A válságok társadalmi és gazdasági hatásairól tanácskoztak Szegeden
A világ különböző régióiban jelentkező pénzügyi, gazdasági krízisek továbbterjedésének sebessége rendkívüli módon felgyorsult az elmúlt évtizedekben.
2015. november 2. 21:53

Ebben értettek egyet a válságok társadalmi és gazdasági hatásairól rendeztek hétfői szegedi kerekasztal-beszélgetés résztvevői.

Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Gazdaságtudományi Karán szervezett beszélgetésen elmondta, többek között a globalizáció erősödése és a kommunikáció fejlődése következtében a válságok lefutása felgyorsult, a világban jelentkező krízisek hatásai egyre hamarabb érezhetőek Magyarországon.

Az SZTE professzoraként is dolgozó szakember felhívta a figyelmet arra, Magyarország gazdasági teljesítményét a rendszerváltozás óta folyamatosan külső finanszírozással érte el, kezdetben a privatizációs bevételek, majd az eladósodás, az utóbbi időszakban pedig az uniós támogatások jelentették ezt a forrást.

"Ha nem akarunk újabb válságba kerülni, 2020-ra költségvetési és gazdasági értelemben is önfenntartóvá kell, hogy váljunk" - hangsúlyozta Kovács Árpád. Hozzátette: ezért nagyon sokat kell dolgozni a következő években, de a cél nem elérhetetlen, az idei évre várható 2 százalék körüli költségvetési hiány ebben az irányba tett jó lépés.

Szapáry György, a jegybank korábbi alelnöke úgy fogalmazott, a 2008-ban az Egyesült Államokból indult pénzügyi válság gazdasági, majd politikai krízissé alakult, és ezek következményeként bizalmi válság alakult ki. Ennek hatásaként nyúlt hosszúra a válságból való kilábalás időszaka. Olyan országokban, ahol a költségvetési hiány és az adósság is alacsony, a fogyasztók a bizalom hiánya miatt továbbra sem költik a pénzt, inkább a megtakarítás mellett döntenek - tette hozzá.

A szakember rámutatott, Magyarország az elmúlt években a költségvetési hiány és a külső forrásokra való utaltság csökkentésével mérsékelte sebezhetőségét.

Kovács Levente, a Bankszövetség főtitkára szerint a bizalmi válság egyik következménye a túlszabályozottság, ez az oka annak, hogy a pénzintézetek nem tudnak a gazdaságban olyan aktív szerepet játszani, mint amilyenre szükség lenne.

A főtitkár közölte, a Bankszövetség megállapodott a jegybankkal azokról a lépésekről, melyek rövid távon ellensúlyozni tudják a növekedési hitelprogram kivezetésének hatásait a vállalkozások hitelezésében.

Hári Tibor, a Baptista Szeretetszolgálat munkatársának azon felvetésére, hogy a pénzügyi kultúra erősítésére lenne szükség, Kovács Levente elmondta, az elmúlt tanévben - az Európai Bankföderáció kezdeményezéséhez csatlakozva - a szövetség 660 iskolában tartott a diákoknak foglalkozásokat a családi költségvetés témájában. A kedvező fogadtatásnak köszönhetően az idei tanévben a programot már valamennyi iskolára kiterjesztik.

MTI
  • Karácsony már többször is állított valótlanságot a doktorijáról
    Egyszer már megköszönte Karácsony Gergely, hogy lapunk felhívta a figyelmét arra, hogy tévesen szerepel az önéletrajzában a doktori fokozat megszerzése. Karácsony akkor tévedéssel magyarázta az esetet, valamint azzal, hogy félreérthetően volt megfogalmazva a bemutatkozása. A baloldal miniszterelnöki versenyére tegnap bejelentkező Karácsony tanulmányai kapcsán Lánczi András, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora elmondta: Karácsony minden támogatást megkapott a képzés elvégzéséhez, azonban nem tudott élni a lehetőséggel.
  • Sikeresen tért vissza a fővárosba a körverseny
    Az ausztrál Damien Howson vasárnap megtartotta a sárga trikót a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny záró etapján, a 92 kilométeres budapesti körözés végén Edward Theuns bizonyult a leggyorsabbnak.
  • Lemeszelt vagonok
    A rendőrség 1951. május 21-én, hetven évvel ezelőtt kézbesítette Budapesten az első deportálási határozatokat. Miért kell erről ma írni? Mert a múltat csak úgy lehet lezárni, ha az elkövetett tettekről, tettesekről, bűnökről tudunk, tisztázzuk azokat, hatásukat megpróbáljuk feldolgozni, mert különben kísértetként bukkannak fel, és később is rombolják a társadalom erkölcsét.
MTI Hírfelhasználó