Ismét középpontban a Biszku-ügy szakértői
Hamarosan lezárulhat a bizonyítási eljárás a Kádár-rezsim egykori belügyminisztere, Biszku Béla perében – értesült a Magyar Idők. A megismételt elsőfokú eljárás következő tárgyalásain a szakértőket kérdezik, de tanúkat is meghallgatnak a háborús bűntett miatt indult büntetőügyben.
2015. november 10. 10:07

A bíróság egyik szakértőt sem zárta ki az eljárásból, elfogultsági indítvány nem is volt – közölte érdeklődésünkre a Biszku-ügyet tárgyaló Fővárosi Törvényszék. A megismételt elsőfokú eljárásban a bírói tanács egy jogtörténészt, egy hadtörténészt, egy levéltári szakembert és orvosokat jelölt ki, hogy segítsék az ügy megítélését. Vita mindenekelőtt a szakértők személyéről bontakozott ki. Az október 2-i első tárgyalás alkalmával a védő utalásokat tett arra, hogy a jogtörténész elfogult lehet, ám nem terjesztett be szabályszerű indítványt, így az eljárás folytatódhatott. Utóbb kifogások vetődtek fel a hadtörténész működésével kapcsolatban is.

A Fővárosi Törvényszéktől megtudtuk: a következő alkalommal, november 12-én szakértőket hallgatnak meg, okiratot ismertetnek, és felolvassák a korábbi tanúvallomásokat. November 16-án az orvos szakértőt kérdezik, s az ügyészség által javasolt tanúk beszélhetnek a történtekről. Magyar Gábor ügyvéd, Biszku védője lapunknak azt mondta: a hajdani jegyzőkönyvvezetők megkérdezését látná szükségesnek. Értesülésünk szerint a bizonyítási eljárás november 19-én az iratok ismertetésével várhatóan lezárul.

Mint ismeretes, ez már a második elsőfokú eljárás az ügyben. Biszkut a Fővárosi Törvényszék tavaly májusban felbujtóként elkövetett háborús bűntettért öt és fél évi szabadságvesztésre ítélte. A vád szerint Biszku a forradalom leverése után részt vett a karhatalom megszervezésében és irányításában. Felelőssége megállapítható a Nyugati téri és a salgótarjáni sortűz miatt, de a martonvásári atrocitások kapcsán is. A Fővárosi Ítélőtábla idén júniusban új eljárást rendelt el, mert úgy értékelte: az elsőfokú döntés nem alkalmas az érdemi felülbírálatra.

magyaridok.hu
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Minden illegális bevándorló biológiai fenyegetést jelent
  Minden Magyarország területére illegálisan belépni akaró, az ellenőrzést elkerülő bevándorló biológiai, egészségügyi fenyegetést jelent Magyarország számára, amit bármi áron meg kell akadályozni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
 • Egységes felvidéki magyar érdekképviselet
  Létrejött a megegyezés az egységes felvidéki magyar érdekképviselet, egy új egyesített magyar párt létrehozásáról, azon a hárompárti találkozón, amelyet a Magyar Közösség Pártja (MKP), a Most-Híd párt és az Összefogás mozgalom vezetői között tartottak az MKP pozsonyi székházában pénteken.
 • A páholyok mögött...
  Hálózatok, köztük a szabadkőművesség, nem a főszereplők, ők csupán „fegyverek”, de nekünk a fegyvert tartó kéz, és főként e „láthatatlan kéz” gazdájának pontos azonosítása a feladatunk, hogy mindenki számára világos legyen az évezredek óta tartó létrontásuk lényege.
MTI Hírfelhasználó