Lázadás tört ki egy menekülttáborban
Lázadás tört ki agy ausztrál bevándorlási központban, több ezer kilométerre a szigetországtól. Sérültekről egyelőre nincs hír.
2015. november 9. 12:15

"Az egész az egyik fogvatartott halálával kezdődött" - nyilatkozta a BBC-nek a Karácsony-szigeten lévő tábor egyik fogvatartottja, Matt. A Perthtől 2600 kilométerre, Indonéziától délre 380 kilométerre található szigeten lévő zárt menekülttáborban a hétvégén lázadás tört ki, a fogvatartottak gyújtogattak, gumibotokat, rudakkal fegyverkeztek fel.

Az ausztrál hatóságok közleménye szerint a bevándorlási központ továbbra is biztonságos, azonban a történtek miatt a teljes személyzetet - mint írták, biztonsági okokból - kivonták az érintett területről.

A zavargások azt követően törtek ki, hogy az egyik iráni kurd fogvatartott, bizonyos Fazel Chegeni szombaton megszökött a táborból.

 
Sajtóhírek szerint azért, mert már nem bírta a fogva tartási körülmények miatt korábban sokat kritizált intézményben a bezártságot. Másnap egy közeli sziklán találták meg a holttestét, halálának oka egyelőre ismeretlen. A hírre iráni emberek egy csoportja tiltakozásba kezdett, ekkor törtek ki a zavargások. A BBC-nek nyilatkozó Matt elmondása szerint a tiltakozók magyarázatot követeltek barátjuk halálára.

"Semmilyen választ nem kaptak, ami miatt nagyon dühösek lettek. Tegnap olyan 10 óra körül nagy összecsapás volt az egészségügyi részleg előtt, ami után a személyzet egyszerűen ott hagyta az egész egységet őrizetlenül. Törni-zúzni kezdtek, gyújtogattak, bekapcsolt a tűzjelző, amire az összes ajtó kinyílt, mindenhez hozzáfértek" - magyarázta egyik fogva tartott, hozzátéve, hogy akik a lázadásban részt vesznek, többségük azért került a Karácsony szigetre, mert bűncselekmény miatt visszavonták vízumát. A nyilatkozó Matt viszont túltartózkodás, vagyis korábbi beutazási engedélyének lejárta miatt került a szigetre.

"Szóval ők mind a börtönből jöttek. Mi elbarikádoztuk magunkat, de nem tudjuk, meddig vagyunk képesek tartani magunkat, értem ez alatt azt, hogy se víz, se étel, se gyógyszer utánpótlásunk sincs. Magunkra hagytak minket."

Az ausztrál hatóságok közleménye szerint a tábor központi része továbbra is biztonságos, a személyzet folyamatosan biztosítja a járőrözést, a zavargások által érintett területeken igyekeznek mihamarabb helyreállítani a rendet.
MTI
  • Gulyás: indul a vakcina-előjegyzési kampány
    A koronavírus elleni vakcina előjegyzésére vonatkozó kampány elindulását jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján, amelyen arról is beszélt, hogy a miniszterelnök konzultációi után születik döntés a december 11. utáni intézkedésekről.
  • Tisztifőorvos: decemberre várható a második hullám tetőzése
    Szakemberek szerint decemberre várható a koronavírus-járvány második hullámának tetőzése - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján.
  • Baráti tűz Brüsszelből
    Hiába vadásszák le egyesével a Fidesz EP-képviselőit, az idő nem az örökjáradék-vadászoknak dolgozik.
MTI Hírfelhasználó