Az MSZP-s Botka egy embert sem fogadna be?
Furcsa közleményt adott ki Botka László szocialista polgármester Haág Zalán szegedi KDNP-s önkormányzati képviselő interpellációjára. Miközben a szocialista párt korábban egyértelműen támogatta a bevándorlók kötelező kvóták szerinti elosztását, és még tegnapi közleményük alapján is támogatják 160 ezer ember tagállamonkénti szétosztását, Botka úgy fogalmaz: „Soha nem akartam senkit sehová letelepíteni.”
2015. november 18. 10:09

Szegedi interpellációk Botkához

Haág Zalán, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szegedi elnök-frakcióvezetője már szeptemberben azzal a kérdéssel fordult Botka László szocialista polgármesterhez, hogy Szeged városának eddig mennyibe került a migrációs helyzet kezelése, a szemétszállítás, területek fertőtlenítése, mobil WC-k és mosdók kihelyezése, polgárőrszervezetek póttámogatása stb. Erre az elmúlt több mint 50 napban nem érkezett válasz.

Mivel az MSZP támogatja a bevándorlók kötelező kvóták szerinti elosztását, Haág Zalán újabb interpellációt is benyújtott az MSZP országos választmányi elnöki posztját is betöltő szegedi városvezetőhöz. Ebben megkérdezi Botkától:

1.   Hány illegális bevándorló Szegedre telepítését támogatná a város polgármestereként?

2.   Mely országból fogadna illegális bevándorlókat?

3.   Hová költöztetné őket?

4.   Az önkormányzat biztosítana-e számukra lakóingatlant?

5.   Hogyan, hol és milyen keretek között képzelné el ő képzésüket, iskoláztatásukat, nyelvtanulásukat?

6.   Hogyan oldaná meg a bevándorlók munkahelyhez juttatását?

7.   A fenti célok megvalósításához az Ön által vezetett önkormányzat az Ön szándékai szerint anyagilag is hozzájárulna-e? Ha igen, mekkora összeggel, és milyen forrásból biztosítaná ezt?

 

Botka: „Soha nem akartam senkit sehová letelepíteni”

Botka Lászlónak a szegedi közgyűlés pénteki ülésén kell válaszolnia, ám már most is fontosnak érezte, hogy közleményben reagáljon a feltett kérdésekre a SZEGEDma.hu hírportálon. Ebben azt írja, hogy ő senkit sem akar ide telepíteni – de ez logikailag ellentmond a kötelező kvóta elvének. Akarva-akaratlanul a Fidesz-KDNP-s kormányt is megdicséri, hiszen szerinte épp a kormány politikája miatt nem akarnak hazánkba települni a bevándorlók… Botka László Haág Zalánhoz címzett közleménye, melyet a SZEGEDma ismertet, így szól:

„Megdöbbentő – és még Öntől is meglepő – hogy a néhány nappal ezelőtti tragikus párizsi eseményeket követő természetes felháborodást és félelmet az ellenem irányuló politikai támadásra használja.

Soha nem akartam senkit sehová letelepíteni. Ami ennél is fontosabb: a Magyarországon átvándorló, Európába tartó menekültek közül senki nem akart és senki nem akar az országban maradni.

Ebben a körülményben tagadhatatlanul jelentős szerepe van a Fidesz- kormány politikájának, hiszen Magyarország immár olyan hely, ahol a legnagyobb a szegénység Európában, ahol az ország népességének negyven százaléka a létminimum alatt él, ahol a legmagasabb az adóterhelése a minimálbérnek és az átlagbéreknek, és ahol a legalacsonyabb a gazdasági növekedés.

Magyarország és Szeged legnagyobb gondja a migrációs helyzettel nem az ide letelepedni szándékozók, hanem az innen elvándorlók sokasága.

A félmillió – Magyarországot gazdasági menekültként elhagyó – ember között sok száz szegedi van, aki nem találta az országot élhetőnek, nem talált munkát, megélhetést és boldogulást.

Ennek tükrében várom a Fidesz-KDNP-Jobbik javaslatait, hogyan kívánják elősegíteni azt, hogy a magyarok kivándorlása megszűnjön, illetve a magyar gazdasági menekültek visszatérjenek hazájukba és Szegedre” – írja válaszában Botka László MSZP-s polgármester.

gondola
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Piliscsaba: Hazai nemzetiségek konyhaművészete
  A nemzetiségek példát jelentenek, mert őrzik a hagyományaikat, szokásaikat minden területen, a kultúrában és a konyaművészetben is, erősítik országunkat, társadalmunkat - mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője a szombaton kezdődött Magyarországi nemzetiségek szakácsművészeti bemutatóján és szüreti felvonulásán Piliscsabán.
 • Felsőpulyán a nemzetpolitikai eredményekről
  A nehéz politikai és gazdasági helyzetben az a legfontosabb, hogy megőrizzük az elmúlt tizenkét év nemzetpolitikai eredményeit - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton telefonon az MTI-nek.
 • Születésnapot ünnepelt a Lámpás'92 Alapítvány
  Közösen ünnepelte születésnapját szombaton a 30 éves Lámpás'92 Alapítvány és a 25 éves ÉTA Országos Szövetség Gödön a L'Art Fest keretében.
MTI Hírfelhasználó