Az IMF megerősítette magyarországi kedvező prognózisát
Az IMF pénteken közzétett Közép- Kelet- és Délkelet-Európát vizsgáló regionális tanulmányának őszi frissítése szerint is javultak a magyar gazdaság kilátásai.
2015. november 13. 20:27
Az IMF október 6-án kiadott World Economic Outlook (WEO)tanulmányában javította prognózisát a korábbihoz képest, a pénteken kiadott REI tanulmányban megismétlik a főbb számokat.

A friss prognózis szerint - ahogy az októberi WEO tanulmányban is szerepelt - a magyar hazai össztermék (GDP) reálértéken 3 százalékkal nő 2015-ben és 2,5 százalékkal 2016-ban. Tavasszal még 2,7 százalékos idei és 2,3 százalékos 2016-os gazdasági növekedést vártak.

Az IMF mostani álláspontja szerint 2015-ben 0,3 százalékkal, 2016-ban 2,3 százalékkal nőhetnek a fogyasztói árak. Áprilisban még azzal számolt, hogy idén a fogyasztói árak nem változnak tavalyhoz képest, jövőre pedig már akkor is 2,3 százalékos fogyasztói áremelkedést várt.

A GDP-arányos idei folyó fizetési mérleg többletét októberhez hasonlóan a pénteken ismertetett előrejelzés is 5 százalékra tette az áprilisban várt 4,8 százalék helyett, a jövő évi többletet pedig 4,3 százalékra, ugyanúgy, mint októberben. Az áprilisi előrejelzés kisebb, 4,1 százalékos többletet várt 2016-ra.

A GDP-hez viszonyított teljes külső adósság a legfrissebb előrejelzés szerint a tavalyi 106,8 százalékról idén 102,5 százalékra, jövőre 85,4 százalékra csökken.

A pénteken ismertetett adatok szerint a belföldi kereslet 1 százalékkal nő az idén és 2,1 százalékkal jövőre. Az export növekedése 8 százalék lesz 2015-ben és 6,8 százalék 2016-ban. A Valutaalap becslése szerint a lakossági fogyasztás 2,6 százalékkal nő idén és jövőre egyaránt.

Az IMF elemzése szerint a vizsgált 22 közép- kelet- és délkelet-európai ország átlagában a gazdaság idén 0,6 százalékkal zsugorodik, elsősorban Oroszország és Ukrajna gazdasági visszaesése miatt. Jövőre viszont már 1,3 százalékkal nő a térség gazdasága, amikor az orosz GDP-zsugorodás mérséklődik, az ukrán gazdaság pedig már növekedési pályára áll.

NGM: az IMF prognózisa megerősíti a magyar gazdaság kedvező kilátásait

A Nemzetközi Valutaalap legfrissebb prognózisa megerősíti, hogy Magyarország a jól teljesítő, kedvező makrogazdasági eredményekkel és kilátásokkal rendelkező közép-európai országok csoportjába tartozik - reagált a Nemzetgazdasági Minisztérium az IMF Közép- Kelet- és Délkelet-Európát vizsgáló regionális tanulmányának őszi frissítésére.

A tárca közleményében kiemeli: az IMF a magyar nemzetgazdaság növekedésére adott korábbi előrejelzését erősítette meg: jövőre a GDP 2,5 százalékos növekedésére számít, az idén 3,0 százalékos növekedéssel számol.

A régióban az IMF a gazdasági növekedés külső kockázatainak csökkenésével számol. A magyar megítéléssel összhangban a pozitív kockázatok között az olajárak tartósan alacsony szintje, valamint az euróövezet országainak gyorsuló növekedése a legfontosabb tényező, ugyanakkor a kínai gazdaság növekedésének lelassulásával, valamint a menekültválság hatásaival kapcsolatos negatív külső kockázatok tartósnak tekinthetők - áll az NGM közleményében. Megjegyzik, hogy az anyag elismerően szól a külső sérülékenységet csökkentő lakossági devizahitel kivezetéséről.

Az NGM értékelése szerint a régió egészére megfogalmazott, a jövőbeni célokra, feladatokra vonatkozó IMF-javaslatok - így az üzleti környezet további javítása, a strukturális reformok elmélyítése - szintén találkoznak a magyar gazdaságpolitika rövid- és hosszabb távú elképzeléseivel.
MTI
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • A kormány a nemzeti össztermék, a GDP 18-20%-át csoportosítja át
  Tíz év megfeszített munkával egyenesbe jött a magyar gazdaság, de a koronavírus-járvány miatt most kezdhetjük elölről az építkezést, ami igazságtalan – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, aki arról is beszélt hogy egyszerre kell megküzdenünk a járvánnyal és a gazdasági következményekkel is.
 • Áltudósok a Helsinki Bizottságban
  Manapság jogtudósoknak kiáltották ki magukat a Soros-hálózathoz tartozó „jogvédő” szervezetek.
 • Az ötpontos program már a jövőt építi
  Olyan helyzetben van az ország, hogy a válságkezelést nem hitelből kell finanszíroznia, szemben például Romániával, ahol a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) fordultak segítségért – mondta a Magyar Nemzetnek Novoszáth Péter közgazdász, aki értékelte a kormány ötpontos akciótervét.
MTI Hírfelhasználó