A családokra és nem a bevándorlókra építő Európát akarunk
A családokra építő Európa mellett érvelt Orbán Viktor a Budapesti Demográfiai Fórumon. A miniszterelnök felszólalásában arról beszélt, hogy az öregedő Európa problémáját nem a bevándorlók, hanem a családok és a gyermekvállalás fogja megoldani.
Utoljára frissítve: 2015. november 5. 17:10
2015. november 5. 15:17

Orbán Viktor felszólalásában emlékeztetett rá, hogy Európa öregedőfélben van, amelyet a demográfiai kutatások is alátámasztanak. A kormányfő kifejtette: ha nincs elegendő gyermek, előkerül a bevándorlás kérdése, legalábbis addig, amíg a tömeges klónozás divatja el nem terjed az európai civilizációban, amitől reményei szerint „megkímél majd bennünket a Jóisten”.

Fontosnak nevezte, hogy a közösségek külső erő bevonása nélkül is fenn tudják tartani magukat. Aki mástól várja a segítséget – folytatta Orbán Viktor -, annak előbb-utóbb meg kell fizetnie ennek az árát. „Ez vastörvény, nincs alternatívája”, még akkor sem, ha Brüsszelben vannak, akik szerint az Európába özönlő bevándorlókra áldásként kell tekinteni, mert velük „egy csapásra meg tudjuk oldani” a gazdasági, demográfiai gondokat – mondta.

„Sokan vagyunk, akik tudjuk, hogy ez nem igaz, mert egy olyan életfelfogást telepítene ide, amelyik elüt a miénktől, másként áll a munkához, az emberi kapcsolatokhoz, és másként gondolkodik a családról” – fogalmazott a magyar miniszterelnök.

„A családokra és nem a bevándorlókra építő Európát akarunk” – nyilvánította ki Orbán Viktor, aki reményét fejezte ki, hogy Európa visszatér azokhoz az értékekhez, amelyek korábban sikeressé tették.

„Az európai politika centrumában újra a családoknak kell lenniük. A demográfusoknak is hallatni kell a hangjukat, mert a civilizációnk és a kultúránk fennmaradása a tét” – hívta fel a figyelmet Magyarország miniszterelnöke.

A kormányfő felhívta a figyelmet arra, hogy az elöregedés ellenére a demográfia mégis „alulreprezentált” az európai politikában, közbeszédben, mert „sem a téma, sem a szó használata nem pc”, azaz politikailag nem korrekt.

Pedig kulcskérdés, hogy kik lakják majd be Európát – mondta Orbán Viktor. „Érdemes lenne erről komolyan beszélni, mégis ehelyett más, életidegen dolgokra és vitákra sokkal több idő, figyelem, energia és pénz jut. Gender-vita, homoszexuálisok házassága, és biztosan tudnánk említeni még néhányat. Ezek kedves és fontos dolgok, de mégiscsak másodlagosak”, nem mozdítják ki Európát a gazdasági és társadalmi kátyúból – tette hozzá.

Úgy tűnik, ma nem népszerűek azok, akik tényekkel alátámasztva jelzik, hogy nagy baj lesz abból, ha a politika magára hagyja az európai kultúra alapegységét, a családot – fogalmazott a Millenáris Teátrumban rendezett tanácskozáson a miniszterelnök, szamárságnak nevezve azt az európai vádat, amely szerint ha egy kormány támogatja a családokat, azzal azt is kifejezi, hogy másfajta életformákat alacsonyabb rendűnek ítél, így kirekesztő.

Hangsúlyozta, kormánya sok energiát mozgósít azért, hogy világossá tegye: a családok támogatása és a szabadság elismerése nem áll ellentétben egymással, „szembeállításuk csak egy ravasz trükk, amit le kell leplezni annak érdekében, hogy őszintén és jó lelkiismerettel kiállhassunk a család és a saját értékeink mellett”.

Magyarországon a többség úgy gondolja, a gyermek egyszerre áldás a családnak és a társadalomnak, „a gyermekek által többre leszünk képesek és többet is tudunk elérni” – mondta Orbán Viktor, úgy fogalmazva: „gyermek nélkül nincs folytatás, az idősek számára pedig nincs biztonság”.

Szavai zárásaként Orbán Viktor reményét fejezte ki, hogy minél több európai vezető meri majd vállalni a családbarát európai politika szükségességét.

Pelczné: egyre több az eltartott és kevesebb a kereső

Egyesek a migrációban látják a demográfiai probléma megoldását, a magyar kormány a családok megerősítésében hisz – mondta.

A politikus hangsúlyozta: az EU-t súlyos demográfiai válság jellemzi, egyre több eltartottra egyre kevesebb kereső jut. A kedvezőtlen népesedési folyamat megfordításához a család stratégiai szerepének elismerésére van szükség - mondta Pelczné Gáll Ildikó.

Jelezte, míg egyesek a migrációban látják a demográfiai probléma megoldását, addig a magyar kormány a családok megerősítésében hisz.

Szavai szerint csak a családok támogatásával állítható meg Európa elöregedése, csak így őrizheti meg a kontinens a világban elfoglalt helyét.

Célzott intézkedésekkel kell segíteni a családalapítást, hogy minél több vágyott gyermek születhessen meg, és a gyermekvállalás ne jelentsen szegénységi kockázatot - mondta az európai parlamenti képviselő.

Robert Halfon brit tárca nélküli miniszter hangsúlyozta: a család intézménye rendkívül fontos, hiszen ez a társadalom alapja, és ha a politika a családok támogatására összpontosít, azzal jobb jövőt biztosíthat a gyermekeknek és ezáltal az egész közösségnek. A családok segítése nemcsak társadalmi, hanem gazdasági szempontból is fontos, hiszen a gazdasági és a társadalmi tőke szorosan összefügg - magyarázta.

Mint mondta, a családban felnövekvő gyermekek sokkal jobb esélyekkel indulnak az életben. A brit kormány is nagy jelentőséget tulajdonít a családok támogatásának - tette hozzá.

Ferenc pápa üzenetét Vincenzo Paglia bíboros, a Pápai Családi Tanács elnöke olvasta fel. A pápa szolidaritásáról biztosította a fórum résztvevőit és arra biztatta őket, hogy gondolkodjanak el azon, miként lehet támogatni a családokat, különös tekintettel azokra a kihívásokra, amelyekkel a fiatalok szembesülnek, amikor családot alapítanak, gyermekeiket nevelik.

Vincenzo Paglia beszédében kiemelte: a család rendkívül fontos az életben, az emberi fejlődés középpontjában áll. Európában mégis hanyatlóban van a család, és jelenleg ez a legnagyobb probléma - mutatott rá.

A Pápai Családi Tanács elnöke szerint Európa válsága nem csak gazdasági természetű, gondot jelent a családi kapcsolatok törékenysége, a gyermekek számának csökkenése és a lakosság elöregedése is. Pedig ha egy ország nem képes erős családi hálót felépíteni, semmilyen politikai, gazdasági megoldás nem hozhat sikert - vélekedett. Hozzátette: a család a legnagyobb társadalmi erőforrás, ezért nem lehet magukra hagyni a családokat, támogatni kell őket.

Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök üzenetét a résztvevőknek Wojciech Kolarski, lengyel helyettes államtitkár olvasta fel. A lengyel államfő üzenetében úgy fogalmazott, a demográfiai kihívások a legfontosabb problémák közé tartoznak, amelyekkel Európa szembenéz. Erre a helyzetre a legjobb megoldás egy olyan átfogó stratégia, amely nagy hangsúlyt helyez a családok támogatására - közölte.

Andrzej Duda úgy vélte, az olyan európai tendenciák, mint a születési ráta csökkenése és a társadalom elöregedése Lengyelországban is éreztetik hatásukat, és e folyamatok veszélyt jelentenek az európai szociális biztonságra, a gazdasági lehetőségekre.

Jan Fígel, a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának alelnöke hangsúlyozta: a családnak kell a figyelem és a támogatás középpontjában állnia, mert ami jó a családoknak, az jó Európának. Minden családokat támogató politika jó a társadalomnak, az országnak és a nemzetközi közösségnek is - mondta. Hozzáfűzte: elkötelezettnek kell lenni a családok támogatása mellett.

magyaridok.hu - MTI
  • Müller Cecília: Mindegyik vakcina működik, hatásos és biztonságos
    Tárgyal a kormány a kínai Sinopharm gyártó vakcinájának beszerzéséről, amely elölt vírussal működik. A kínai vakcina bevált, már a világháború előtti járványhelyzetekben is bizonyított, megfelelően hatékony és biztonságos – hangsúlyozta Müller Cecília. A múlt heti összesített adatok szerint eddig 1,775 millió ember jelentkezett az oltásra – mondta az országos tiszti főorvos az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján.
  • Japán követné Magyarország családvédelmi politikáját
    A magyar kormány családvédelmi intézkedéseinek köszönhetően hazánkban sikerül felvenni a harcot a kedvezőtlen demográfiai tendenciákkal. Japán is súlyos problémákkal küzd, ezért most a magyar modellt tanulmányozzák – erről is tárgyalt az elmúlt időszakban Novák Katalin családokért felelős miniszter.
  • Párizs elesett? - Külföldre vagy vidékre menekül a francia középosztály
    Egyre több iskolázott, középosztálybeli francia költözik külföldre vagy vidékre a migránsok jelentette veszélyek miatt. „Biztonságról szó sincs, még a rendőrök esetében sem” – jelentette ki Laurent Obertone francia oknyomozó újságíró a Kossuth Rádiónak adott interjúban.
MTI Hírfelhasználó