Agócs Sándor: Balassi-kard
Alföldi költő veheti át a Balassi Bálint-emlékkardot: Agócs Sándor Kecskeméten alkotó poétát tüntetik ki az irodalmi díjjal 2016 februárjában, Bálint napján.
2015. december 1. 16:58

Így döntött pénteken este a Budapesten összeülő kuratórium – tájékoztatta az sajtót Molnár Pál újságíró, a Balassi-kard alapítója.

Agócs Sándor örömmel értesült a hírről. Az 58 éves költőnek eddig három önálló verseskötete jelent meg, további alkotásai folyóiratokban és antológiákban láttak napvilágot. Agócs Sándor az idén 25 éves lakiteleki Antológia Kiadó és Nyomda Kft vezetője, eddig 223 könyvet adtak ki. Újabb verseskötete tavasszal jelenik meg.

A külföldi műfordítókat elismerő Balassi-kardot Harada Kijomi japán irodalmárnő kapja a jövő esztendőben. A szigetországi alkotó 2006-ban jelentette meg Ady Endre Új versek című kötetét a Michitani Kiadónál. Jelenleg - ugyanezen kiadó számára - József Attila-versek fordításán dolgozik. A díj alapítójának kérésére fordította le Balassi Bálint Kit egy szép leány nevével szerzett című versét.

A februárban átadandó két Balassi-kardot Kismartonban december 20-án szenteli föl Kiss-Rigó László Szeged-csanádi és Egidius Zsifkovics kismartoni egyházmegyei püspök, az istentisztelethez zenei szolgálatot a Misztrál együttes ad.

Burgenland székvárosában két Balassi-emlékérmet nyújtanak át ez alkalommal.
 

preshaztarsasag.wix.com/preshaz
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó