Életbe lépett a szmogriadó
Életbe lépett a szmogriadó Budapesten. Reggel hat óra óta tilos a legszennyezőbb, fekete matricás járművekkel közlekedni. Salgótarjánban sem érdemes az utcára menni.
2015. november 8. 10:03

Ez a fekete környezetvédelmi matricás autókat jelenti, további intézkedésig minden nap reggel 6 és este 10 között.

A korlátozás nem terjed ki az M0-ás Budapesten áthaladó szakaszaira, és a Nagykovácsiba vezető útra sem.

A főpolgármester emellett a szilárd tüzelésű kályhák használatának mellőzését kéri.

Salgótarjánban sem érdemes az utcára menni

A szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelték el Salgótarjánban vasárnap a levegőszennyezettség miatt - közölte a városháza az MTI-vel.

A szmogriadót azért kellett elrendelni, mert a szálló por átlagkoncentrációja két egymást követő napon meghaladta a köbméterenkénti 75 mikrogrammos tájékoztatási küszöbértéket: pénteken 75,6, szombaton 80,3 volt az átlagkoncentráció - írták.

A közleményben Dóra Ottó (MSZP) polgármester azt javasolja, hogy a légúti és keringési betegségben szenvedők, csecsemők, gyermekek és időskorúak csak annyi időt töltsenek a szabadban, amennyit feltétlenül szükséges. A levegőszennyezettség további romlásának megelőzése érdekében azt is kéri, hogy a városlakók mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát, lehetőség szerint a közösségi közlekedést részesítsék előnyben, szüneteltessék az építési, bontási munkákat, továbbá tartsák be az avar és a kerti hulladékok égetési tilalmát.


Közölték azt is, hogy az Országos Meteorológia Szolgálat előrejelzése alapján hétfőn a délutáni órákban egy gyenge hidegfront hatására javulhat a levegő minősége.
 


 


Nyíregyházán is riasztást adtak ki, de a forgalmat nem korlátozzák. Egy-két napon belül viszont jöhet a javulás.

mti