Ismét középpontban a Biszku-ügy szakértői
Hamarosan lezárulhat a bizonyítási eljárás a Kádár-rezsim egykori belügyminisztere, Biszku Béla perében – értesült a Magyar Idők. A megismételt elsőfokú eljárás következő tárgyalásain a szakértőket kérdezik, de tanúkat is meghallgatnak a háborús bűntett miatt indult büntetőügyben.
2015. november 10. 10:07

A bíróság egyik szakértőt sem zárta ki az eljárásból, elfogultsági indítvány nem is volt – közölte érdeklődésünkre a Biszku-ügyet tárgyaló Fővárosi Törvényszék. A megismételt elsőfokú eljárásban a bírói tanács egy jogtörténészt, egy hadtörténészt, egy levéltári szakembert és orvosokat jelölt ki, hogy segítsék az ügy megítélését. Vita mindenekelőtt a szakértők személyéről bontakozott ki. Az október 2-i első tárgyalás alkalmával a védő utalásokat tett arra, hogy a jogtörténész elfogult lehet, ám nem terjesztett be szabályszerű indítványt, így az eljárás folytatódhatott. Utóbb kifogások vetődtek fel a hadtörténész működésével kapcsolatban is.

A Fővárosi Törvényszéktől megtudtuk: a következő alkalommal, november 12-én szakértőket hallgatnak meg, okiratot ismertetnek, és felolvassák a korábbi tanúvallomásokat. November 16-án az orvos szakértőt kérdezik, s az ügyészség által javasolt tanúk beszélhetnek a történtekről. Magyar Gábor ügyvéd, Biszku védője lapunknak azt mondta: a hajdani jegyzőkönyvvezetők megkérdezését látná szükségesnek. Értesülésünk szerint a bizonyítási eljárás november 19-én az iratok ismertetésével várhatóan lezárul.

Mint ismeretes, ez már a második elsőfokú eljárás az ügyben. Biszkut a Fővárosi Törvényszék tavaly májusban felbujtóként elkövetett háborús bűntettért öt és fél évi szabadságvesztésre ítélte. A vád szerint Biszku a forradalom leverése után részt vett a karhatalom megszervezésében és irányításában. Felelőssége megállapítható a Nyugati téri és a salgótarjáni sortűz miatt, de a martonvásári atrocitások kapcsán is. A Fővárosi Ítélőtábla idén júniusban új eljárást rendelt el, mert úgy értékelte: az elsőfokú döntés nem alkalmas az érdemi felülbírálatra.

magyaridok.hu
  • Magas lengyel állami kitüntetést kapott Kövér László Varsóban
    A lengyel-magyar parlamenti együttműködésben és a két ország viszonya fejlesztésében szerzett kiemelkedő érdemekért a lengyel államfő által adományozott kitüntetést Kövér Lászlónak a lengyel alsóházi elnök, Elzbieta Witek adta át.
  • Hollómese
    Mindenki ismeri La Fontaine meséjét, melyben a róka kiravaszkodja a holló csőréből a sajtot. Ha az ifjabbak közül valaki mégsem, akkor sürgősen pótolja. Alapsztori.
  • A kereszténydemokrata felfogás mást tart értékesnek, mint a liberális
    A kereszténydemokrata felfogás mást tart értékesnek, mint a liberális, például a kereszténydemokrata megközelítés közösségben: családban, nemzetben gondolkodik – mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megítéléséért felelős államtitkára szerdán Budapesten.
MTI Hírfelhasználó