Taxisblokád és a 25. évforduló
Taxisblokád címmel, új kötettel készül a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) a Taxisblokád 25. évfordulója alkalmából. A készülő kötetről Szekér Nórát, a RETÖRKI tudományos munkatársát kérdeztük.
2015. október 29. 23:13

„A 25. évforduló egy fontos időszak. Itt már felcseperedett egy új generáció, akik erről már csak hírből hallottak. Egy generáció kiment és megjelenik egy olyan érdeklődő kör, akik már nem érintettek érzelmileg. Azok viszont, akik akkor, ott aktívan jelen voltak, szerepet játszottak, ők még élnek és megkérdezhetők. Huszonöt év alatt nagyon sok minden történt, de talán ez már pont az az időszak, ami elég távol van a történtektől ahhoz, hogy kicsit új értelmet is nyerjenek az események” – emelte ki Szekér Nóra.

„A készülő kötetben nem az volt a célunk, hogy megmondjuk, mi történt, ki volt a hátterében, hanem arra törekedtünk, hogy minél több dokumentumot próbáljunk összegyűjteni levéltárakból, hagyatékokból. A taxisblokád nagyon bonyolult eseményeknek a sokasága. Sok minden tört elő, a politika és a társadalom részéről is, mely még csak kóstolgatta a demokráciát. A taxisblokád ugyanakkor egy katartikus és drámai elemekkel tarkított esemény is. Ezek a sajátosságok mind-mind fellelhetők a történések láncolatában.

Eddig főleg publicisztikai írások jelentek meg a taxisblokáddal kapcsolatban. A Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum munkatársai által készített interjúk és az összegyűjtött dokumentumok a taxisblokádnak egy olyan új perspektíváját mutatják majd meg, amit eddig nem lehetett bemutatni. Ez egy újszerű megközelítés” – fogalmazott a kutató.

Szekér Nóra kiemelte: „A kötet koncepciójához tartozik az is, hogy igyekeztünk minél több olyan embert megkeresni, akik akkor szerepet vállaltak a történelemben, és felkérni őket, hogy mondják el a huszonöt évvel ezelőtti emlékeiket. A teljesség igénye nélkül, pár nevet említenék. A taxisblokád a kormányban leginkább Bod Péter Ákoshoz kötődik, ő volt a kormány „arca” a tárgyalásokkor, de készítettünk interjút Kodolányi Gyulával is, aki akkor a tanácsadó testület vezetője volt. Ő főleg a külföldi reagálásokat, segítségeket hangsúlyozta. Nagyon sok olyan érdekességet is elmondott, ami az akkori médiában nem jelent meg, pedig megjelenhetett volna. Mitterrand segítségéről például nincs nyom, pedig ott volt egy biztatás, egy levél formájában. A kormány melletti tüntetés szervezésével kapcsolatban Lezsák Sándor elevenítette fel az emlékeit. Bogár Lászlóval is készítettünk interjút, aki az érdekegyeztető tárgyalásban a kormány egyik tárgyalója volt. Megkérdeztük Raffay Ernőt is, aki akkor a Hadügyminisztérium államtitkári posztját töltötte be. Sikerült megszólaltatnunk Horváth Pált, aki a taxisok vezetője, szószólója volt, az ő emlékei is egy érdekes megközelítését adják az eseményeknek. És nem utolsó sorban Feledy Pétert, aki a pizsamás interjút készítette Antall József miniszterelnökkel, az általa adott interjú is olvasható majd a könyvben.”

„A könyv készítése kapcsán érdekes volt megfigyelni, hogy ha az ember csak az akkori sajtót nézi, akkor meglehetősen pontatlan képe alakul ki a taxisblokádról. Ezért csak nagyon óvatosan lehet és kell is kezelni a korabeli híreket, hiszen jól látható, hogy egyöntetű volt a kormánnyal való szembenállás a sajtóanyagokban, és bizonyos hírek nem is jelentek meg. Mi éppen ezért igyekeztünk minél több olyan dokumentumot összegyűjteni, amik a taxisblokáddal kapcsolatosan születtek, hogy ne csak a korabeli sajtóból átörökölt, egyoldalú beszámolókra szorítkozhassunk és az új szempontok figyelembevételével is egy teljesebb képet adhassunk az olvasóknak” – fogalmazott a RETÖRKI tudományos munkatársa.

A Taxisblokád című könyv szerkesztői: Szekér Nóra, Riba András László, Nagymihály Zoltán

gondola
  • Csatanyerés a keresztény önvédelemben
    A kereszténységet ennél bőszültebben már alig lehet támadni! Ne feledjék, a keresztényüldözés a XXI. század legjelentősebb emberi jogi válsága. A világban soha nem látott mértékben tombol a keresztényüldözés! Naponta átlagosan nyolc keresztényt gyilkolnak meg, és mintegy 260 millió hívő van kitéve üldöztetésnek.
  • Éric Zemmour: Magyarországnak igaza van
    Éric Zemmour kifejtette, hogy a labdarúgó-Európa-bajnokságot is – mint oly sok nagyszabású sportversenyt – foglyul ejtették különféle lobbik és mozgalmak, amelyek felhasználják a népszerű sportokat és sporteseményeket saját kisebbségi ideológiájuk terjesztésére.
  • Nagykövet a tehetségek birodalmában
    A népdalt, annak közvetlensége, személyessége és természetes egyszerűsége okán mindenki magénak érezheti. Egy olyan, a régi paraszti kultúrából ránk maradt zenei örökség, melynek újra és újra meg kell találni helyét mindennapi életünkben, mai világunkban.
MTI Hírfelhasználó