Sikeres a Széchenyi-kártya
Percenként egymillió forintot helyeznek ki a gazdaságba
Az elmúlt évtized gazdasági válsága is rámutatott arra, hogy folyamatosan szükség van a hitelezéssel kapcsolatos intézmények és szabályozás újragondolására, fejlesztésére - jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn a Széchenyi Kártya Program ünnepségén Budapesten, amelyet abból az alkalomból tartottak, hogy az elmúlt 13 évben kihelyezett hitelállomány meghaladta az 1500 milliárd forintot.
2015. november 9. 20:45

A tárcavezető a programot működtető Kavosz Zrt. ünnepségén rámutatott: hitelezés nélkül nincs egészséges gazdasági növekedés, a Széchenyi Istvánról elnevezett program mára a vállalkozói hitelezés jelképévé vált.

A programot a kormány évi 4 milliárd forinttal támogatja a költségvetésből kamattámogatás és garancialehívás formájában, ehhez köthetően az éves többlet adóbevétel viszont eléri az évi 40-48 milliárd forintot - emelte ki.

Varga Mihály példaértékűnek nevezte a programban kialakult együttműködést az országos és területi kamarák, a vállalkozói és munkaadói képviseletek, a pénzintézetek és az állam között.

A nemzetgazdasági miniszter kiemelte: a magyar gazdaság növekedéséhez a kkv-k teljesítménye is hozzájárult, a statisztikai hivatal adatai szerint a szektorban foglalkoztatottak létszáma egy év alatt 44 ezres növekedéssel közel kétmillióra emelkedett. A szektor exportértékesítésének nettó árbevétele 510 milliárd forinttal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Varga Mihály hangsúlyozta, hogy a következő időszak egyik legfontosabb feladata a bankok hitelezési aktivitásának ösztönzése, ezen a helyzeten javíthat, hogy 2016 januártól felére csökken a bankadó, 2017-ben pedig újabb csökkenés várható.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke ünnepi beszédében kiemelte, hogy a bankok számára a Széchenyi Kártya a válság idején is ez az egyik legbiztosabb forrásnak bizonyult, amelyet valamennyi kormánnyal működtetni lehetett. A kamara elnöke szerint a program hálózatát az uniós források kihelyezésére is alkalmazni lehetne a kkv-k finanszírozásához.

Ádám Imre, a VOSZ soros elnöke szerint a Széchenyi Kártya Program története folyamatos sikertörténet, a hitelkonstrukciót teljes vállalkozói társadalom megismerte.

Krisán László, a Kavosz Zrt. vezérigazgatója ismertette: a Széchenyi Kártya Programban a 2002-es indulása óta a benyújtott hiteligénylések száma meghaladta a 300 ezret, több mint 224 ezer hitelszerződést kötöttek, és a kihelyezett összeg 1514 milliárd forintot tesz ki. Mint mondta, percenként egymillió forintot helyeznek ki a kártyával a gazdaságba. Közlése szerint már kilenc bank, a bankszektor 85-87 százaléka aktív tagja a programnak.

A kkv szektor finanszírozásának állami támogatással és banki források bevonásával megvalósuló ötletét Demján Sándor, a VOSZ elnökeként fogalmazta meg 2001-ben, az első Széchenyi Kártyát 2002-ben adták át. Időközben a program hat elemből álló konstrukcióvá fejlődött, és a maximálisan felvehető hitel pedig 50 millió forint lett.

Az ünnepségen a bankok képviselői átadták ügyfeleiknek a jubileumi Széchenyi Kártyákat.

Az eseményen a program működtetésében és megismertetésében végzett munkájáért emléklapot kapott Búza Éva, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója, Herczegh András, az Agrárvállalkozási Hitelgarancia Alapítvány ügyvezetője, és a sajtó részéről Pekár Erzsébet, az MTVA/MTI szakújságírója.

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Új lendület az európai jobboldalnak
  A neomarxista, globalista hullám és politikai erők olyan támadás alá vették az Isten, haza, család hármas egységét a nyugati civilizációban, hogy annak egységes válaszreakciót kell szülnie a jobboldal részéről – szögezte le Szánthó Miklós.
 • Őcsény lovasa nyerte a 15. Nemzeti Vágtát
  Németh János, Őcsény lovasa nyerte Galaxy nevű lovával a 15. Nemzeti Vágta döntőjét vasárnap a budapesti Hősök terén.
 • Megújult a Bakáts téri templom Budapesten
  Felújították a Bakáts téri Assisi Szent Ferenc-főplébániatemplomot Budapest IX. kerületében. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek vasárnap szentmise keretében áldotta meg az épületet és szentelte fel a templom új oltárát.
MTI Hírfelhasználó