A migránsok lerohanják Európát
Végét járja a nyugati dominanciára épülő világgazdasági rend, a nyugati katonai dominancia és a "demokráciaexport" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Magyar Diaszpóra Tanács V. ülésén, Budapesten, a Várkert Bazárban.
Utoljára frissítve: 2015. december 2. 11:16
2015. december 2. 10:22

A kormányfő előadásában arról beszélt, hogy egy világhatalmi, világgazdasági és világpolitikai átrendeződés "kellős közepén vagyunk", a Nyugat folyamatosan veszít befolyásából.

A világgazdaság súlypontjának Keletre helyeződése nem átmeneti jelenség, a nyugati katonai dominancia szintén lezárulóban van, és "a demokráciaexportra, az emberi jogok exportjára épülő világpolitikai kurzusnak is a végén járunk" - fejtette ki.

Hozzátette: Európát az amerikaiaknál is súlyosabb gondok gyötrik, az európai gazdaság továbbra is "elmeszesedett". Felhívta a figyelmet arra, hogy ha Közép-Európa nem lenne tagja az Európai Uniónak, a közösség gazdasága zsugorodna.

Magyarországról szólva ugyanakkor Orbán Viktor azt mondta: az ország megújítási kísérletének sikerességét ma már olyan "fényes tekintetű" helyeken sem illik kétségbe vonni, mint Brüsszel.

Embercsempészek, jogvédők, politikusok, üzletemberek

A miniszterelnök szerint abszurd koalíció jött létre az illegális bevándorlás ügyében. Ez a koalíció az embercsempészek által foglalkoztatottak tízezreinek hálózatából áll, sok milliárdnyi üzleti érdekkel, valamint üzletemberek által fizetett jogvédők csapatából, és az unió egyes vezető politikusaiból.

Ennek eredményeként ma beszállítjuk Európába azokat az embereket, akik vagy arra kényszerültek, vagy arra a döntésre jutottak, hogy elhagyják azt a földet, ami az otthonuk volt - hangoztatta.

A kormányfő kifejtette: nem arról van szó, hogy nem tudják őket feltartóztatni, hanem "mi magunk" szervezzük őket, küldünk járművet értük, és helyezzük hatályon kívül azokat a törvényeket, amelyek normális migránspolitikát tennének lehetővé. Újabb kori népvándorlásról van szó, és a migránsok nem bejönnek, hanem lerohanják Európát - jelentette ki.

"Létezik egy titkos háttérmegállapodás"

A miniszterelnök arra számít, hogy a napokban kiderül egy "titkos háttérmegállapodás" arról, hogy az Európai Unió befogadna 400-500 ezer szír menekültet.

Orbán Viktor arról beszélt, hogy akár még a héten Berlinben bejelenthetik ezt a javaslatot, amely ugyan kikerült a múlt heti EU-Törökország-megegyezésből, de szerinte létezik "ez a titkos háttérmegállapodás".

Azt mondta, hogy óriási nyomás lesz Magyarországon és a többi visegrádi tagállamon amiatt, hogy ezeket az embereket nemcsak behozni akarják Európába, hanem rögtön szét is osztani a tagállamok között "kötelező erővel".

"Mi ezt nem tudjuk elfogadni" - jelentette ki a miniszterelnök.

 

Javul az alsó középosztály helyzete

 

A magyarországi alsó középosztály helyzetének javulásáról szólva a miniszterelnök arra figyelmeztetett, a következő kormányoknak is lesz feladata, kiemelte ugyanakkor, hogy a mélyszegénységben élők száma 2014-ben 166 ezerrel csökkent. Azt kérte, becsüljék meg ezt az eredményt, különösen egy stagnáló európai gazdasági környezetben.

Orbán Viktor úgy fogalmazott, "abból kell főznünk, ami van", és ez munkaalapú gazdaságra ítéli Magyarországot. Ha a magyarok nem dolgoznak, tönkremegyünk nemzetként is, egyenként is; ha dolgoznak, akkor van esélyünk arra, hogy megmaradjunk - mondta, jelezve, hogy jelenleg 4,1-4,3 millió között van a dolgozó emberek száma. 1991 óta nem dolgoztak ennyien Magyarországon, a rezsicsökkentés eredményeként az infláció gyakorlatilag megszűnt, a reáljövedelmek pedig tavaly mintegy 5 százalékkal nőttek, ami idén is folytatódott - sorolta.

A kormányfő arról is beszélt, hogy a biztonság és a rend területén Magyarország jól áll, és az európai középmezőny előtt helyezkedik el mind a bűncselekmények számát, mind a biztonságérzetet tekintve.

Azt mondta, Magyarország legnagyobb gazdasági potenciálja és "legnagyobb kulturális alkotása" Budapest. Szavai szerint az elmúlt időszakban a főváros felértékelődött, gazdasági teljesítőképességéről felsőfokon beszélnek. A fővárosnak azonban nem csak dinamikusnak, hanem biztonságosnak is kell lennie - hangsúlyozta Orbán Viktor.

A miniszterelnök hallgatóságának azt mondta: a diaszpóra magyarsága egy sikeres, megbecsült, komoly, fontos csatákat vívó, szép perspektívával bíró ország külső erőihez tartozik. Eljött a pillanat, amikor az a kényelmetlen érzés, hogy magyarnak lenni kritikát vált ki, elmúlik, és lépésről lépésre megérdemelt elismeréssé változik - fogalmazott.

 

Semjén: világnemzet vagyunk

Világnemzet vagyunk, és a diaszpóra magyarsága kapocs az összmagyarság vonatkozásában - mondta Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a Magyar Diaszpóra Tanács V. ülésén szerdán, Budapesten.

 A kormányfő helyettese a világban szétszórtságban élő magyarság szervezeteit tömörítő tanácskozást megnyitva kiemelte: nem azért váltunk világnemzetté, mert így akartuk, hanem mert a történelem így alakította. Emlékeztetett a különböző előjelű diktatúrákra, az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésére, a kényszerű emigrációra.  Azt mondta: ebből a látszólagos hátrányból kellett megpróbálni előnyt kovácsolni, ami láthatóan sikerül is.

Világnemzet vagyunk, a világ minden részén vannak szervezett magyar közösségek, amelyek nem úgy viselkednek, mint "egy szabadcsapat vagy valamilyen partizánalakulatok, hanem rendezett hadseregként" - fogalmazott.

Semjén Zsolt megköszönte, hogy a diaszpóra magyarsága és szervezetei hazafiként álltak ki, amikor Magyarországot méltatlan támadások érték.

A miniszterelnök-helyettes azt mondta: ez nem volt könnyű feladat, ellenszélben megmaradni, és kiállni a magyar érdekek mellett, de megtették.

Hozzátette: ezt Magyarországról nehezebb lett volna így megoldani, hiszen ők ismerik az ottani miliőt és nyelvet.

Azt is megköszönte, hogy amikor a Kárpát-medence magyarságát érte támadás, vagy méltánytalanság, akkor a világ magyarsága állt ki mellettük. Példaként említette a székely zászló ügyét, és azt mondta: amikor korlátozni akarják a székelyeket, hogy saját nemzeti szimbólumaikat használják, tiltakozásként nemcsak a magyar Országgyűlés épületén lobog a székely zászló, hanem a világ minden részén. Így az egész világon tudatosult, van olyan, hogy Székelyföld és székely zászló - mutatott rá.

Kitért arra is, hogy a diaszpóra magyarsága elvégezte az emigráció szervezeteinek átalakítását, és azok ma már minden magyar otthonai lehetnek, akkor is, ha csak pár évre megy ki valaki dolgozni, vagy tanulni, vagy oda házasodik. Ez szintén nem volt könnyű munka - összegzett Semjén Zsolt.

Az esemény elején Pleskó László, a Dél-afrikai Magyar Szövetség elnöke felmutatott egy transzparenst, amelyen az állt: Nándorfehérvár 1456 = Röszke 2015.
 

MTI
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Száz nap alatt csak klímavészhelyzet lett
  Karácsony Gergely főpolgármester száz napja stadionstopot, olcsó BKV-t, rezsitámogatást, klímavédelmi intézkedéseket és egy szabadabb, zöldebb Budapestet ígért. A hangzatos programból és szólamokból azonban kórházstop, szimbolikus intézkedések, neki nem tetsző sajtótermék betiltásával való fenyegetés lett. Az új főpolgármester arra a legbüszkébb, hogy nemzetközi vállalások megtorpedózásával zsarolva sikerült választási ígéretének megvalósításához forrást szerezni.
 • Horváth János életútja a polgárosodás megrekedt pályája
  Horváth János hosszú életútja a meg nem valósult magyar polgárosodás pályájaként is felfogható - mondta Navracsics Tibor.
 • Atomenergia nélkül Európa nem lehet klímasemleges
  Atomenergia nélkül Európa nem tudja megvalósítani a klímasemlegességet 2050-re - mondta Szijjártó Péter Prágában.
MTI Hírfelhasználó