"A vers ereje - Kádár félelme" a Duna World műsorán
2015. október 22-én 17:35-kor a Duna World műsorára tűzte A vers ereje – Kádár félelme című 52 perces magyar dokumentumfilmet.
2015. október 20. 12:04

2015. október 22-én, csütörtökön 17:35 perckor kezdődően, a Duna World műsorára tűzte: A vers ereje – Kádár félelme című 52 perces magyar dokumentumfilmet, amely a XV. Lakiteleki Filmszemlén a Kairosz Kiadó százövenezer forintos és a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum százezer forintos különdíját is megnyerte. A filmet, mely a rendszerváltás egyik fontos előzményéről alapos dokumentálást ad, szeretettel ajánlunk figyelmükbe. Az ismétlés 2015. október 23-án, pénteken 7:40-kor tekinthető meg, szintén a Duna World műsorán.

A film felidézi az elmúlt időket, az 1985-ös esztendőt, a kommunizmus bukásához vezető úton Lakiteleket, az Antológia című irodalmi estet és képzőművészeti kiállítást. Több volt irodalmi estnél, ahol nagy költők saját verseiket mondják, politikai eseménnyé vált. Mára egyértelműen kiderült, hogy ez volt a legelső és legjelentősebb ellenzéki összejövetel az 1956-os forradalmat követően Kádár rendszere ellen. Ezt igazolják az estről készült III/III-as titkosszolgálati jelentések is, amelyek csak a rendszerváltás után 10-12 évvel tettek kutathatóvá.

Az úgynevezett népi-nemzeti ellenzék legnevesebb tagjai Csoóri Sándor, Lezsák Sándor, Nagy Gáspár részvételével, négy-ötszáz fős közönség előtt hirdettek programot. Kimondták az együvé tartozást az emigrációban élő magyarokkal és a határokon túlra csatolt magyarsággal. Felszólaltak Magyarország szovjet megszállása ellen. Érzékeltették, hogy Kádár rendszerének nincs legitimációja.

Az estről rádiófelvétel és televíziós felvétel is készült, ezeket az állampárt vezetése és a politikai rendőrség "begyűjtötte", és valószínűleg megsemmisítette. Csodával határos módon egyetlen titokban lemásolt VHS példány "megmenekült".

A film az eredeti felvételek, titkosszolgálati jelentések, közreműködők és történészek segítségével mutatja be az eseményt, és segít megértenünk a rendszerváltás folyamatát.

Rendező: Agócs Sándor

Operatőr: Bohus Vera, Sáfrán B. László

gondola
  • Fel kell venni a harcot a gravitáció ellen!
    A normalitás elleni háború légnyomást okozott magas poszton is.
  • A gyurcsányi „semmi”
    „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
MTI Hírfelhasználó