Programokkal várják a temetők a látogatókat
Halottak-napi megemlékezésre várják a látogatókat a hétvégén a budapesti Farkasréti temetőben, a három történelmi nagy egyház részvételével.
2015. november 1. 08:45

Tóth Gábor, a Budapesti Temetkezési Intézet szolgáltatási igazgatója az InfoRádió Barangoló című műsorának nyilatkozott.

"A Farkasréti temetőben vasárnap 17:30 órai kezdettel kezdődik a megemlékezés a három történelmi nagy egyház részvételével, illetve Vincze Kinga vezetésével Fehér Anna verseket szaval, Varga Miklós pedig énekelni fog" - mondta el Tóth Gábor.

A Budapesti Temetkezési Intézet szolgáltatási igazgatója hozzátette: "más temetőinkben is vannak helyi, általában ökumenikus megemlékezések. November 1-jén az Angeli úti, a cinkotai, a rákospalotai, a Tamás utcai temetőben, Csepelen, Óbudán, a megyeri temetőben és Pestszentlőrincen, különböző időpontokban, amelyekért érdemes a temetővel felvenni a kapcsolatot. Még november 2-án délután Csepelen és Óbudán lehet ilyen megemlékezéseken részt venni."

"A budapesti temetők nemcsak szakrális, az elhunytak eltemetésére szolgáló helyek, hanem egyrészt parkok, másrészt rengeteg építészeti remekművel ellátott helyek is, tehát nem kizárólag halottak napján, hanem bármikor várjuk szeretettel a látogatókat. Szeretnénk, ha a látogatószám minden évben, lehetőség szerint, növekedne" - hangsúlyozta Tóth Gábor.

A Budapesti Temetkezési Intézet szolgáltatási igazgató kiemelte: "annak ellenére, hogy fák és zöldterületek is vannak, azért csak egy temetőről beszélünk, ezért a kegyeleti kultúra megőrzése fontos dolog, de más különösebb elvárásunk nincs a temetőlátogatókkal szemben, és a budapestiek nagyon jól tudják, mire kell figyelniük, ha egy temetőbe látogatnak."

Angyalok útján

Ha egy gyermek elveszíti szüleit, őt árvának nevezzük. Ha egy házastárs elveszíti férjét vagy feleségét, özvegynek hívjuk. Ha egy szülő elveszíti gyermekét arra nincsen szavunk. Szavakkal nem tudjuk kifejezni a veszteséget, ám mint minden évben, a Szemem Fénye Alapítvány idén is közös megemlékezést tart. Mindenszentek napján, november 1-jén, 17 órakor, az Örök Gyermek Emlékműnél az alapítvány közös gyertyagyújtásra várja a gyászoló sorstársakat.

Felröppenni készülő darvak, szelíden hunyorgó mécsesek és az alkonyati fényben elcsendesülő sírkert. Minden évben elérkezik november elseje, az emlékezés ideje.

A Pécsi Köztemető gyermekparcellájában található Örök Gyermek Emlékmű az elhunyt gyermekeknek állít emléket. A carrarai fehérmárványból faragott, anyát és gyermekét formázó dombormű az évek során valódi zarándokhellyé vált. Immáron hagyomány, hogy Mindenszentek napján a Szemem Fénye Alapítvány munkatársai, az érintett családok, barátok, ismerősök 1000 darab papírdarvat és mécsest helyeznek el az Angyalsétány mellett található emlékműnél.

Egy ősi japán legenda szerint, aki 1000 darumadarat hajtogat papírból, annak a daru – amely a hiedelem szerint maga is ezer évig él – teljesíti egy kívánságát. Egy hirosimai kislány, Szadako Szaszaki is a darvakhoz fordult segítségért, az ő híressé vált története így hangzik: „Szadako mindössze két éves volt, amikor 1945. augusztus 6-án az amerikai haderők atombombát dobtak Hirosimára. A kislány minden álma az volt, hogy egyszer testnevelő tanár lehessen. Tizenegy éves korában, amikor egy versenyre gyakorolt, hirtelen megszédült és összeesett. Az orvosok megállapították, hogy leukémiában szenved. Gyógyulásában bízva elkezdte hajtogatni a madarakat, de életében csupán a 644 madárig jutott. A maradék 356 darvat barátai és iskolatársai hajtogatták meg, és végül Szadako sírjába helyezték.”

Így őrzik tehát a darvak a be nem teljesült kívánságok és a teljessé nem vált életek emlékét – és a Szemem Fénye Alapítvány is ezért választotta a darvakat a megemlékezés szimbólumává.

Az Örök Gyermek Emlékműhöz ellátogatók 17 órától zenés megemlékezésen vehetnek részt, ahol kegyeletteljes hangulatban, méltóképpen emlékezhetnek meg soha el nem feledhető halottaikról.

inforadio.hu, szememfenye.hu
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Új lendületet kaphatnak a horvát-magyar kapcsolatok
  Orbán Viktor gratuláló levelet írt Andrej Plenković horvát miniszterelnöknek, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnökének a párt választási győzelméhez; írásában jelezte: készen áll a Közép-Európa megerősítését célzó stratégiai párbeszéd folytatására - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfőn.
 • Baloldali propaganda amerikai pénzből
  A Nyugati Pályán elnevezésű Facebook- és Instagram-oldalakat a Political Capital balliberális agytröszthöz kapcsolódó cég hozta létre és működteti – saját bevallása szerint – amerikai pénzből. Az oldalak azt az álproblémát járják körbe, amely szerint Magyarország a Nyugathoz vagy a Kelethez akar-e tartozni.
 • A baloldal nemet mondott a családok támogatására
  A baloldal ismét nemet mondott a családok támogatására - jelentette ki a Fidesz kommunikációs igazgatója hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó