Bővülhet az ingyenes gyermekétkeztetés
Bővülne a családtámogatás, a gyermekvédelem, így a többi között az ingyenes gyermekétkeztetés, a gyed extra és a bölcsődei ellátás a napokban benyújtott családügyi törvényjavaslat nyomán – ismertette Novák Katalin és Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) két államtitkára szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.
Utoljára frissítve: 2015. november 11. 14:30
2015. november 11. 12:58

 Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón, egy belvárosi bölcsődében elmondta: a törvénycsomag parlamenti elfogadása esetén a 2014-ben bevezetett gyed extra - amely munka mellett is lehetővé teszi a családtámogatás folyósítását - már nem a gyermek egyéves, hanem féléves korától vehető igénybe. Így akár 900 ezer forintos többletjövedelemhez juthatnak az arra jogosult családok.

A bölcsődei diplomás nevelők jövedelme jövő év elejétől havi 40-60 ezer forinttal is növekedhet, miután a pedagógus-életpályamodellt rájuk is kiterjesztik. A szeptemberi családtámogatásokat pedig az ideihez hasonlóan a jövőben is augusztusban folyósítják majd, hogy segítsék a családok tanévkezdését - tette hozzá.

Elmondta: a bölcsődei modell 2017-től jobban alkalmazkodik majd a helyi igényekhez és több családhoz juthat el. A három év alatti gyermekek ellátására többféle bölcsőde vehető majd igénybe: az eddig megszokott mellett lesz mini, családi és munkahelyi bölcsőde is. A családi napközik sem szűnnek meg, hanem a három év alatti gyermekek ellátásába kapcsolódnak be, finanszírozásuk pedig kedvezőbb lesz.

Mindezzel összefüggésben az önkormányzatok feladatai is bővülnek. Eddig a tízezer lakos feletti településeken volt kötelező ez az ellátási forma, a törvényjavaslat elfogadása esetén 2018 végéig minden olyan településen gondoskodni kell erről, ahol negyvennél több három év alatti gyermek él, vagy legalább három család jelzi ilyen irányú igényeit - közölte Novák Katalin.

Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár elmondta: a jövő évtől minden iskolai szünetben kötelező lesz az önkormányzatok számára a rászoruló gyermekek napi egyszeri ingyenes étkeztetésének megszervezése. Az ehhez szükséges mintegy 4,5 milliárd forintot a kormány biztosítja majd.

Az államtitkár hangsúlyozta: az elmúlt öt évben többet tettek e téren, mint az előző két évtizedben. Az ingyenes gyermekétkeztetésben részesülők száma 3,5-szeresére, 92 ezerről 318 ezerre nőtt. Az óvodákban és bölcsődékben ez több mint 90 százalékos arányt jelent. A szociális kormányzat vizsgálja, miként lehet ezt kiterjeszteni az iskolák alsó és felső tagozataira.

Az ingyenes étkeztetésben idén nyáron pályázatok révén az önkormányzatok csaknem fele vett részt, így ebből 142 ezer gyermek részesülhetett. A jövő évtől a törvényjavaslat elfogadása esetén az önkormányzatoknak már kötelező lesz erről gondoskodni nemcsak nyáron, hanem minden iskolai szünetben, így először 2016 tavaszán. Az étkeztetéshez szükséges infrastruktúrát az önkormányzatoknak kell megszervezniük, vagy ahol ez nem megoldható, ott ki kell szállítani a családokhoz az ételt - mondta az államtitkár.

Hozzátette, mindezt a kormányzat teljes egészében finanszírozza, várhatóan az eddigi 3 milliárd helyett erre a célra elkülönített 4,5 milliárd elegendő lesz.

Czibere Károly elmondta: a törvénycsomag parlamenti támogatása esetén januártól megerősítik a gyermekjóléti szolgálatokat is annak érdekében, hogy a szakemberek gyorsabban értesüljenek az elhanyagolt, veszélyeztetett, bántalmazott gyerekekről, és minél hamarabb segíthessenek.

A családgondozás települési szinten, a hatósági, gyámügyi tevékenység járási szinten működik majd. A gyermekjóléti központok száma négyszeresére, 48-ról 198-ra nő, ehhez félmilliárdos többlettámogatás kapcsolódik, amelynek összege így 10,1 milliárdról 10,6 milliárdra emelkedik. További négyszázmilliót fordítanak majd a központok eszközfejlesztésére és a felkészítésre - közölte az államtitkár.

Czibere Károly hozzátette: jelenleg 60-70 támogatásra szoruló család jut egy gondozóra, ami szinte lehetetlenné teszi az eredményes munkát. Ahhoz az kell, hogy egyszerre legfeljebb 25 családdal foglalkozzon egy szakember, ezért a családgondozók létszámát lényegesen növelni kell, januártól pedig jelentős béremelést is kapnak - mondta.

-----------------------------------------

Ferge Zsuzsa: Gyurcsány egy gyufaszálat sem tett keresztbe a szegényekért

Meglehetősen hiteltelen, ahogyan a baloldali ellenzék a Jobbikkal karöltve a kormányt támadja a szegénység, ezen belül pedig a gyermekéhezés ürügyén. Míg 2010-ben 28 milliárd forintot szántak gyermekétkeztetésre, a jelenlegi kabinet négy év alatt két és félszeresére növelte az erre a célra fordítandó összeget.

Jól jellemzi a Gyurcsány–Bajnai-kormányok teljesítményét és hozzáállását, hogy 2009-ben a következő évi költségvetés tervezésekor 65 ezer forintról 22 ezer forintra, azaz egyharmadára akarták csökkenti a gyermekétkeztetés normatíváját. Végül csak az általános tiltakozás hatására, a költségvetésen belüli átcsoportosítással, illetve a költségvetési tartalék terhére tudták egyáltalán szinten tartani a támogatást. „A gyermekétkeztetési sor el lett rontva” – magyarázkodott akkor Szabó Zoltán, az MSZP országgyűlési képviselője, aki ma a Gyurcsány Ferenc által vezett DK-ban politizál.

Ferge Zsuzsa, aki a 2010 előtti baloldali kormányok alatt kidolgozta a Nemzeti szegénységellenes programot, a következőket mondta a Gyurcsány-kormány időszakáról: „2008-ban Magyarország volt az egyetlen válság érte állam, amely semmit, egyáltalán semmit, egy gyufaszálat sem tett keresztbe azért, hogy a válság nyilvánvaló veszteseivel valami történjen. Ilyen ország nem volt még egy. […] Ennek következtében nálunk különösen nagy volt a szegényeket érintő veszély” Erre 2006-ban Gyurcsány Ferenc nyolcvanmilliárd forintot ígért. „Gyurcsány néha fellángol, majd lelohad” – mondta a szociológus arról, hogy az ígért nyolcvanmilliárdból végül csupán nyolcmilliárd jutott.

A jelenlegi kormány az elmúlt években viszont számos intézkedéssel segítette a rászoruló gyermekek étkeztetését. Miként Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben elmondta: 2010-­ben Magyarországon a gyermekéhezés nem volt példátlan, ezért a kormány célul tűzte ki, hogy minden rászoruló gyermek ingyen étkezhessen. A kabinet ennek megfelelően négy év alatt két és félszeresére növelte a gyermekek étkeztetésére fordítandó összeget, így míg 2010­-ben 28 milliárd forintot fordítottak gyermekétkeztetésre, addig a 2016-os költségvetésben ez az összeg már eléri a 72 milliárd forintot.

MTI nyomán / magyaridok.hu
  • Bécs - A jószomszédi kapcsolat megőrzése
    A jószomszédi kapcsolat megőrzéséről biztosította egymást Áder János köztársasági elnök és Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnök pénteken Bécsben.
  • Hétfőtől új világ, erőből betartatjuk a szabályokat
    Hétfőtől új világ kezdődik a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos előírások betartásának ellenőrzésében, és ha azt tapasztalják, hogy az érintettek nem tartják be a szabályokat, "erőből kell ezeket betartatnunk" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
  • Meghosszabbították a schengeni határok ellenőrzését
    A schengeni határok ellenőrzésének meghosszabbításáról szóló kormányrendelet értelmében a rendőrség tíz közúti határátkelőhelyen biztosítja a személy és teherforgalom beléptetését - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a pénteki online sajtótájékoztatón.
MTI Hírfelhasználó