Agócs Sándor: Balassi-kard
Alföldi költő veheti át a Balassi Bálint-emlékkardot: Agócs Sándor Kecskeméten alkotó poétát tüntetik ki az irodalmi díjjal 2016 februárjában, Bálint napján.
2015. december 1. 16:58

Így döntött pénteken este a Budapesten összeülő kuratórium – tájékoztatta az sajtót Molnár Pál újságíró, a Balassi-kard alapítója.

Agócs Sándor örömmel értesült a hírről. Az 58 éves költőnek eddig három önálló verseskötete jelent meg, további alkotásai folyóiratokban és antológiákban láttak napvilágot. Agócs Sándor az idén 25 éves lakiteleki Antológia Kiadó és Nyomda Kft vezetője, eddig 223 könyvet adtak ki. Újabb verseskötete tavasszal jelenik meg.

A külföldi műfordítókat elismerő Balassi-kardot Harada Kijomi japán irodalmárnő kapja a jövő esztendőben. A szigetországi alkotó 2006-ban jelentette meg Ady Endre Új versek című kötetét a Michitani Kiadónál. Jelenleg - ugyanezen kiadó számára - József Attila-versek fordításán dolgozik. A díj alapítójának kérésére fordította le Balassi Bálint Kit egy szép leány nevével szerzett című versét.

A februárban átadandó két Balassi-kardot Kismartonban december 20-án szenteli föl Kiss-Rigó László Szeged-csanádi és Egidius Zsifkovics kismartoni egyházmegyei püspök, az istentisztelethez zenei szolgálatot a Misztrál együttes ad.

Burgenland székvárosában két Balassi-emlékérmet nyújtanak át ez alkalommal.
 

preshaztarsasag.wix.com/preshaz
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Felbecsülhetetlen erő rejlik a diaszpóra magyarságában
  Ma már a diaszpóra magyarsága is a nemzetünk része, és az anyaország is úgy tekint rájuk, ahogy az őket megilleti – jelentette ki lapunknak a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa. Szilágyi Péter szerint a diaszpórában élők támogatására létrehozott programok megerősítették a világban elszórtan élő honfitársainkat, helyi közösségei­ket.
 • A magyar közvélemény elfogadhatatlannak tartotta a trianoni békeszerződést
  Magyarország kisállammá vált az Osztrák–Magyar Monarchia első világháborús veresége és összeomlása következtében. A trianoni döntés értelmében korábbi hatalmi pozíciója mellett elvesztette lakosságának egyharmadát és területének kétharmadát. A trianoni határokat az ország közvéleménye egyöntetűen igazságtalannak, elfogadhatatlannak és ideiglenesnek tartotta.
 • A bölcsesség szeretete – Sir Roger Scruton halálára
  Scrutonnak szép számmal vannak követői világszerte. Egyetem nélkül is iskolát alapított, amelynek erejét nem csupán követőinek, tisztelőinek száma jelzi, hanem ellenfeleinek silány magatartása is.
MTI Hírfelhasználó