magyarországon bejártunk 41 települést, mindenhol fórumot tartottunk, aztán volt a közmeghallgatás Pakson. A közvéleménynek joga van megismerni a környezeti hatástanulmányt és joga van kérdéseket feltenni. Nekünk az a dolgunk, hogy ezekre a kérdésekre válaszoljunk" - mondta el az MTI-nek a kormánybiztos. Hozzátette: mostanra a nemzetközi közmeghallgatások többsége is lezajlott: Eszék, Bécs, Nagyvárad, Temesvár, Kijev, és Ljubljana után érkeztek Bukarestbe. A közmeghallgatási folyamat a müncheni és belgrádi lakossági fórummal, illetve az ezekhez kapcsolódó szakértői egyeztetésekkel novemberben zárul.

hirado.hu - MTI
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Példátlan erőszakhullám sújtja Amerikát
  Chicagótól New Yorkig és Los Angelesig felrobbantak az utcák: újabb erőszak- és gyilkossághullám sújtja az Egyesült Államok nagyvárosait, különösen a feketék által lakott szegénynegyedeket – miközben több demokrata politikus is a rendvédelmi szervek ellen hergel, addig csecsemők és kisgyerekek is golyó általi halált halnak az utcákon.
 • Orbán: a vírus behurcolása ellen kell védekezni
  A koronavírus Magyarországra való behurcolása ellen kell védekezni, minden egyes újabb magyarországi fertőzésnél megtalálható ugyanis valamilyen külföldi "mozzanat" - mondta a miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban.
 • Az Árpád-házi dinasztia négy és fél évezredes DNS-e
  Az archeogenetikai vizsgálatok alapján az Árpád-házi királyok dinasztiája a mai Afganisztán északi részén, az ókori Baktria területén alakult ki 4500 évvel ezelőtt - közölte az emberi erőforrások minisztere pénteken, Budapesten.
MTI Hírfelhasználó