Lázár bosszúnak tartja a brüsszeli kötelezettségszegési eljárást
Magyarországgal szembeni bosszúnak minősítette a Brüsszel által indított kötelezettségszegési eljárást Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.
2015. december 10. 16:57

Az eljárást azért indította az EU, mert Magyarország elutasította a kvótarendszert - mondta Lázár János.

A politikus szokásos csütörtöki tájékoztatóján azt mondta: azért indított eljárást az Európai Bizottság a magyar menekültügyi szabályozás miatt, mert Magyarország megtámadta a kötelező kvótákról szóló uniós döntést az Európai Unió Bíróságán.

Lázár János közölte: a kormány szerint a magyar menekültügyi szabályok megfelelnek az alkotmányos és az emberi jogi követelményeknek.

A kabinet az általa vitatott kötelezettségszegési eljárás folyamán élni fog a válaszadás lehetőségével, és kész tárgyalni a brüsszeli bizottsággal, vagy akár arra is, hogy bírósághoz forduljon - jelezte.

 Kormányzati garancia a mezőhegyesi munkavállalóknak 

A kormány garanciát vállal arra, hogy folyamatosan biztosítja a munkát azoknak, akik Mezőhegyesen az állami ménesben, illetve a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt.-nél dolgoznak - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón, miután délelőtt találkozott a Békés megyei település polgármesterével.

Lázár János elmondta, Orbán Viktor miniszterelnök szerdán döntötte el, Mezőhegyesre küldi, hogy ezt az állami garanciavállalást megtegye. A miniszter közölte, nem akarják tönkre tenni a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt.-t, ezért készek tárgyalni a tehenészet állami tulajdonba kerüléséről. Szeretnék pótolni a település kieső adóbevételeit is - jelezte.

Lázár János megerősítette: a mezőhegyesi földek ügyében született bírósági ítélet ellen fellebbeznek, és folytatni szeretnék a Földet a gazdáknak! programot. Elmondta, az eddigi földárveréseken összesen 75 ezer hektárt adtak el, 100 milliárd forint értékben.

 Több mint 9 ezer milliárd forint EU-s pénzt fizettek ki 

Meghaladták a 9 ezer milliárd forintot a kifizetett európai uniós források - tájékoztatott Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a 2007-2013-as EU-s ciklusról csütörtökön Budapesten.  A politikus  jelezte azt is, hogy a 2014-2020-as időszakra már mintegy 3 ezer milliárd forint értékben írtak ki pályázatot.

Lázár János hozzátette ugyanakkor, hogy a kormánynak még több vitás pályázati ügye van az Európai Bizottsággal, ezek összértéke 600 milliárd forint. Ilyen például az úgynevezett aszfaltkeverő ügy - amelyben Magyarország kész perelni, ha pedig elmarasztalják, az útépítő cégeken "vasalja be" a pénzt -, valamint az M4-es autópálya leállított építése. Utóbbi ügyében a Gazdasági Versenyhivatalnak kell tisztáznia a kartellgyanút - jegyezte meg.

A miniszter kitért a Norvég Civil Támogatási Alap ügyére, amelyben - erősítette meg - megállapodás született, így a korábbi viták ellenére újraindul a program, és az alapból felhasználható lesz 37-40 milliárd forint, az elszámolási időszakot pedig meghosszabbítják. A 2014-2020-as időszak esetében azonban még vita van arról, hogy a norvég pénzeket ki ossza ki. A magyar kormány ragaszkodik ahhoz, hogy nála legyen a marsallbot - fogalmazott.

MTI
MTI Hírfelhasználó