Újabb migránsok fulladtak a tengerbe
Négy migráns, köztük két gyermek fulladt a tengerbe, amikor csempészhajójuk bajba került a görögországi Leszbosz közelében.
2015. november 4. 08:57

Bakondi: vissza kell állítani a határokon a törvények uralmát

Az Európai Unió alapértéke a törvényesség, a törvények uralma, ezt a határokon vissza kell állítani, és szakítani kell azzal a gyakorlattal, hogy ismeretlenek százezres tömegben minden kontroll nélkül haladnak át államhatárokon és országokon - mondta Bakondi György a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatornán.

Úgy fogalmazott, Magyarország déli határának lezárása csak a második legjobb megoldás volt, a legjobb az lenne, ha Görögországban tudnák feltartóztatni a migránsokat.

Kiemelte: Magyarország régóta hangoztatja, hogy a külső határok védelme a megoldás, de eddig senki nem hallgatott rá. Mostanában viszont egyre több vezető európai politikus szájából elhangzik ez az álláspont - mondta.

Újabb tragédia Leszbosznál

Négy migráns, köztük két gyermek fulladt a tengerbe, amikor csempészhajójuk bajba került a görögországi Leszbosz közelében. A görög parti őrségnek és az európai uniós tagállamok határellenőrzési ügynökségének (Frontex) a hajói megtalálták az Égei-tengerbe veszett négy holttestet, további négy embert viszont sikerült kimenteniük a habokból. A csempészhajón tartózkodó mintegy negyven személyt Leszbosz szigetének székhelyére, Mitilínibe szállították. Mint kiderült, a menekültek a török partok közeléből jutottak e tengeri övezetbe.

Az AFP szerint az elmúlt hónapokban migránsok ezrei érkeztek Leszboszra és az Égei-tenger többi szigetére. A múlt héten 80 ember, köztük több gyermek lelte halálát több hajótörés következtében. Október 28-án Leszbosz partjainál egy több mint 300 menekültet szállító hajó került bajba, közülük 29-en vesztették életüket. Valamivel több mint 218 ezer migráns és menedékkérő szelte át különféle hajókon, csónakokon a Földközi-tengert, hogy elérje Európa partjait, közülük 210 ezer Görögországba jutott el.

António Guterres, az ENSZ menekültügyi főbiztosa a világszervezet közgyűlésének egyik bizottságában elmondta: január óta mintegy 750 ezer ember érte el Európát a Földközi-tengeren, közülük 3400 vízbe fulladt, és a halálos áldozatok száma csak nőhet a következő hetekben a romló időjárási viszonyok miatt. Emlékeztetett, hogy csupán a görög partokhoz és szigetekhez naponta 6-8 ember érkezik.

Az ENSZ-tisztségviselő úgy vélekedett, hogy Európának megvan a lehetősége felülkerekedni e válsághelyzeten, de csak oly módon, ha egységes, mindent átfogó, "regionális hozzáállást" tanúsít e kérdésben. A "helyes irányba tett lépésnek" nevezte az Európai Unió országainak döntését, miszerint 160 ezer embert helyeznek el az unió területén.

MTI
  • Alapjogokért Központ: Csak a bizonytalanság biztos
    A baloldal érdeke egyértelműen az, hogy az előválasztás komoly nézeteltérésektől mentesen, botrányok nélkül valósuljon meg, éppen ezért egyelőre egységesnek, szolidárisnak mutatkoznak, azonban a lehetséges jövőbeni konfliktusok már körvonalazódnak – fejti ki a Magyar Nemzetnek készített elemzésében Tóth Erik.
  • Burgenlandi indiánok
    A trianoni reflexek kitűnően működnek osztrák barátaink lelkületében is.
  • Hazánk a harmadik legjobban átoltott ország Európában
    – Nehéz hetek várnak ránk, ezért az sem zárható ki, hogy szükség lesz további járványügyi intézkedések bevezetésére – mondta az operatív törzs hétindító sajtótájékoztatóján Müller Cecília
MTI Hírfelhasználó