A fradizmus végétől tartanak a szurkolók
Szurkolói csoportok információi szerint viselkedési kódexben írták elő a Fradi játékosainak, hogy hogy kell viselkedniük a Nagyecsed elleni kupameccs után. Ennek lett eredménye, hogy több száz kilométert utaztak hiába az autogramot, kézfogást váró szurkolók, a csapat pedig elutasította a helyi vendéglátást.
2015. október 17. 14:24

Amikor egy megyei első osztályú csapat meccsére érkezik a Ferencváros, akkor az a Nagyecsedhez hasonló kis városban igazi ünnepnappá változik. Hetekig készülnek rá a helyiek, a szülők szabadságot vesznek ki, a gyerekek ellógnak a napköziből. Az, hogy a kerítésen is lógtak az emberek, nem volt meglepetés, de még a pálya melletti épületek tetején is ültek a nézők. Mivel a nagyjából hatezres Nagyecsed a román határ mellett van, a határon túlról is érkeztek magyar szurkolók, hogy láthassák a Ferencvárost a szerdai Magyar Kupa-meccsen.

„Nem túlzok, életem vágya vált valóra ezzel a mérkőzéssel – kezdte még a meccs előtt Opre Mihály, a Nagyecsed edzője a Szon.hu-nak. – Annak idején nagy fradista voltam, bár az érzés idővel kicsit megkopott, azért óriási várakozásom van bennem és nyilván hasonlóan éreznek a fiúk is.

A hatvanas évek végén, a Népstadionban 70 ezer néző előtt láthattam az FTC-t, nekem, falusi parasztgyereknek ez meghatározó élmény volt.”

Ha az ellenfél edzője ilyet nyilatkozik, akkor vajon mekkora élmény lehetett a helyi nézőknek a legjobb magyar csapatot élőben látni? A Ferencvárosból ugyan hiányzott Gera Zoltán, Böde Dániel vagy Dibusz Dénes, de a mérkőzés után nem csak emiatt mentek keserű szájízzel haza a szurkolók. És nem is feltétlenül azért, mert egy tízest gurítottak Busaiék, az eredmény itt másodlagos volt, hanem azért, mert hiába szerettek volna autogramot kérni a kedvencektől, hiába hívták meg a helyiek a csapatot, nem kért a Fradi a majálishangulatból. Pedig a meccs szerda délután 14 órakor kezdődött, a következő meccs szombaton a Haladás ellen van, tehát még az sem mondható, hogy sietni kellett haza.

A Szurkolók Személyiségi Jogok Nélkül csoport a Facebook-oldalán úgy fogalmazott, hogy információi szerint a nagyecsediek a mérkőzés után egy 300 fős teremben látták volna vendégül a Ferencváros csapatát, a hozzátartozókkal együtt. Állítólag három fogással készültek: húslevessel, jellegzetes szatmári sültekkel és töltött káposztával. A szurkolói csoport úgy tudja, hogy Thomas Doll nem szerette volna, hogy megterhelő ételt fogyasszanak a játékosok, ezért visszautasították a meghívást, majd állítólag hazafelé a pálya melletti büféből több lángossal és pizzával tankoltak fel a hazaútra.

A szurkolók közül is sokan hiába vettek ki szabadságot erre a napra, már amennyiben az volt a céljuk, hogy találkozzanak a sztárokkal. Rengeteg gyerek érkezett Kárpátaljáról, és ők is hiába akartak váltani pár szót a focistákkal, vagy kérni egy aláírást, a helyiek beszámolója - és egy, az interneten terjedő kép tanúsága – szerint rendőrök védték tőlük a Fradi-játékosokat, akik miután átöltöztek, felszálltak a buszra, és elhajtottak.

Olvastunk egy kommentet az Index drukkerkocsmájában, Mabi szavainál mi sem tudnánk jobban megfogalmazni az aggályainkat: „Én azt a Ferencvárost ismerem, amelyik egy ilyen vidéki meccsen megjelenik, mint a csodált fővárosi nagycsapat, amelynek a múltja, az eredményei tiszteletet keltenek az ország minden szegletében. Az általam ismert Ferencváros játékosai és vezetői tisztában vannak azzal, hogy az természetesen nem kérdés, hogy győzünk, az viszont igen, hogy a kisfiú, akire kikacsint a szünetben a középcsatár, vagy aláírást ad neki ,és kezet fog vele a jobbhátvéd, vajon fogja-e ezt a napot még az unokájának is emlegetni, hogy 'amikor a Fradi nálunk járt, és én akkora voltam, mint te'.

Vajon szeretettel gondolnak-e abban a szabolcsi városban és a környékén lévő településeken a Fradira?

Jó hírét visszük-e a klubnak, meg tudjuk-e mutatni, hogy a futball, amit jó évszázada szeretnek a magyarok és amelynek köszönhetően annyiszor éltük át a mennyet és a poklot (egy szóval: érzelmeket), még ma is több a pénznél, az eredményeknél? A webshopban 31 990 Ft-ért kapható meznél, a 14 990 Ft-os rövidnadrágnál?”

A lefújás után a helyi beszámolók szerint a Ferencváros játékosai nem tapsolták meg a közönséget (nem úgy a nagyecsedi focisták). Több száz Fradi-ultra is ott volt Nagyecseden, ahogy ott volt Székesfehérváron is, a hazai szektorban a Videoton elleni bajnokin, és tavaly a Csákvár elleni idegenbeli Magyar Kupa-meccsen is. Mindkét alkalommal kiment hozzájuk a csapat, ezúttal nem.

A VS.hu-nak a mérkőzés után az egyik szurkoló feldúltan mondta: „Ez volt az utolsó, hogy elkísértük őket. Háromszáz kilométert utaztunk ezért a meccsért, és nem jöttek oda a játékosok megtapsolni. Bemenekültek az öltözőbe. Zsoldos banda. Vége, ennyi volt.”
 
Egy másik drukker a játékosoknak írt nyílt levelében így fogalmazott: „Ha kijöttetek volna, akkor megint hónapokra feltöltődtem volna erővel és önbizalommal. Mert van miért kiállni, van még miért harcolni. Ehelyett most csak a csalódottságot érzem. Rajtatok, és a klub múltján kívül semmink nem maradt a Ferencvárosból. Mától már csak a múltunk a miénk.”
Az indulatok azóta kicsit alábbhagytak, mivel az ügy hátterében a Ferencvárosi C-közép szurkolói csoport információi szerint az állhat, hogy a játékosok kaptak egy viselkedési kódexet, amely kimondta, hogy nem ünnepelhetnek a meccs után a Fradi ultráival, akik köztudottan Kubatov Gábor elnök és a vénaszkenner ellen tüntetnek.
 
„Úgy tudjuk, hogy a vezetés büntetést helyezett kilátásba abban az esetben, ha valaki megszegi ezt az utasítást.
 
A játékosok többsége megalázva érzi magát, saját magukat is hibáztatják, haragszanak a vezetésre, és megértik a szurkolói reakciókat, de jelenleg tehetetlennek érzik magukat.
 
Szégyen, hogy ez folyik a Ferencvárosnál, arra kérünk benneteket, hogy tanúsítsatok megértést a játékosokkal szemben, akkor is, ha ez most veszettül nehéz” – olvasható a Ckozep.hu szurkolói portálon.
 
 
Thomas Doll vezetőedző nem szokott elmenni szó nélkül a közönség mellett, ha hazai pályán játszik a csapat. A Szabolcs Online a mérkőzés után ezt a nyilatkozatot hozta le a Fradi német szakemberétől: „Nagyon koncentráltan kezdtünk, így sikerült hamar eldönteni a meccset. Nehéz volt ezen a talajon jó futballt bemutatni, hozzáteszem, szuper közönség előtt, rendkívül sportszerű csapattal játszottunk.
 
Az FTC hivatalos honlapján, a Fradi.hu-n lényegében szinte szó szerint ez jelent meg, bár egy fél mondat hiányzik belőle: „Nagyon jól kezdtük a mérkőzést, hiszen fél perc után már vezettünk, pár perccel később pedig a második találatunkat is megszereztük. Fontos volt a korai gólszerzés, hiszen így nyugodtan játszhattunk. Nehéz volt ezen a talajon játszani, örülök, hogy senki sem sérült meg, és ilyen szempontból az ellenfél is dicséretet érdemel, nagyon sportszerűen futballozott. Az is pozitívum, hogy a fiatalok éltek a lehetőséggel. Örülünk a továbbjutásnak.”
 
A szurkolók mindenesetre nem adják fel a vénaszkenner és Kubatov Gábor ellen folyó harcot, jogi útra terelték az ügyet, az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz és az Alapvető Jogok Biztosához fordultak, továbbá csatlakoztak az Alkotmánybíróság előtt lévő más által már beterjesztett beadványhoz.
 
„Panaszaink lényege mindazon túl, hogy a vénaszkenner alkalmazását is alkotmányellenesnek gondoljuk, az, hogy kénytelenek voltunk és vagyunk megélni, hogy a Fradi-szurkolókat a saját klubvezetése hátrányosan különbözteti meg a vendégszurkolókkal és a semleges szurkolókkal szemben, mivel utóbbi csoportok esetében a meccsek látogatása nincs kötve a tenyerük szkenneléséhez.
 
A diszkrimináció szerintünk egyértelmű, hiszen csak minket kriminalizálnak, ugyanakkor egyetlen egy más csapat szurkolóját sem.
 
Szeretnénk elérni, hogy egyetlen Ferencváros szurkolónak se legyen kötelező a szkenner használata!” – fogalmaz a szurkolói közlemény. A C-közép a honlapján arról számolt be, hogy a hatóság megindította a beadványukkal kapcsolatban a közigazgatási hatósági eljárást az egyenlő bánásmód megsértésének tárgyában. Úgy tudják, a hatóságnak 75 napja van arra, hogy határozatot hozzon arról, hogy az egyenlő bánásmódról szóló törvény megsértésének minősül-e a más szurkolócsoportokkal szemben elszenvedett hátrányos megkülönböztetés.
 
A Fradinál egyelőre hallgatnak
 
A klub eddig semmilyen hivatalos állásfoglalást nem adott ki, a pénteken reggel elküldött kérdéseinkre egyelőre mi sem kaptunk választ, és telefonos megkeresésünkre sem reagáltak.
 
A kérdéseink között szerepelt, hogy valóban kaptak-e egyfajta viselkedési kódexet a játékosok, tényleg megtiltotta-e a vezetőség, hogy megköszönjék a szurkolók biztatását. Hogy miért nem fogadta el a csapat a nagyecsediek vacsorameghívását, valóban egyből elhagyták-e a meccs helyszínét, vagy maradtak még a közel háromezer szurkolóval beszélgetni.
 
Kíváncsiak lettünk volna arra is, hogy a Kárpátaljáról érkezett gyerekek és a csapat játékosai között miért álltak rendőrök. Amint megkapjuk a válaszokat, közölni fogjuk.
 
vs.hu
  • Jog-ÁVH
    Amíg ugyanis akad bárki, akinek van saját identitása, s azt bátran vállalja is, akkor a valósággyártó művek nagy bajba kerülnek.
  • Átadták a Szent Margit Gimnázium tornacsarnokát
    A Szent Margi Gimnázium új tornacsarnokának átadásakor Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője, Újbuda országgyűlési képviselője elmondta: a sportolási lehetőségeket biztosító épületek, így a gimnázium új tornacsarnokának megépítése arról szól, hogy a gyermekek kulturált körülmények között felkészüljenek az életre.
  • Háború az új nemzedékért
    Free-SZFE sztory... - Első rész
MTI Hírfelhasználó