A kárpátaljai magyar közösség összefogása sikerre vezetett
A magyar kormány üdvözli a kárpátaljai magyar közösség összefogásának eredményét a vasárnap tartott önkormányzati választásokon - közölte Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.
2015. október 26. 16:45

A kormányfő kereszténydemokrata helyettesének értékelése szerint már a jelenlegi részeredmények alapján megállapítható, hogy a két magyar párt, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) megyei közös listája stabilan elérte a bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt.

Rámutatott: az összefogás eredményeként a beregszászi polgármester választáson - a két magyar párt támogatásával - fölényes győzelmet aratott Babják Zoltán. A részeredmények mutatják, hogy a tömbmagyar települések zömében a járási megmérettetésen is a KMKSZ listája vezet, ez az összeredményeket is jelentősen befolyásolja, például a nagyszőlősi, ungvári és beregszászi járásokban.

Az adatok bizonyítják, hogy az összefogás üzenete eljutott a kárpátaljai magyarság tagjaihoz, és az elért sikerekhez nagyban hozzájárult az is, hogy a Magyarországon dolgozók, tanulók éltek szavazati jogukkal, és részt vettek a szavazáson - hangsúlyozta Semjén Zsolt.

A mostani helyhatósági választásokon fogott össze először a két meghatározó kárpátaljai magyar szervezet, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség, hogy közös jelöltlistát állítson a Kárpátalja megyei tanácsba (közgyűlésbe) és más önkormányzatokba.

MTI
MTI Hírfelhasználó