Megkezdődtek az az 1956-ra emlékező ünnepi események
Kiállításokkal, filmvetítésekkel, történelmi sétával is készülnek az 1956-os forradalom évfordulója alkalmából szervezett központi megemlékezések keretében.
2015. október 20. 12:57

Akár kéttucatnyi, antikommunista ellenállóknak emléket állító „büszkeségpont” is létrejöhet az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulójára – mondta Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, a jövő évi megemlékezések kormánybiztosa. Schmidt Mária jelezte: a csütörtökön nyíló Szabadság Házának példája alapján akarnak országos mozgalmat indítani. A békéssámsoni múzeum az 1950-es évek első fele egyik legjelentősebb hazai antikommunista ellenálló szervezetének állít emléket.

A határokon túl is megemlékeznek a forradalomról. Kövér László, az Országgyűlés elnöke tegnap Párizsban koszorút helyezett el Nagy Imre és az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjainak jelképes síremlékművénél a Pere Lachaise temetőben. A megemlékezésre a házelnököt a 91 éves Méray Tibor újságíró is elkísérte, akinek Nagy Imre mellett kiálló írásai miatt kellett elhagynia Magyarországot a forradalom leverése után. A Párizsban háromnapos hivatalos látogatáson tartózkodó házelnök tegnap este ünnepi beszédet mondott október 23-a alkalmából a Párizsi Magyar Intézetben.

MAGYARI_TEMP

A központi megemlékezések október 21-én kezdődnek meg – számolt be a részletes ünnepi programról Ivády Nóra, a Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatalának főigazgatója. Holnap délelőtt 10 órakor a műegyetemi 1956-os emlékműnél tartanak ünnepséget és koszorúzást. Itt beszédet mond Boross Péter volt miniszterelnök. Csütörtök délután a Műegyetemen történelmi évfolyamok találkozójával és hagyományos ünnepséggel folytatódnak a rendezvények. Simicskó István honvédelmi miniszter mond beszédet, majd délután fél 5-kor indul el a hagyományos fáklyás felvonulás a Bem-szoborhoz.

Október 23-án délelőtt 10 órakor katonai tiszteletadás mellett felvonják Magyarország lobogóját a Parlament előtt. Azt követően a Nemzeti Táncegyüttes ad emlékműsort, majd táncházzal várják az érdeklődőket. Az ünnepnapon ingyenesen megtekinthető lesz a Parlamentben a Szent Korona, valamint a Terror Háza Múzeum, a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban pedig családi napot tartanak a forradalom évfordulóján. Ivády Nóra hozzátette: a központi rendezvények részletes programja megtalálható az október23.kormány.hu oldalon.

Pintér Edina, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. szerkesztője elmondta, a Magyar Rádió Bródy Sándor utcai épüle­tében, a Pagodában történelmi sétára hívják a megemlékezőket 23-án. A Rádiónál egy T34-es harckocsit is kiállítanak. Szűcs Panni, a Budapesti Közlekedési Központ kommunikációs igazgatója arról számolt be, hogy a forradalom alkalmából a BKK időutazásra hívja a megemlékezőket. A 2-es, valamint a 4-es, 6-os villamosok vonalán az október 23-i és a következő hétvégén is korhű villamosok közlekednek majd.

MTI, magyaridok.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Hazánk kormánya elhivatott a családtámogatás ügyében
  Magyarország kormánya elhivatott a családok támogatása ügyében, minden intézkedést úgy hoznak meg, hogy szem előtt tartják a családok érdekeit; legyen szó kisebb vagy nagyobb családokról, vagy olyanokról, akik gyermekeiket egyedül nevelik - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára szombaton Budapesten.
 • Katolikus ifjúsági házat avattak Székelyföldön
  Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az avatóünnepségen elmondta: a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye ifjúsági rendezvényeinek központjává váló létesítmény megszentelt helyen, a fogyatékkal élőket táboroztató Szent Gellért Alapítvány Rehabilitációs és Rekreációs Háza szomszédságában épült.
 • Farkas Dániel lett a Fidelitas elnöke
  A Fidelitas XIX. tisztújító kongresszusa Farkas Dánielt választotta meg elnöknek szombaton - közölte a szervezet a közösségi oldalán.
MTI Hírfelhasználó