Rendőrségi akció Párizsban, egy nő felrobbantotta magát
Maszkot viselő fegyveres rendőrök hatoltak be Párizs Saint-Denis kerületének polgármesteri hivatalába, ahol valószínűleg egy terrorista barikádozta el magát.
Utoljára frissítve: 2015. november 18. 11:53
2015. november 18. 11:44

Véget ért rendőrségi művelet Saint-Denis-ben

Rendőrségi források szerint véget ért a múlt heti párizsi merényletek nyomán szerda hajnalban elindított saint-denis-i rendőrségi akció.

Rendőrségi források szerint két ember meghalt, hetet őrizetbe vettek.

A Saint-Denis-ben leleplezett kommandó állítólag a La Défense üzleti negyed ellen tervezett támadást

A párizsi La Défense üzleti negyedben terveztek merényletet azok a feltételezett dzsihadisták, akiket a múlt heti párizsi merényletek nyomán, a fővárostól északra található Saint-Denis elővárosban elindított rendőrségi művelet keretében szerda reggel őrizetbe vettek a rendőrök - közölte a Reuters hírügynökség francia kiadása rendőrségi forrásokra hivatkozva.

Ezt egyelőre sem az ügyészég, sem más francia hírportál vagy hírtelevízió nem erősítette meg,

"A rendőri erők olyan terroristákat kerestek, akik a francia terrorelhárítási szervek szerint egy újabb akciót készítettek elő. Ez egy újabb csapat, amely a La Défense-ban tervezett merényletet" - írta a Reuters.

A hírügynökség forrása megerősítette, hogy a rendőri akció fő célpontja a 129 áldozatot követelő, múlt pénteki merényletsorozat feltételezett fő szervezője, a 28 éves, Marokkóban született, de belga állampolgárságú Abdelhamid Abaaoud volt.

A Channel 4 hírtelevízió úgy tudja Abdelhamid Abaoud, akit a pénteki párizsi merényletek fő szervezőjének tartanak, a hajnalbn lerohant lakásban van, a romok alatt. Jonathan Rugman, a csatorna helyszíni tudósítója a Twitteren azt írta, hogy a férfit betemette a törmelék. Azt nem tudni, hogy életben van-e még. Közben az M1 helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy a lakásban tartózkodó terroristák Párizs üzleti negyedében akartak robbantani.

Párizs északi, Saint-Denis negyedében a terrorellenes rendőri erők akciójára öt nappal a francia fővárosban elkövetett merényletsorozat után került sor.

Egy terrorista barikádozta el magát

Előzőleg a BBC arról számolt be, hogy valószínűleg egy terrorista barikádozta el magát kerület polgármesteri hivatalában, és lehet, hogy bombacsapdákkal van tele az az épület. Az AP szerint maszkos rendőrök hatoltak be a városházára, ahonnan lövéseket lehetett hallani.

A BBC arról is beszámolt, hogy a rendőrök elfogtak és letartóztattak egy fehér inges férfit, akit rendőrök gyűrűjében vittek el. A mentősök pedig több embert kísértek a a városháza környékén várakozó mentőautókhoz. A riporterk szerint a sérülteket takarókba burkolták, de saját lábukon szálltak be a járművekbe, így állapotuk nem lehet súlyos. A mentőautók  közeli Rue du Cygne-en található klinikára indultak.

Kordon a városháza körül

A Bild című német lap helyszíni tudósítója Twitter üzenetében arról számolt be, hogy rendőrségi kordont állítottak fel környező utcákban. A környéken lakókat felszólították, hogy ne hagyják  el otthonaikat, de a tudósító szerint fittyet hánynak a felszólításnak, és továbbra is a kordonon belül sétálnak, bámészkodnak.

Öngyilkos merénylő robbantott a közelben

Hajnali fél öt előtt kezdődött egy a rendőrségi akció, amelynek során a párizsi merényletek kitervelőjét, Abdelhamid Abaaoudot keresték egy lakásban. Az ügyészség hivatalos közleményében azt írta: egy nő felrobbantotta magát, ő meghalt. Három embert a lakásban tartóztattak le, a közelben másik kettőt. Még nem tudni, kiket. A francia média összesen három halottról tud, de ezt eddig senki nem erősítette meg hivatalosan. A BBC egy halottról és öt sebesültről ír. Az Independent úgy tudja, hogy azok a rendőrök sérültek meg könnyebben, akik a reggeli tűzharcban vettek részt.

Őrizetbe vették a lakás kiadóját

A lakás a Rue du Corbillonon, Saint-Denis kerület egy kis utcájában található, közel a pénteki támadások egyik helyszínéhez, a Stade de France stadionhoz, ahol két öngyilkos merénylő robbantotta fel magát aznap. A lakástól néhány utcányira van a városháza épülete is, ahol nem sokkal reggel kilenc óra után újabb rendőrségi akció kezdődött.

Az AFP jelentése szerint letartóztatták azt a férfit, aki kiadta a terroristáknak a lakást. A francia hírügynökség úgy tudja, a rendőröknek azt mondta, hogy két belga férfi vette ki tőle az ingatlant, és egy barátja kérte meg, hogy adja ki a lakást, ezért eszébe sem jutott, hogy terroristák lehetnek.

MTI
  • Az EU Gondolatrendőrsége vadabb a volt Szovjetunióénál
    Bogár László: Van a feminizmus, amely destruktív indulattal harcol azért, hogy a nő ugyan biológiailag nagyon is nő maradjon, de szuperférfiként tarolhasson le mindent és mindenkit, főként a hímeket. Aztán van a transzgender, ami még nagyobb indulattal harcol azért, hogy egyáltalán ne is létezhessen lételméletileg sem az, hogy nő és/vagy férfi.
  • Aranyrögök az irodalmi bőségszaruban
    Soltész Márton: Péter számára nem létezett önmagáért való irodalmiság; az irodalmat, annak törzsi hagyományaihoz hűen közösségi élményt adó, rituális-szakrális gyakorlatként művelte, olyan tevékeny jelenlétként, amelynek áldásait mindenkor a közösség – elsősorban annak gondolkodó, önépítő tagjai – élvezi(k).
  • Globális cselekvés nemzetállami tettekkel
    Az az évtizedek óta ismert mondás, hogy gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan, már kevés - húzta alá Áder János. Jelenleg az elnök szerint helyesen így hangzik: cselekedj globálisan, cselekedj lokálisan.
MTI Hírfelhasználó