Nyugati szélben
Adalékok a magyar-amerikai kapcsolatok 1989-es történetéhez; gondolatok a kelet-európai és a magyar rendszerváltáshoz.
2015. november 26. 09:57

1989-90, tágabb értelemben 1987-1991 időszaka nemcsak Kelet-Európa regionális, de világunk globális történelmében is sorsfordítónak bizonyult: a Szovjetunió elvesztette a hidegháborút, a bolsevik ideológia megbukott, a keleti blokk rezsimjei összeomlottak, s végül a Szovjetunió megszűnésével beköszöntött a Pax Americana – Amerika globális hegemóniájának korszaka. E sodró lendületű változásokban különösen kiélesült az egyes kelet-európai országok, illetve az azokban zajló változások szerepe – mely tekintetben Magyarország sokáig vitathatatlan elsőséggel, kiemelt fontossággal bírt. A kötet elő két esszéje ennek tudatában és fényében az 1989. júliusi, budapesti Bush-látogatás részletes történetét, illetve a korabeli kommunista magyar külpolitika kényszerű adaptálódásának tipikus momentumait mutatja be. A kötetben harmadikként szereplő esszé szubjektív szemszögből a magyar rendszerváltást veszi górcső alá, a negyed századdal korábban kamasz, ma kései harmincas/kora negyvenes éveit taposó generáció szemszögéből láttatva, milyen volt, és milyen volt visszatekintve Nyugati szél-ben élni.

Kávássy János Előd, PhD: Vácott született, ott érettségizett 1991-ben. Pályafutását operatőrként kezdte, majd kényszerű pályaváltás után a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karán szerzett angol szakos bölcsész és történelem szakos tanári diplomát 2005-ben. Középiskolai tanárként, munka mellett 2006-ban (az ösztöndíjat megköszönve, de elutasítva) csatlakozott a PPKE BTK Történelemtudományi Doktori Iskolájának Gazdaság-, Régió és Politikatörténeti Műhelyéhez, témavezetőül Botos Katalint választva. Doktori disszertációjában, melyet summa cum laude védett meg, Ronald Reagan két elnöki periódusának magyar-amerikai kapcsolatait dolgozta fel. 2008 óta számos tanulmánya, illetve publikációja jelent meg tanulmánykötetekben, folyóiratokban és napilapokban, miközben több angol nyelvű kötetet jegyez részben vagy egészben szakfordítóként. 2013 őszétől a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) kutatója.

E kötetet a RETÖRKI adta ki és az Antológia Kiadó gondozásában 2015-ben jelent meg Lakiteleken, melyet olvasásra szívesen ajánlunk. Ezt a könyvet, - két másikkal együtt: Alexa Károly (szerk.): Magyar Látóhatár és Szekér Nóra és Nagymihály Zoltán (szerk.): Jeles napok, jeltelen ünnepek a diktatúrában - ma mutatják be a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum I. emeleti konfereciatermében, 15.oo órakor, melyre minden érdeklődőt szeretettel várnak. Helyszín: 1062 Budapest, Andrássy út 100. 

gondola
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • Szijjártó Péter a Parlament támogatását kéri a védekezési intézkedésekhez
  – A világ legfejlettebb országai is nagyon komoly kihívással néznek szembe a koronavírus-járvány miatt – kezdte napirend előtti felszólalását a Parlament ülésén Szijjártó Péter.
 • 700 ezer felett a fertőzöttek száma a világon
  Elérte a 722 435-öt az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma hétfő reggelre. A Covid-19-ben eddig 33 997-en vesztették életüket, és 151 991-en gyógyultak meg – tájékoztatott honlapján a Johns Hopkins Egyetem. A vasárnap esti adatsorban 685 623 fertőzött, 32 137 halott és 145 706 gyógyult szerepelt.
 • Járványügyben mindenki kormánypárti
  Sikerült a többséget meggyőznie a kormánynak a koronavírus-törvény hatálya és a járványügyi rémhírterjesztés elleni fellépés kapcsán – közölte legfrissebb, ezer ember telefonos megkérdezésével készített közvélemény-kutatásának eredményét ismertetve a Nézőpont Intézet az MTI-vel.
MTI Hírfelhasználó