Új bölcsődetípusokat vezetne be a kormány
2017 januárjától mini-, munkahelyi, és családi bölcsődék is működnének a megszokott klasszikus bölcsődei rendszer mellett.
2015. november 21. 09:38

A készülő rendelet kidolgozóinak az az egyértelmű szándéka, hogy a jövőben mind létrehozni, mind fenntartani könnyebb legyen a három éven aluli gyerekeket ellátó intézményeket.

Rugalmasabb rendszer

Az eddiginél sokkal rugalmasabb lehet a kisgyermekek napközbeni ellátásának rendszere. A változás célja, hogy olyan intézmények jöjjenek létre, amelyek igazodnak a helyi kisgyermekes családok elvárásaihoz és igényeihez. Szempont az is, hogy hosszú távon működőképes, fenntartható intézményeket alakítsanak ki a településeken. A tervezet értelmében a klasszikus bölcsőde mellett három új ellátási formát vezetnének be: a mini-, a munkahelyi és a családi bölcsődét.

Kötelesek a kicsik is

A jelenlegi szabályozás szerint a tízezernél népesebb településeken kötelező a bölcsőde működtetése. Ez a rendelkezés 2017-től is érvényben maradna, azzal a kiegészítéssel, hogy köteles lesz a bölcsődei ellátás biztosítására az a település is, ahol tízezernél kevesebben élnek, de legalább öt gyermeknek szüksége lenne ellátásra. A kormány célja, hogy 2018-ig a három éven aluli gyermekek ellátását biztosító férőhelyek számát 44 ezerről 60 ezerre növeli és a férőhelyek bővítéséhez jelentős fejlesztési forrásokat is rendel. A pontos összeget és a fenntartókra vonatkozó szabályokat a 2017. évi központi költségvetési törvény fogja meghatározni.

A mini

A minibölcsőde alakítható legkönnyebben a kistelepüléseken élők igényeihez. Megoldást adhat a közfoglalkoztatásban vagy képzésben részt vevő szülők gyermekeinek napközbeni ellátására is. A minibölcsőde felépítésében eltér a klasszikus intézménytől, létrehozásának feltételei is egyszerűbbek. Itt a három éven aluli gyermekek heten lehetnek egy csoportban, és a személyzet létszáma is kisebb, a tervezet szerint elegendő lesz csoportonként egy gyermeknevelő és egy dajka.

A munkahelyi

Munkahelyi bölcsődét csak munkahelyen vagy az általa biztosított ingatlanban, a foglalkoztató fenntartásában lehet létrehozni. A munkahelyi bölcsődében is legfeljebb hét kisgyermek lehet csoportonként, úgy, hogy mindenkinek legalább három négyzetméternyi terület jusson. Így jön ki a minimum 21 négyzetméteres szoba méret, ahol elhelyezhetnek ennyi kisgyermeket. Heti öt napban kell nyitva tartania egy teljes munkaidős bölcsődei felügyelővel és egy részmunkaidős segítővel.

A családi

Családi bölcsődét saját otthonban vagy más, erre a célra kialakított helyiségben, de bérelt ingatlanban is ki lehet alakítani. Itt legfeljebb öt gyerekre lehetne vigyázni. A tervezet szerint azok a jelenleg is működő családi napközik, amelyek maguktól nem kérelmezik a módosítást, 2016. november 30-áig hivatalból változnak majd a nyilvántartásban családi bölcsődére. A különbség a családi napközi és a családi bölcsőde között, hogy a családi bölcsődék - amelyek 2017-től működnek majd - csak három év alatti gyerekeket fogadnak majd, míg jelenleg a családi napközi szolgáltatásait 14 éves korig lehet igénybe venni.

Tanácsadás, időszakos gyermekfelügyelet, gyermekhotel

A bölcsődei ellátás keretében speciális tanácsadás, időszakos gyermekfelügyelet, gyermekhotel működtetése vagy más gyermeknevelést segítő szolgáltatás is biztosítható. Ezeket a gyermek hatodik életévének betöltéséig lehetne igénybe venni.

Az elképzelés jó, de…

Alapvetően jónak tartja az elképzelést a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke, de a gyermekek mindenek felett álló érdekében ők módosítanának a szabályokon, pozitív irányban - közölte. Szűcs Viktória a Helyi Híradóknak azt mondta, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) kikérte a szakszervezet véleményét, és ők a végrehajtási rendelethez finomhangolásokat javasoltak a személyi és a tárgyi feltételek terén.

Nagyobb tér kellene

„A munkahelyi bölcsődében a rendelet kidolgozóinak elképzelései szerint kiszámolt hét gyermeknek jutó 21 négyzetméter helyett a szakszervezet azt javasolja, hogy kapjanak nagyobb életteret a gyerekek. Fejenként négy négyzetméternyi helyet javasoltunk, tehát hét gyermekkel számolva legalább 28 négyzetmétert kellene megadni minimumként” – magyarázta az elnök.

És legalább OKJ-s szakképesítés

A szakszervezet azt is vitatja, hogy a munkahelyi bölcsődékben elegendő lehet az egy főállású és egy szakképzetlen kisegítő, akinek egy tanfolyamon el kellene végeznie. Szerintük a szolgáltatást nyújtó személyek nem kapnak elégséges tudást és képzettséget, egy negyvenórás gyorstalpalón a bölcsődés korú gyerekek szakszerű ellátásához. „Azt javasolták, hogy minden dolgozó legalább felsőfokú OKJ-s szakirányú szakképesítéssel rendelkezzen” – tette hozzá Szűcs Viktória.

F. V./Helyi Híradók