Két és fél millió embernek emelkedik a nyugdíja
A nyugdíj 1,6 százalékkal emelkedik jövőre és minden nyugellátásra vonatkozik – jelentette be az emberi erőforrások minisztere pénteken.
2015. november 21. 17:21

Balog Zoltán közölte, az emelés, amely 2,6 millió embert érint, minden nyugellátásra vonatkozik, így többek között az öregségi nyugdíjra, a hozzátartozói, a korhatár előtti ellátásokra, a szolgálati járandóságra, a rokkantsági, rehabilitációs ellátásokra és a baleseti járadékokra is. – A kormány mind 2010-ben, mind 2014-ben azt vállalta, hogy megőrzi a nyugdíjak reálértékét.

Az elmúlt években a nyugdíjak reálértéke jelentősen nőtt, köszönhetően a jó inflációs adatoknak – emlékeztetett a tárcavezető. A miniszter a számokat ismertetve elmondta: nominál­értéken 2011 és 2015 között 21,6 százalékkal növekedtek a nyugdíjak, ez reálértéken 8,6 százalékos emelkedést jelentett. Ismertetése szerint jövőre szintén 1,6 százalékkal emelkednek a politikai rehabilitációs nyugdíjak és az ’56-osok nemzeti helytállásáért adott pótlék összeghatára is. A miniszter közölte: a Nők 40 programot a továbbiakban is fenntartják. Eddig 140 ezer nő élt ezzel a lehetőséggel, így Balog Zoltán szerint sikeres intézkedésről van szó.

Balog Zoltán tegnap azt is közölte: Kárpát-medencei ösztöndíjprogramot indít a kormány mintegy 375 millió forintos kerettel. A tárcavezető a Kárpát-medencei Felsőoktatási Kerekasztal alakuló ülésén elmondta: a program egy hallgatói és egy oktatói mobilitási részből áll. Előbbire 234 millió, utóbbira 140 millió forint áll rendelkezésre a következő tanévben. A juttatás összege intézményenként változó lesz. Az egyetemek, főiskolák teljes mértékben autonóm módon dönthetnek arról, hogyan hirdetik meg a jelentkezést, illetve hogyan teszik vonzóvá az adott képzést – tette hozzá Balog Zoltán.

A tárcavezető az oktatói mobilitási alprogramról is beszélt. Tájékoztatása szerint ha a külhoni intézményeknek Magyarországról oktatóra van szükségük bármilyen képzéshez, akkor ezt meg lehet úgy oldani vendégprofesszorként, hogy az itthoni státus is megmaradjon. Gyakorlatilag megvalósult az egységes Kárpát-medencei felsőoktatási tér, egységesen tekintenek minden magyar nyelven folyó képzésre, ehhez igazították a törvényi szabályozást is – fogalmazott a miniszter.

Magyar Idők/mti
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A Parlamentben nyílt meg a Kurultaj
  Több mint 20 nemzet képviselőjének jelenlétében a Parlamentben nyílt meg a Bugacon pénteken kezdődő Kurultaj hagyományőrző rendezvény.
 • A háborúk felelősei
  Kizárt, hogy Putyin (elemzést érdemlő) „dühe” ne játszott volna szerepet a támadási parancs előzményeként. Ő az, aki bármit csinált, a közvéleményt befolyásolni képes nyugati médiában csak és kizárólag negatív jelzővel illették, miközben elnöksége alatt a korábban szétzilált Oroszország újfent katonai és gazdasági hatalom lett – fogalmaz Földi László.
 • Adócsalásba bukhat bele a német kancellár
  Arról ír az AFP francia hírügynökség a Hamburger Abendblatt című német lapra hivatkozva, hogy a „CumEx Files" elnevezésű, adócsalási botrány kapcsán az ügyészség már vizsgálja Olaf Scholz német szociáldemokrata (SPD) kancellár e-mailjet. Scholz 2015. január 1-től lebonyolított elektronikus levelezését nézik át.
MTI Hírfelhasználó