Az értékektől való egyenlő távolságtartás gyakorlatilag nihilizmus
Kiss-Rigó László nem gondolkodik másképp, mint a pápa, csak a saját tapasztalatai alapján tájékoztatást adott az egyházfőnek, amit köszönettel fogadtak.
2015. december 9. 08:38

Kiss-Rigó László szeged-csanádi  megyés püspök szerint azok, akik már a migránskérdés előtt is mindent megtettek, hogy tagadják, netán üldözzék a keresztény értékrendet, hagyományt, gyökereket Európában, a mostani helyzetet is kihasználják.

Nehéz csupán naivitást és jó szándékot feltételezni az olyan hírek hallatán, hogy Norvégiában le akarnak venni keresztény jelképeket, hogy ne bántsák meg a muszlim migránsokat, vagy hogy egy olasz városban az iskolaigazgató a karácsonyi koncertet az új év első napjaira halasztja, és téli koncertnek nevezi át. Ennyire nem lehet buta egy értelmiségi ember – állapította meg Kiss-Rigó László megyés püspök.

A katolikus egyházi vezető a Vasárnapi újságban elmondta, sokkal inkább azt gondolja, hogy azok, akik már a migránskérdés előtt is mindent megtettek, hogy tagadják, netán üldözzék a keresztény értékrendet, hagyományt, gyökereket Európában, a mostani helyzetet is kihasználják. Ez pedig már kivágja a biztosítékot sok józan, értelmes ember esetében – fogalmazta meg a Kossuth Rádió műsorában.

Kiss-Rigó László hasonlókról beszélt szerdán a Gutmann Fórum rendezvényén Európai identitás, iszlám globalizáció címmel megtartott előadásában. A püspök szerint azok, akik negligálják Európa keresztény gyökereit, úgy gondolják, hogy "szép, ha olyan társadalomban élünk, ahol vannak értékek, de ne akarjunk közöttük sorrendet felállítani". Csakhogy az értékektől való egyenlő távolságtartás, bár elvileg jól hangzik, gyakorlatilag nihilizmus. Aki ezt ki akarja kényszeríteni, "az –  sarkosan fogalmazva – a nihilizmus diktatúráját akarja".

Kiss-Rigó László utalt a Washington Post szeptember 7-i számában megjelent, komoly sajtóvisszhangot kiváltó cikkre, amely szerint a magyar püspök ellentmondott a menekültek befogadására felszólító Ferenc pápának. A püspök a Kossuth Rádióban azt mondta, nem Ferenc pápával vitatkozott, csak arra mutatott rá, hogy nem csupán humanitárius kérdésről van szó, hanem másról is. Az, ami most történik, nem menekültkérdés, hanem inkább migrációnak mondható, sőt, egyfajta irányított, szervezett kulturális invázió is – erősítette meg a püspök.

Kiss-Rigó László nyomatékosította, nem gondolkodik másképp, mint a pápa, csak a saját tapasztalatai alapján tájékoztatást adott az egyházfőnek a nunciatúra kérésére, amit köszönettel fogadtak.

Vasárnapi újság/Kossuth Rádió, MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Novák Katalin Bagdadban
  Novák Katalin személyében első alkalommal látogatott magyar köztársasági elnök Irakba - közölte a Sándor-palota az MTI-vel.
 • Vakond a titkosszolgálatok világában
  Nem fogadhatjuk el, hogy az amerikai titkosszolgálati közösség egyik nyíltan deklarált fedőszervezete, a Natio­nal Endowment for Democracy (NED) továbbra is aktívan dolgozzon a magyar belpolitika számukra kívánatos irányba befolyásolásán, megváltoztatásán. Mert miként lehet értelmezni azt, hogy Demszky Gábor volt főpolgármester a mai napig ennek a szervezetnek az ösztöndíjasa? – veti fel Horváth József.
 • Wolfgang Schüssel kapta idén a Petőfi-díjat
  Wolfgang Schüssel, Ausztria volt szövetségi kancellárja vehette át a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány Petőfi-díját csütörtökön, a budapesti Terror Háza Múzeumban rendezett ünnepségen.
MTI Hírfelhasználó