Még Soros intézete szerint is jogsértő az AI levélíratása
Emberi jogokat sértőnek és tiltott pártpolitikai tevékenységnek minősülhet, hogy diákokkal írattak levelet a miniszterelnöknek – mondta Somody Bernadette.
2015. október 24. 13:10

A Soros Alapítvány által létrehozott Eötvös Károly Intézet igazgatója ezt annak kapcsán jelentette ki, hogy a Magyar Idők megírta: az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet belga iskolásokkal másoltatta le petíciójának rövidített változatát, majd levélben elküldette Orbán Viktor magyar kormányfőnek. A petícióban az áll, hogy vissza kell vonni a menekültügyi törvénymódosításokat, amelyek „kriminalizálják a menedékkérők határátlépését”.

Az alkotmányjogász hangsúlyozta, a magyar szabályozás szerint ez az akció egyértelműen a jogsértő kategóriába esne, ugyanakkor arról nem tud beszámolni, hogy az esetnek milyen következményei lehetnek a belga jogszabályok alapján. – Mindegy, hogy egy pedagógus vagy egy civil szervezet tollba mondat vagy másoltat egy élő, közéleti szereplővel kapcsolatos, egyértelműen politikai véleménynek minősülő szöveget, egy ilyen tevékenység sérti a véleményszabadságot, és adott esetben az emberi méltóságot is – fogalmazott a szakember. Megjegyezte: mivel az iskola kötelező, a gyerekek – és a szülők – kényszerhelyzetbe kerülnek és nincs lehetőségük tiltakozni egy ilyen szituációban. Különösen aggályosnak tarja, ha kisebb gyerekekkel történik mindez, hiszen ők még nincsenek tisztában azzal, pontosan mit tesznek. Itthon egyébként a köznevelési törvény tiltja a pártpolitikai tevékenység folytatását az iskolákban, és kimondja, hogy a gyerekeket megilleti a semleges oktatás joga.

Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója a Magyr Időkben rámutatott: míg egyes jogvédő szervezetek szerint emberi méltóságot és lelkiismereti szabadságot sértő eljárásnak minősült az, hogy a zákányi óvodások ajándékokat vittek a szolgálatban lévő katonáknak és rendőröknek, meglepő, hogy az Amnesty International azt támogatja, hogy egy direkt politikai üzenetet fogalmazzanak meg iskolákban a gyerekeknek. Felhívta a figyelmet: a szervezet akciója erkölcsileg egyértelműen aggályos, valamint sérült a világnézet szabad megválasztásához való jog az érintett gyerekeknél és szüleik esetében is.

Az AI ugyanakkor azt állítja, nem folytat politikai manipulációt, ellenben 1961 óta írat leveleket, hogy civileket mozgósítva próbáljon nyomást gyakorolni a kormányokra. Idén a diákok nemcsak Orbán Viktornak, hanem a szaúdi királynak, illetve a mexikói ügyésznek is megfogalmazták üzeneteiket. Jeney Orsolya, a hazai szervezet igazgatója a Magyar Időknek elmondta, Belgium 25 éve kiemelt figyelmet fordít az emberi jogokra, és idén 510 iskola részvételével tartottak úgynevezett Amnesty-hetet, amikor a gyerekek önkéntesen „emberi jogi foglalkozásokon” vehettek részt.

A Magyar Idők megkereste az emberi jogvédő civil szervezetet, a Helsinki Bizottságot is, Pardavi Márta társelnök ugyanakkor azt állította: nem olvasta a cikket, és mivel most külföldön van, nem kíván reagálni. Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum elnöke hangsúlyozta: diákok közt nem politizálunk – ez alapvető erkölcsi magatartás. Hozzátette: ez az akció különösen aggályos, hiszen egyre többen elismerik a migrációs politikánkat Nyugat-Európában.

magyaridok.hu
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó