200 milliárd forintos pályázati forrás nyílik
Idén decemberig 200 milliárd forintnyi uniós fejlesztési forrás nyílik meg szociális, társadalmi-felzárkózási, család- és ifjúságügyi, köznevelési, felsőoktatási, egészségügyi és egyházi területen - jelentette be az emberi erőforrások minisztere kedden sajtótájékoztatón, a Nyíregyházi Főiskolán.
2015. október 27. 18:21

Balog Zoltán elmondta, a nagyobbrészt az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében kiírt programokkal elsősorban a hátrányos helyzetűeket, illetve a társadalmi felzárkózást segítenék.

A miniszter kiemelte, 5 milliárd forintos pályázati keretösszeggel romákat segítő tanodaprogramot hirdetnek meg, valamint egy komplex ifjúsági-fejlesztési program is indul, 3,5 milliárd forintból.

Az évek óta sikeres tanodaprogramokról szólva Balog Zoltán elmondta, hogy ezek olyan, az iskolai felzárkózást segítő projektek, amelyek a végzettség nélküli iskolaelhagyás vagy a lemorzsolódás visszaszorítása, elkerülése érdekében indulnak.

Az ifjúsági programokkal hatékony ifjúságtámogatási rendszer kialakítása, az elhelyezkedési esélyek növelése, a külföldön dolgozó fiatalok hazai munkaerőpiacra történő visszailleszkedése, illetve az előítéletmentes szemlélet kialakítása a cél - hangsúlyozta.

Balog Zoltán bejelentette azt is, hogy a roma szakkollégiumi hálózat támogatására és továbbfejlesztésére 1,2 milliárd forintot, az Útravaló ösztöndíjprogram folytatására pedig összesen 6 milliárd forintot fordítanak.

Elmondta, a 2011-ben, az egyházak kezdeményezésére létrehozott Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat (KRSZH) egyik célja az új roma középosztály létrehozása volt, amely nem a konfrontációban, hanem az együttműködésében érdekelt.

"A szakkollégiumok olyan szellemi és közösségi műhelyek, ahol a szaktudás, az identitás erősítése az önismeret fejlesztésén túl a társadalmi felelősségvállalás konkrét tevékenységében is megnyilvánul" - fogalmazott Balog Zoltán.

Az Útravaló program fontosságát hangsúlyozva elmondta, a köznevelési adatok szerint az óvodában és az iskolában a hátrányos helyzetű gyerekek aránya eléri a 30 százalékot, az érettségit adó középiskolában ez az arány viszont csak 11 százalék. Az iskolázatlan családokban felnövő roma fiataloknak csak a 33 százaléka tanul tovább érettségit adó képzésben, a nem roma hátrányos helyzetű családokban már 50 százalékuk - jelezte.

A 2005 óta működő ösztöndíjprogram az általános iskola hetedik osztályában kezdődik és a középiskola tizenharmadik évfolyamáig vehető igénybe. A program keretösszege 4,2 milliárd forint, a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programban (VEKOP) ezen felül további 1,8 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra - ismertette a miniszter.

Köpeczi-Bócz Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár elmondta, az Útravaló programot eddig költségvetési forrásból finanszírozták, az idei évtől azonban erre a célra már uniós támogatás nyerhető el. Az új pályázat révén a kiszámíthatóság növekszik, mivel ezeket a pályázatokat az eddigi gyakorlattal ellentétben nem egy, hanem három tanévre írják ki.

Minden évben 9 ezer diák jut támogatáshoz, azaz három év alatt 27 ezer diák kaphat ilyen jellegű segítséget - közölte az államtitkár.

Köpeczi-Bócz Tamás tájékoztatása szerint a roma szakkollégiumokat érintő pályázati összegből várhatóan 9-10 kollégium kaphat támogatást. Új szakkollégium létesítése esetén az intézménynek 25, már meglévő esetében 30 hallgatóval kell működnie - tette hozzá.

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Magyar-olasz „döntő" a csoportgyőzelemért
  A magyar labdarúgó-válogatott hétfőn este amolyan csoportdöntővel zárja a Nemzetek Ligája hatodik fordulóját, melyben éllovasként a kétpontos hátránnyal második helyen álló, Európa-bajnok olasz csapatot fogadja a Puskás Arénában.
 • Piliscsaba: Hazai nemzetiségek konyhaművészete
  A nemzetiségek példát jelentenek, mert őrzik a hagyományaikat, szokásaikat minden területen, a kultúrában és a konyaművészetben is, erősítik országunkat, társadalmunkat - mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője a szombaton kezdődött Magyarországi nemzetiségek szakácsművészeti bemutatóján és szüreti felvonulásán Piliscsabán.
 • Felsőpulyán a nemzetpolitikai eredményekről
  A nehéz politikai és gazdasági helyzetben az a legfontosabb, hogy megőrizzük az elmúlt tizenkét év nemzetpolitikai eredményeit - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton telefonon az MTI-nek.
MTI Hírfelhasználó