Brüsszel retteg: az iskolák is zárva maradnak
Meghosszabbították a legmagasabb szintű, négyes fokozatú terrorfenyegetettségi készültséget Brüsszelben – jelentette be Charles Michel belga miniszterelnök vasárnap délután a nemzetbiztonsági tanács ülését követően.
Utoljára frissítve: 2015. november 22. 19:59
2015. november 22. 08:28

Az iskolák zárva maradnak, a metró nem közlekedik hétfőn. A nagyszámú látogatót vonzó rendezvényeket korlátozzák. A miniszterelnök bejelentése szerint a nemzetbiztonsági tanács úgy ítélte meg, hogy továbbra is „súlyos és azonnali” terrorfenyegetettség áll fenn. Belgium többi részében – szintén az eddigi intézkedésnek megfelelően – a második legmagasabb, hármas fokozatú készültségi szint marad érvényben.

Szombaton a főváros térségében a legmagasabb szintre emelték a terrorellenes készültség szintjét, miután az egy héttel ezelőtt Párizsban végrehajtott terrortámadáshoz hasonló terrorakció előkészületéről szereztek értesülést. A belga fővárosban az üzletek és a bevásárlóközpontok zárva maradtak, ahogy a mozik és a múzeumok sem fogadtak látogatókat. A híradások szerint a legmagasabb riadókészültség vasárnapi fenntartásának legfőbb oka az volt, hogy a feltételezett merénylők nagy mennyiségű robbanóanyaggal és fegyverekkel rendelkeznek.

A kormányfő szerint hétfőn délután újra értékelik a helyzetet. A cél az, hogy az élet a lehető leggyorsabban visszatérjen a normális mederbe – tette hozzá Charles Michel.

Tíz embert keresnek

Szombaton több sajtóorgánum is beszámolt arról, hogy a főváros Molenbeek-Saint-Jean nevű kerületében vegyszereket és robbanóanyagot is találhattak egy házkutatásnál, de ezt az értesülést Michel a nyomozás érdekeire való tekintettel nem kommentálta.

A La Libre Belgique című napilap – a France Info francia hírcsatornára hivatkozva – internetes kiadásában vasárnap azt írta, hogy a belga rendőrség már tíz gyanúsítottat keres, akik az egész országban, valamint a főváros különböző helyein hasonló méretű robbantásos merényletekre készülnek, mint a múlt pénteki párizsi akciók voltak.

A britek is beszállhatnak a harcba

Vasárnapi brit sajtóértesülések szerint Nagy-Britannia még karácsony előtt be akar kapcsolódni az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet szíriai állásai elleni légi hadműveletekbe. A The Sunday Times című tekintélyes konzervatív brit lap kormányzati forrásai szerint David Cameron miniszterelnök a jövő héten pontokba szedett javaslatcsomagot terjeszt a parlament elé, stratégiai és jogi érveket felsorakoztatva igyekszik eloszlatni a szíriai brit katonai beavatkozással kapcsolatban megfogalmazott aggályokat. Az alsóház külügyi bizottsága korábban úgy foglalt állást, hogy Nagy-Britanniának nem szabad úgy katonai akcióba kezdenie Szíriában, hogy nincs koherens nemzetközi stratégia az Iszlám Állam legyőzésére és a szíriai háború lezárására.

Gauck: Lábbal tiporják a szabadságot

Joachim Gauck német államfő vasárnap egy freiburgi rendezvényen elhangzott beszédében arra szólított fel, hogy a nemzetközi terrorizmus jelentette fenyegetettség ellenére védelmezni kell a szabadságon alapuló rendet.

„Negyedszázaddal ezelőtt még azt reméltük, hogy a nyitott társadalmak világméretű diadalmenete feltartóztathatatlan lesz, mára azonban a szabadság lábbal tiprásának és az elnyomásnak a tűzfészkei alakultak ki”

– jelentette ki az államfő, aki szerint éppen ezekben az időkben még inkább szükség van a szabadság alapelveinek védelmezőire és támogatóira.

A németek fokoznák a megfigyeléseket

A Bild am Sonntag című vasárnapi lapban megjelent felmérés szerint a németek 89 százaléka a terrorcselekmények, illetve terrorfenyegetettség ellenére sem kíván változtatni eddigi magatartásán, legyen szó akár az olyan rendezvények rendszeres látogatásáról is, mint a karácsonyi piacok, a futballmérkőzések vagy koncertek. A megkérdezettek mindössze 11 százaléka válaszolta azt, hogy eddigi szokásain változtatni akar.

A felmérés szerint a németek 77 százaléka azt szeretné, hogy a rendőrök legyenek 24 órás készültségben a terrortámadások megakadályozása érdekében. Ennek kapcsán ugyanakkor Thomas de Maiziere belügyminiszter a lapnak úgy nyilatkozott, hogy a teljes körű megfigyelés jogi szempontból is több kérdést vet fel, továbbá nincs meg az ehhez szükséges valamennyi eszköz.

Márciusban ENSZ-csúcs lesz

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár vasárnap a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) Kuala Lumpur-i csúcstalálkozóján bejelentette, hogy a világszervezet a jövő év elején bemutatja a terrorizmus és a szélsőségesség elleni harc jegyében készülő átfogó cselekvési tervét. A főtitkár együttműködésre szólította fel Oroszországot és az Egyesült Államokat a terrorizmus elleni harcban.

A nemzetbiztonsági tanács ülését követően tartott sajtótájékoztatón Michel arról számolt be, hogy több elkövető által több helyen előkészített potenciális merényletkísérletről szereztek tudomást. Több sajtóorgánum is beszámolt arról, hogy a belga főváros Molenbeek-Saint-Jean nevű kerületében vegyszereket és robbanóanyagot is találhattak egy házkutatásnál, de ezt Michel a nyomozás érdekeire való tekintettel nem kommentálta.

A kormánytól független Fenyegetésértékelési Elemző Testület (OCAM), amely a készültség szintjének legmagasabb fokozatra emeléséről döntött, azt tanácsolja az embereknek, hogy kerüljék a zsúfolt helyeket, a tömegrendezvényeket, koncerteket, a tömegközlekedést, tartsák tiszteletben és segítsék a biztonsági ellenőrzéseket, és ne terjesszenek pletykákat, kövessék a hivatalos szervek tájékoztatásait. A fővárosban nem jár a metró, valamennyi megálló zárva tart, a legjobb esetben vasárnap délután nyílik meg újra.

Az intézkedés példa nélküli, mert a metró eddig akkor sem zárt be, mikor szintén 4-es fokozatú terrorellenes készültség volt a belga fővárosban. A kormány arra kérte a nagyobb rendezvények, koncertek, sportesemények szervezőit, hogy vegyék fel a kapcsolatot a központi válságközponttal, s amennyire lehet, csökkentsék az ilyen rendezvények számát. Emellett növelik a biztonsági intézkedéseket a tömegközlekedésben, ami a repülőtereket és pályaudvarokat is érinti. Ezen kívül a kormány nagyobb létszámban rendeli az utcákra a biztonsági erőket, és telefonos forródrótot is létrehozott, amelyen bárki érdeklődhet a helyzetről, vagy tanácsot kérhet a központi krízisközponttól.

"Legyenek éberek és óvatosak, de ne essenek pánikba" - kérte a Brüsszelben élőktől a miniszterelnök. A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy a nemzetbiztonsági tanács várhatóan vasárnap délután ül össze újra, s akkor várhatóan az OCAM is újra értékelni fogja a terrorfenyegetettség szintjét - jelentette Konsiczky Zoltán, az MTI tudósítója.

Az esetleges célpontok a "vásárlóutcák, tüntetések, a sűrűn látogatott helyek és a közlekedési eszközök" - mondta a kormányfő a nemzetbiztonsági tanács ülése után. Számos kulturális rendezvényt is töröltek a belga fővárosban, egyebek mellett elmarad Johnny Hallyday francia rocksztár két hétvégi koncertje. Sok múzeum - közöttük az Atomium - is bezárt. Zárva tartanak a bevásárlóközpontok és a mozik.

Brüsszel híres bevásárlóutcájában, a Rue Neuve-ön szinte az összes bolt bezárt, s az utcák általában is üresebbek a megszokottnál. A belvárosban szinte mindenütt katonák járőröznek, csapatszállító járművek parkolnak. A belgiumi amerikai nagykövetség felszólította a városban élő amerikaiakat, hogy maradjanak otthon, a NATO pedig - aminek szintén Brüsszelben van a központja - kérte dolgozóit, s azok családtagjait, hogy ne szálljanak fel tömegközlekedési járművekre.

Megtartják viszont a labdarúgó-bajnokságban az összes első ligás mérkőzést a Brüsszelben játszandó Lokeren-Anderlecht találkozó kivételével.

A brüsszeli repülőtér közleménye szerint az utasok fennakadás nélkül igénybe vehetik a járatokat. A repülőtér elérhető - közölte Twitter-üzenetében a repülőtér, viszont tilos a parkolás azokon a helyeken, ahol általában csak néhány percre, az utasok ki- és beszállása idejére lehet megállni.

hirado.hu - MTI
  • Állnak a végvárak
    Magyarország mindig keserves árát adta annak, ha elalélt a figyelme. A határon túli magyar sajtónak éppen ebben van óriási felelőssége: erősíteni az összetartozás-tudatot. Látjuk, milyen nemtelen támadásokat intéznek a határon túli liberális szócsövek akár Kolozsvárról, akár Pozsonyból a magyar kormány ellen.
  • A Nyugat politikai vaksága
    A tények nem számítanak, ahogy nem számítottak a holodomor idején sem. Ma politikai vakok vezetnek világtalanokat.
  • Oltóanyag még nincs, de a lakossági igény hamarosan jelezhető
    Müller Cecília közölte: a lakossági igényfelmérés információkkal szolgál az oltóhelyek pontos megtervezéséhez. "Sokféle forgatókönyvünk van attól is függően, milyen típusú vakcina érkezik az országba" - hangoztatta.
MTI Hírfelhasználó