Kiadják Nagy-Britanniának a két elfogott dzsihadistát
A Fővárosi Törvényszék elrendelte annak a két brit férfinak a letartóztatását, akiket múlt szombaton egy Bukarestbe tartó vonaton igazoltattak, majd állítottak elő a magyar rendőrök. A hazájukban korábban terrorizmusfinanszírozás miatt elítélt Simon Jonathan Keeler és Trevor Brooks az egyszerűsített eljárást választották, tíz napon belül át kell adni őket a brit hatóságoknak.
2015. november 20. 08:47

A Fővárosi Törvényszék tegnap elrendelte annak a két brit férfinak a letartóztatását, akiket múlt szombaton egy Bukarestbe tartó vonatról szállítottak le a magyar rendőrök. A tárgyalás hatalmas rendőri készültség mellett zajlott. Simon Jonathan Keeler és Trevor Brooks hazájukban korábban terrorizmus finanszírozása miatt voltak büntetve, a brit terrorellenes törvények alapján engedély nélkül nem is hagyhatták volna el az Egyesült Királyság területét. Mivel megtették, európai elfogatóparancsot adtak ki ellenük. A Londonban élő Keeler az egyszerűsített eljárást választotta, vagyis beleegyezett a kiadatásába.

Ez azt jelenti, hogy tíz napon belül átveszik a brit hatóságok. Simon Jonathan Keeler a tárgyaláson azt mondta, hogy feleségéhez és a gyerekeihez akart menni Törökországba. Társa, Trevor Brooks az Egyesült Királyságban Abu Izzadinként is ismert. A brit sajtó szerint rendszeres szónoka szélsőséges dzsihadista megmozdulásoknak. Brooks a társához hasonlóan az egyszerűsített eljárást választotta, vagyis beleegyezett a kiadatásába. A férfi a tárgyaláson panaszkodott a magyar börtönkosztra, és azt kérte, hogy a saját pénzén vásárolhasson magának élelmet. Ugyancsak kérte, hogy csapvíz helyett ásványvizet ihasson. A tárgyalás előtt és alatt több tucat rendőrautó jelent meg a Fővárosi Törvényszék előtt, rohamsisakos, géppisztolyos rendőrök biztosították a helyszínt.

Amint arról tegnap beszámoltunk, Keelert és Brooksot a Bukarestbe tartó Ister nemzetközi gyorsvonaton igazoltatták a rendőrök múlt szombaton, ám ők sem a magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét, sem az állampolgárságukat nem tudták igazolni. Egyiküknél volt ugyan egy angol vezetői engedély, a másik mindössze egy Koránt adott át a rendőröknek.

A határrendészeti kirendeltségen kiderült, hogy az angol jogosítvány valódi, tényleg a 44 éves Simon Jonathan Keeler brit állampolgáré. Mindketten kiutasítást előkészítő őrizetbe kerültek. Kedden a schengeni körözési rendszerben megjelent mindkettőjük ellen az európai elfogatóparancs, mivel engedély nélkül hagyták el Nagy-Britanniát. A két brit férfi korábban terrorcselekmény finanszírozása miatt egy alkalommal másfél évet, egy másik alkalommal három és fél évet töltött börtönben. 2009-ben szabadultak, és az ítélet szerint a szabadulásukat követő tíz évben csak hatósági engedéllyel hagyhatták volna el Angliát.

magyaridok.hu
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • Dokumentumfilm Batthyány-Strattmann László életéről
  Kiss-Rigó László Szeged-csanádi püspök, az esemény másik fővédnöke arról beszélt, hogy "ezekben a nehéz időkben" külön köszönetet érdemelnek azok, akik egy olyan embernek, mint Batthyány-Strattmann László, nemcsak az emlékét őrzik, hanem az életét és példáját is hozzáférhetővé teszik a mai társadalom számára.
 • Hazánk első szuperszonikus kutatórakétája
  Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
 • Nekünk Magyarország biztonsága az első
  Nekünk Magyarország biztonsága az első, ezért Magyarország nem áll háborúban senkivel - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában.
MTI Hírfelhasználó