A titkos parancsok álcázták a valódi célt, Orbán megbuktatását
André Goodfriend elismerte, hogy Magyarországgal az a legnagyobb problémájuk, hogy Orbán Viktor a miniszterelnök, aki nem demokrata.
2015. október 16. 12:12

Ezt mondta a Magyar Időknek Csizmadia László, a CÖF szóvivője.

Három nappal azután, hogy André Goodfriend, az Egyesült Államok volt budapesti ügyvivője beleállt a kitiltási ügybe, egy úgynevezett non-papert, azaz nem hivatalos irományt juttatott el a magyar kormányhoz. Ebben parancsoló hangnemben konkrét törvénymódosításokat követelt a magyar kormánytól, többek között a reklámadó eltörlését – derül ki a Mandiner birtokába jutott, a nyilvánosság előtt eddig ismeretlen, 2014. októberi dokumentumból. Ebben egyetlen szó sem esik Vida Ildikóról és a NAV-ról, noha az irat a kitiltási botrány kirobbanását követően született.

Nem mellékes körülmény az sem, hogy tavaly decemberben a Heti Válaszban megjelent interjúban Goodfriend azt mondta: „Nem mondjuk meg, melyik a jó párt, milyennek kellene lenniük a törvényeknek, mennyi adót kellene kivetni.” Ehhez képest az összesen 27 „javaslatot” tartalmazó, titkos non-paper szerint az amerikaiak így utasítgattak: „Vonják vissza a reklámadót, amely diszkriminatív és piactorzító! Töröljék el a Médiatanács azon jogát, hogy bírságokat és büntetéseket vethet ki kiegyensúlyozatlan tájékoztatás miatt, ez ugyanis túlzott tartalmi ellenőrzést ad a Médiatanácsnak!”

A javaslatokat tartalmazó, titkos non-paperben így fogalmaznak: „Hajtsák végre az EBESZ  Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának összes választási ajánlását. Többek között módosítsák a választási törvényt úgy, hogy a választási bizottságokat széles körű politikai konszenzus övezze! A megfelelő ügyeket vegyék ki a sarkalatos törvényekből és helyezzék át törvényi szintre!”

Az amerikaiak arra utasítottak továbbá: „Hagyják abba a független civil társadalom zaklatását és megfélemlítését, beleértve a vizsgálatok, ellenőrzések és razziák beszüntetését az Európai Gazdasági Térség és a Norvég Civil Támogatási Alap, valamint a svájci alap támogatásaiból részesülő szervezetek ellen, továbbá kerüljön sor a dokumentumok és IT-eszközök (és egyéb lefoglalt tulajdon) visszaszolgáltatására az ellenőrzött szervezeteknek, valamint a felfüggesztett adószámok azonnali visszaállítására!”

Az akkor Goodfriend minden megnyilvánulását fennhangon üdvözlő DK, MSZP és Együtt, illetve Móra Veronika, a Norvég Támogatási Alap – demokráciára oly érzékeny – egyik legfőbb kedvezményezettje, az Ökotárs Alapítvány igazgatója sem kívánt reagálni az ügyre. Az „állítólagos non-paper-rel” kapcsolatban a PM azt közölte: osztják a 27 pontban megfogalmazott kormánykritikát, amely szerintük világosan rámutat a Fidesz szabadságkorlátozó, önkényuralmi eszközökkel élő, korrupt rezsimjének számos alapvető bűnére.

Csizmadia László, a CÖF szóvivője a Magyar Időknek arról beszélt: annak idején ifjabb Lomnici Zoltánnal jártak André Goodfriendnél, aki elismerte, hogy Magyarországgal az a legnagyobb problémájuk, hogy Orbán Viktor a miniszterelnök, aki nem demokrata, de bajuk van a kétharmaddal is.

– Mi elmondtuk neki, hogy egy országban annál nagyobb  a polgári kohézió és a demokrácia, minél többen akarják ugyanazt. Azt is jeleztük, hogy nemcsak a norvég alap által támogatott Ökotársat és a többieket kell meghallgatni, hanem a civil társadalom másik oldalát is. Akik szerint a demokratikus választásoknak és a jogállamnak a közjót kell szolgálniuk, a kormány pedig ebbe az irányba megy – mondta Csizmadia László. Szerinte Good­friend megbízatása a balliberális oldalról az volt, hogy buktassa meg a magyar kormányt.

– Ameddig Goodfriend itt volt, a munkáját arra használta fel, hogy beleszóljon Magyarország belügyeibe – fogalmazott a Magyar Időknek Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón kifejezetten pimasznak nevezte a diplomatát.

– André Goodfriend volt amerikai ügyvivőt mindig szeretettel látjuk Magyarországon, de csak mint turistát – tette hozzá Gíró-Szász András leköszönő kormánykommunikációs államtitkár.

Bákonyi–Gabay, Magyar Idők
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó