A titkos parancsok álcázták a valódi célt, Orbán megbuktatását
André Goodfriend elismerte, hogy Magyarországgal az a legnagyobb problémájuk, hogy Orbán Viktor a miniszterelnök, aki nem demokrata.
2015. október 16. 12:12

Ezt mondta a Magyar Időknek Csizmadia László, a CÖF szóvivője.

Három nappal azután, hogy André Goodfriend, az Egyesült Államok volt budapesti ügyvivője beleállt a kitiltási ügybe, egy úgynevezett non-papert, azaz nem hivatalos irományt juttatott el a magyar kormányhoz. Ebben parancsoló hangnemben konkrét törvénymódosításokat követelt a magyar kormánytól, többek között a reklámadó eltörlését – derül ki a Mandiner birtokába jutott, a nyilvánosság előtt eddig ismeretlen, 2014. októberi dokumentumból. Ebben egyetlen szó sem esik Vida Ildikóról és a NAV-ról, noha az irat a kitiltási botrány kirobbanását követően született.

Nem mellékes körülmény az sem, hogy tavaly decemberben a Heti Válaszban megjelent interjúban Goodfriend azt mondta: „Nem mondjuk meg, melyik a jó párt, milyennek kellene lenniük a törvényeknek, mennyi adót kellene kivetni.” Ehhez képest az összesen 27 „javaslatot” tartalmazó, titkos non-paper szerint az amerikaiak így utasítgattak: „Vonják vissza a reklámadót, amely diszkriminatív és piactorzító! Töröljék el a Médiatanács azon jogát, hogy bírságokat és büntetéseket vethet ki kiegyensúlyozatlan tájékoztatás miatt, ez ugyanis túlzott tartalmi ellenőrzést ad a Médiatanácsnak!”

A javaslatokat tartalmazó, titkos non-paperben így fogalmaznak: „Hajtsák végre az EBESZ  Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának összes választási ajánlását. Többek között módosítsák a választási törvényt úgy, hogy a választási bizottságokat széles körű politikai konszenzus övezze! A megfelelő ügyeket vegyék ki a sarkalatos törvényekből és helyezzék át törvényi szintre!”

Az amerikaiak arra utasítottak továbbá: „Hagyják abba a független civil társadalom zaklatását és megfélemlítését, beleértve a vizsgálatok, ellenőrzések és razziák beszüntetését az Európai Gazdasági Térség és a Norvég Civil Támogatási Alap, valamint a svájci alap támogatásaiból részesülő szervezetek ellen, továbbá kerüljön sor a dokumentumok és IT-eszközök (és egyéb lefoglalt tulajdon) visszaszolgáltatására az ellenőrzött szervezeteknek, valamint a felfüggesztett adószámok azonnali visszaállítására!”

Az akkor Goodfriend minden megnyilvánulását fennhangon üdvözlő DK, MSZP és Együtt, illetve Móra Veronika, a Norvég Támogatási Alap – demokráciára oly érzékeny – egyik legfőbb kedvezményezettje, az Ökotárs Alapítvány igazgatója sem kívánt reagálni az ügyre. Az „állítólagos non-paper-rel” kapcsolatban a PM azt közölte: osztják a 27 pontban megfogalmazott kormánykritikát, amely szerintük világosan rámutat a Fidesz szabadságkorlátozó, önkényuralmi eszközökkel élő, korrupt rezsimjének számos alapvető bűnére.

Csizmadia László, a CÖF szóvivője a Magyar Időknek arról beszélt: annak idején ifjabb Lomnici Zoltánnal jártak André Goodfriendnél, aki elismerte, hogy Magyarországgal az a legnagyobb problémájuk, hogy Orbán Viktor a miniszterelnök, aki nem demokrata, de bajuk van a kétharmaddal is.

– Mi elmondtuk neki, hogy egy országban annál nagyobb  a polgári kohézió és a demokrácia, minél többen akarják ugyanazt. Azt is jeleztük, hogy nemcsak a norvég alap által támogatott Ökotársat és a többieket kell meghallgatni, hanem a civil társadalom másik oldalát is. Akik szerint a demokratikus választásoknak és a jogállamnak a közjót kell szolgálniuk, a kormány pedig ebbe az irányba megy – mondta Csizmadia László. Szerinte Good­friend megbízatása a balliberális oldalról az volt, hogy buktassa meg a magyar kormányt.

– Ameddig Goodfriend itt volt, a munkáját arra használta fel, hogy beleszóljon Magyarország belügyeibe – fogalmazott a Magyar Időknek Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón kifejezetten pimasznak nevezte a diplomatát.

– André Goodfriend volt amerikai ügyvivőt mindig szeretettel látjuk Magyarországon, de csak mint turistát – tette hozzá Gíró-Szász András leköszönő kormánykommunikációs államtitkár.

Bákonyi–Gabay, Magyar Idők
MTI Hírfelhasználó