A kormány még nem döntött a horvát határzárról
A kormány a következő napokban hozhat döntést a horvát zöldhatár lezárásáról, a határzárnak technikai akadálya nincs - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten.
2015. október 15. 16:10

Lázár János tájékoztatása szerint Orbán Viktor kormányfő csütörtöki brüsszeli tárgyalásain és a következő napok egyeztetésein múlik, hogy a kormány milyen döntést fog hozni.

A kormány kész és képes a zöldhatár lezárására és a jogi és élőerős védelemre a horvát szakaszon is – fogalmazott a tárcavezető, aki köszönetet mondott a kerítés építésében részvevőknek és a Visegrádi Négyeknek a határvédelemben nyújtott segítségéért.

Lázár János arról is beszámolt, hogy december közepéig születhet döntés az uniós kvótákkal szembeni fellépésről.

A kormány kész segíteni Testnevelési Egyetemen történt tűzeset kapcsán

kormány készen áll, hogy segítsen a Testnevelési Egyetem csütörtök hajnalban leégett atlétikai csarnokának pótlásában, a felsőoktatási intézmény fejlesztésében – közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. Jelezte, hogy a jövő keddi kormányülésre meghívják Mocsai Lajost, az egyetem rektorát. Hozzátette azt is, hogy a hajnali tűz okozta anyagi kár jelentős, több milliárd forintos.

November 16-án kezdődnek a földárverések

November 16-án kezdődnek az eladásra kínált állami földek nyilvános árverései – közölte Lázár János, aki elmondta: az árverések hat megyében kezdődnek meg, az ezekben értékesítendő földparcellák adatait – például a helyrajzi számokat és az árakat – várhatóan még csütörtök este nyilvánosságra hozzák.

Lázár János hangsúlyozta, a kormány az árveréseken szeretné a legjobb árat elérni. Az áron alul értékesítést elképzelhetetlennek nevezte.

Arról is beszámolt, hogy a földvásárlásokhoz a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) összesen 150 milliárd forintos hitelkeretet biztosít. A húszéves futamidejű hitel első tíz évében – a jegybank növekedési hitelprogramjának keretében – a kamat mértéke 1,95 százalék lesz, és a második tíz évben is kamattámogatott hitelt biztosít majd az MFB – ismertette. A kölcsön összege minimum 3 millió, maximum pedig 300 millió forint lehet.

Az MFB a Budapest Bankot bízta meg azzal, hogy a földhitelt minden földvásárlónak hozzáférhetővé tegye – tette hozzá a miniszter.

Átfogó adóeljárási reformot tervez a kormány

Átfogó adóeljárási reformot tervez a kormány a Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatása szerint. Lázár János arról számolt be, hogy rövidesen a parlament elé kerül az adóhatóság szervezeti átalakítására vonatkozó javaslat, emellett készül egy 2017-2018-tól hatályos, adótartalmi változásokat hozó reform is. Hangsúlyozta, a versenyképesség javítása érdekében is elengedhetetlen egy szolgáltató adórendszer bevezetése, ami nem ellenfelet, hanem partnert lát az adózókban. A tárcavezető áttörésként beszélt arról, hogy január 1-jétől elektronikusan is lehet ügyeket intézni a közigazgatásban.

Csak visszatérítendő támogatás lesz lakossági energiakorszerűsítésre

Lakossági energetikai korszerűsítésekre a következő időszakban csak visszatérítendő támogatás áll majd rendelkezésre – közölte a Miniszterelnökség vezetője. Lázár János a 2020-ig tartó európai uniós költségvetési ciklusról beszámolva elmondta, hogy az Európai Bizottság új jogszabályai nem teszik lehetővé a vissza nem térítendő támogatásokat a lakossági energetikai korszerűsítés területén.

A visszatérítendő – de kamatmentes – támogatásra összesen százmilliárd forintot fog biztosítani a kormány, a fejlesztési bank pedig hitelez majd, de ehhez önerőre is szükség lesz. A miniszter jelezte ugyanakkor, hogy jelentős célnak tartják a közösségi létesítmények, például kórházak, iskolák, óvodák energetikai korszerűsítését, hogy csökkenjenek a fenntartási költségek. Lázár János ezen felül elmondta, hogy a következő két hétben társadalmi konzultációt folytatnak majd a 2020-ig tartó EU-s ciklus pályázatairól. Megerősítette egyúttal azt a kormányzati szándékot, hogy Budapest és Pest megy külön régió legyen az EU-s pénzek elosztása szempontjából.

A kormány az Altus-ügy nyilvánosságát kéri

A kormány az Altus-üggyel kapcsolatos iratok nyilvánosságát kéri és tiltakozik a zárt bizottsági meghallgatások ellen – jelentette ki Lázár János csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter arra utalt, hogy csütörtökön zárt ülésen hallgatják meg Walter Deffaa-t, az Európai Bizottság (EB) Regionális és Várospolitikai Főigazgatóságának vezetőjét. Furcsának minősítette, hogy az EB rendszeresen számon kéri a transzparenciát Magyarországon, most viszont titkolózik. A kormány még az iratbetekintés lehetőségét sem kapta meg – mondta.

A tárcavezető értékelése szerint Gyurcsány Ferenc cégének támogatása beavatkozás a magyar belpolitikába, és ez ellentétes az EU alapokmányaival. Hozzátette, reméli, hogy az EP kellő figyelmet fordít erre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

magyaridok.hu - MTI
  • Cél: hazai tulajdoni fölény az élelmiszerláncban
    A pandémia következtében mára meghaladottá vált a régi dogma az ellátási és beszállítói láncok nemzetközivé tételéről, és a világ országai elkezdtek az önellátás képességére törekedni.
  • Szükség van a migrációt kezelő fegyveres szervezetre
    Bakondi György azt mondta: a jelenleginél szélesebb körben - intézményesített formában - tervezik bevonni a védekezésbe a polgárőrséget is. Ennek tart az előkészítése - közölte.
  • Magyarország nem fordulhat vissza
    Orbán Viktor kifejtette: a Magyarország előre megy, nem hátra mondatban benne van az a küzdelem, amelyet Magyarország az elmúlt 12 évben folytatott, hiszen 2010-ben egy csődbe jutott ország volt, az országot "kivéreztették és tönkretették". De "nagyon kemény munkával 12 év alatt a korábbi baloldali kormányzás hibáit és bűneit Magyarország kijavította" - mutatott rá.
MTI Hírfelhasználó